23 Haziran 2022 Perşembe

 



2022 yılı itibariyle engelliden engelliye 2.el otomobil satışı nasıl oluyor.

Piyasada an itibariyle sıfır otomobil sıkıntısı yaşanıyor  bunu hepiniz biliyorsunuz. Sıfır otomobil bulmak çok zor oldugu için engelli bireyler 2.el araçlara yönelmeye başladılar doğal olarak.

Gerçi sıfır araç bulunsa da artık ötv muafiyetle alınacak araç kalmadı neredeyse.

Engelli bireyler ötv muafiyetli olarak otomobil aldıklarında 2 durumla karşı karşıya kalırlar.

Diyelim ki engell birey aldıgı aracı 5 yıl geçmeden satmak isterse ötv ve kdv sini ödeyerek aracı satabilir

Satıcı ve alıcı maliyeye gitmek zorundalar, ötv yi  hesaplatılıp kdv yi  de ödeyip satılamaz şerh kaldırılıyor.Sonra noterde klasik satış işlemleri gerçekleştiriliyor.

bir arkadaşımız noter tüm bu işlemleri yapıyor başka bir yere gitmenize gerek yok demiş,arkadaşlar noter ötv hesaplaması yapmaz,yapamaz,böyle bir görevi de misyonu da yok noterlerin.

Engelliden engelliye satışlarda ise ötv muafiyeti aynen devam eder yani ödenmez. Diyelim ki %90 ve üzeri raporla araç alan kişiler kendileri gibi %90 ve üzeri rapora sahip olan kişilere araçlarını ötvsiz satarlar.

%90 ve üzeri raporla satın alınan otomobil ortopedik engelli bir bireye de satılabilir bu durumda ortopedik engelli raporunda özel tertibatla araç kullanması gerekir ibaresindeki mevzu bahis tertibat takılırsa yine ötv ödenmeden satış işlemleri gerçekleştirilir.

Ortopedik raporla otomobil alan engelli birey yine ortopedik engelli bir bireye araç satışı yapmak istediğinde otomatik vites tertibatı hariç bakın burası çok önemli arkadaşlar araçta otomatik vites hariç tertibat olarak geçen bir aksam yoksa satış yine alıcı ve satıcının maliyeye gitmesiyle gerçekleşir

fakat bunun dışında birçok ortopedik sorunun birçok tertibatı olduğu için aracı alanla satanın sorunları aynıysa tertibat aynı kalır ve yine herhangi bir prosedür olmadan araç satışı gerçekleşir.

Burada ki tek teferruat gerektiren satış örneği , ortopedik soruna sahip kişinin otomobili alacak olan engelli bireyle aynı ortopedik soruna sahip olmaması yani tertibat farklılığıdır. Satılacak olan araçta aracı alacak olan engelli bireye uygun tertibat olmadığı için mevcut tertibat sökülüp alıcıya uygun tertibat takılmak zorundadır

 

2.el araç alan engelli bireyler mtvden de muaflar arkadaşlar sıfır otomobil için uygulanan bir fayda değil bu 2.ellerde de geçerli.

Mtv tek bir durumda ödenmek zorunda o da engell birey diyelim ki ötv ve mtv muafiyetli bir araç aldı 5.yıl sonra bir daha ötv muafiyetli sıfır veya 2.el araç aldıgında 2. Alınan aracın  mtv sini ödemek zorunda mevzuata göre.

Engelliden engelliye 2.el otomobil satışı hakkında her türlü soruyu bize sorabilirsiniz arkadaşlar…

 

20 Haziran 2022 Pazartesi

Engelli raporu e devlette e nabızda nasıl görülür

 https://www.youtube.com/watch?v=3wYyRaG_NzQ


Merhaba sevgili dostlarım. Bugün ele alacağımız konu bir çok arkadaşımızın merak ettiği ve bana ısrarla sorulan bir soru.

Engelli raporunuzu yakın tarihlerde almadıysanız e devlette veya e nabız da raporunuz görünmeyebilir.

14 şubat 2019 tarihinden itibaren engelli raporları elektronik ortamlara aktarıldı böylece bir çok prosedür aşılmış oldu.

Eskiden engelli raporunuz kayboldugunda raporu aldıgınız hastanenin arşiv bölümüne dilekçeyle başvurup raporunuzun fotokopisi alabiliyordunuz ve aslı gibidir yapmak için de bir o kadar prosedürle uğraşmak zorunda kalıyordunuz.Şimdi gerek engelliler gerekse engelli raporunuzu isteyecek olan kurumların erişebilmeleri için raporlar elektronik ortamlara aktarıldı ve engelli bireylere büyük bir kolaylık sağlanmış oldu.

Eskiden birçok kurum ıslak imzalı orijinal raporları istiyorlardı,mesela engelli kişi ekpss ile bir kuruma atandıgı zaman kurum mutlaka orjinal raporu alıp kendi arşivine kaldırıyordu bu gibi durumlarda elinde tek engelli raporu kalan kişiler notere gidip aslı gibidir yaptırmak için büyük paralar harcıyorlardı,çok acayip ve anlamsız bir bürokrasiydi bu açıkcası.

Şimdi raporlar e devlette barkodlu bir şekilde çıkıyor ve hiçbir kurum size orijinal rapor dayatması yapamıyor.E devletten çıkaracağınız barkodlu raporunuzla işlemlerinizi yapabiliyorsunuz.

engelli raporunuz e devlet veya e nabızda görünmüyorsa ne yapacaksınız.

E devlette genellikle 7 yaşından büyük raporlar görünmüyor,bazı şanslı kişilerin  çıksa da genelde 7 yıldan eski raporların e devlette çıkması çok zor.Peki bu durumda ne yapmalısınız.

Eğer raporunuza hemen ihtiyacınız varsa raporu aldıgınız hastanenin arşiv bölümüne başvurarak raporun fotokopisine hemen alabilrisiniz ama elektronik ortamda raporunuzu görebilmeniz için bulunduğunuzun ilin il sağlık müdürlüğüne başvurup dilekçe doldurmak zorundasınız.

Engelli raporlarıyla ilgilenen memurla birlikte doldurabileceğiniz basit bir dilekçe.Ortalama 15 gün içinde raporunuz elektronik sisteme işlenmiş olacak.

Yeni rapor çıkartacaklar için böyle bir sorun yok tabi ki,sistemsel bir sıkıntı oldu diyelim yeni aldıgınız rapor elektronik ortamda görünmezse yine il sağlık müdürlüğü engelli işleri birimine başvurmanız gerekiyor arkadaşlar.

Bu durumlardan dolayı cimere başvursanız da alacağınız cevap bu arkadaşlar,başka bir yöntemi yok boşuna zaman kaybetmenize de gerek yok. Sağlıcakla kalın.

 

 

 



10 Haziran 2022 Cuma

Engelli Maaşları - Evde Bakım Maaşı TEMMUZ 2022 ZAMLARI

Merhaba arkadaşlar herkesten merak ettiği bir konu engelli maaşları ve evde bakım maaşına temmuz ayında zam gelecek mi ?

Devletin yaptığı çeşitli sosyal ödemeler de yılda iki kez artırılıyor. Buna göre engelli maaşı, evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı gibi ödemeler de temmuz ayından itibaren zamlı olarak ödenecek. Bu ödenekler memur maaş katsayısına gelen zam kadar artıyor. Bu katsayı artışı da memur ve memur emeklilerine yapılan zam kadar oluyor.

Zam gelecek mi gelmeyecek mi veya ne kadar zam gelecek muamma bir konu bu ama an itibariyle kulislerde konuşulan %40 tutarında engelli ve evde bakım maaşlarına zam geleceği düşünülüyor.

Haziran ayı enflasyon beklentisinin de 2,97 açıklanması bekleniyor.Aslında çok daha üstünde ama biz resmi açıklanacak olan rakamları baz almak zorunda oldugumuz icin bu rakamlar üzerinden yol alacağız.

İlk 6 ay enflasyon verilerine göre tam %40 rakamı çıkmasa dahi bu rakama yuvarlanacağı söyleniyor maaşların.Yani %35-40 bandında maaşlara zam geleceği öngörülüyor.Memur ve emekli zamları da ortalama bu kadar artacak.

 memur maaş katsayısına gelen zam kadar artış olacağı için engelli maaşları ve evde bakım maaş artışları da belli.

Geçmişte istisnası olmakla birlikte zamlar genel olarak böyle gelişti.Asgari ücrette de iyileştirme yapılacağı için bizim maaşlarımıza iyileştirme şart.

Aslında gerçekte olan %160 enflasyon rakamına göre düşünülen zamlar çok kötü ama yine de kötünün iyisi diyebiliriz çünkü yapabileceğimiz ekstra bir şey yok beklemekten başka.

Buna göre bakıma muhtaç yaşlılar verilen evde bakım maaşı 2354 tl den 3295 tl ye çıkmış olacak.


Engelli maaşlarının zam oranı ise şöyle

Yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık 865,75 liradan 1211 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 1298 liradan 1817 liraya yükselecek.

 18 yaşından küçük engellilerin yakınlarına ödenen aylık 865,75 liradan 1211 liraya çıkacak.

Baktığınız zaman enflasyon karşısında bu rakamlar açlık sınırının bile çok altında kalıyor ama verilecek olan tahmini rakamlar böyle arkadaşlar.

Sağlıcakla ve huzurla kalın.


6 Haziran 2022 Pazartesi

Kanser Hastaları Engelli Raporu 2022 Güncel || Malulen Emeklilik || Evde...

Merhaba arkadaşlar. Bugün ele alacağımız konu kanser ve kanser hastalarının alabilecekleri engelli raporları.

2 sene önce hangi kanser hastalığı yüzde kaç oran alır videosu yapmıştın ama genel olarak kısaca bahsettiğim için bu sefer biraz daha detaylı güncel bilgileri paylaşmak istiyorum.

İçimizi karartan bir konu da olsa hayatın gerçeklerinden kanser hastalığı.Gerek hasta gerekse hasta yakınları için çok yıpratıcı bir sürece sahip hastalık. Kanser hastaları bu süreçte engelli raporlarını alarak bir nebze de olsa hayatlarını kolaylaştırabilme şansına sahiptirler.

Çok çeşitli türleri olan kanserin birçok türü değişik oran almaktadır. Kanserin yanı sıra başka hastalıklarınız da varsa veya kanserden dolayı alınan bir organınız varsa kanserin yaptığı metastaz diğer oranlara da sıçrayıp zarar verdiyse kanserin evrelerine göre tüm bu parametreler engel oranlarını değiştirir arkadaşlar.

Öncelikle genellikle az oran ala kanser türlerinden başlamak istiyorum. Meme ve rahim,rahim ağzı kanserleri genellikle yavaş ilerledikleri için %20 oran alırlar. Memenin bir kısmı alınmış olsa da büyük ihtimalle verilen oran %20 dir,bu kanser türlerinde meme veya rahim , yumurtalıklar alınmışsa yüzde 20 orana yüzde 10 ORAN eklenir ve balthazar sistemine göre %28 oran verilir.

Mesane,cilt kanseri prostat,troid kanseri gibi kanser türlerinde 2. Ve 3. Evrelerde ise kanser genelde %40-60 arası engelli oranı alabilmektedir.

Kalın bağırsak kanseri,akciğer karaciğer mide kanseri beyin ve gırtlak kanseri gibi tehlikeli kanser türlerinde 1.evre değilse genelde verilen standart oran %80’dir.

Knser 4 evreden oluşan bir hastalıktır. 1. Evre ilk teşhisin çok erken yapıldığı 4. Evre ise teşhisin geç yapıldığı ve tedavinin güçleştiği evreleri ifade eder. Bu yüzden 4.evreye gelen ve metastaz yapmış kanserlerin çoğu %80 oran alır.

 

Knserle birlikte gelen organ kayıpları da oranlamayı etkiler.

Sadece kanserden alacağınız oranla engelli rpaoru alacaksanız 1 veya 2 seneli rapor alırsınız.bu süreçte engellilere tanınan tü indirim ve haklardan yararlanabilirsiniz ayrıca aldıgınız rapor %90 ve üzerine tekabül ediyorsa rapor süresinin bitmesine 6 ay alıncaya kadar ötv muafiyetli olarak araç alabiliyorsunuz.

 

Birçok kanser hastasının engelli raporu aldıgı dönemde bu süreleri geirdikleri için ötv muafiyetinden yararlanamakdıklarına şahit olduk,bundan dolayı raporu alır almaz ötv muafiyetil araç almanızda sizin açınızdan fayda var zira kanseriniz tedavi edilirse ki inşallah edilir bu durumda biten kanserden %20 oran alırsınız ama bu oranda sürekli oluyor tabi.

 

1.     Ve 2. Evre remisyonda ve remisyon sonrası 5.yıla kadar olan hastalar %60 5.yıldan sonra %40 oran alırlar.

 

3.     Ve 4. İleri klinik evreli tümörü olup remisyona girmeyen veya tedavi sürecinde olanlar %80 oran alırlar

 

İleri klinik evreli tümörü olanlar 5.yıldan sonra %40 oran alırlar

Yüksek dereceli opere edilen kanser hastaları operasyon sonrası 2 yıl süreyle %80

Remisyonda 2 yıldan sonra %40 oran alırlar.

 

Kanser hastalarının bilmeleri gereken en önemli konulardan biri de hastalığın kişisel olduğu ve hastalıgın bünyeye verdiği zararlara göre oran alabileceğidir. Az önce verdiğimiz oranlama sadece örnek teşkil etmesi ve size fikir verebilmesi açısından önemlidir.

 

Genel olrak kanser tanısı koyulan hastalara yönetmelikte yer alan kanser türlerine göre engelli raporu verilmektedir.Veirlen oran az önce de bahsettiğim gibi hastalıgın şddeti,ilerlemedi,evrelemesi ve şiddetine göre artmakta veya azalmaktadır.

Kişi hastalıgın tedavisine olumlu cevap vermesi halinde hasta belli arlaıklar ile kontrol edilerek engelli rapor oranı bu duruma göre düzenlenir.

 

Kanser hastalarının engelli raporu alabilmeleri için illa tedavi oldukları hastanelere başvurmaları gerekmez. Gördükleri tedavileri ,pet çekimlerini herhangi bir engelli raporu veren hastaneye sundukları zaman da engelli raporu alabilmektedirler.

 

Birçok arkadaşımız sene içinde yazdıkları için bu konuyu da belirtmek istedim. Diyelim ki kanser hastası özel bir hastanede tedavi gördü veya pet çekimi özel bir sağlık kuulusunda gerçekleşti buradan alacakları epkriz raporu ve pet sonuçlarıyla devlet hastanelerine de başvurup engelli raporu alabiliyorlar,bunların yanı sıra eczaneden de ilaç döküm evrağı almaları gerekiyor.

 

Unutulmaması gereken birkaç dipnot var onlar şunlar. Sigortanız olmasa bile kanser tedavisi herkese ücretsizdir. Sağlık uygulama tebliğine göre kanser tedavisi gören kişilerden kullanılan ilaçlara ilişkin fark ödenmesi ve ilave ücret alınması da kaldırılmıştır ayrıca. Özel hastanelere gidip ücretsiz ışın tedavisi de alabilirsiniz ayrıca.

 

Kanser hastaları kanser teşhisi konulmasından itibaren 1 yıl içinde başvurmaları halinde sağlık raporu aranmaksın malulen aylık bağlanabilmektedir.Malul aylıgı kanser türlerine göre 12,18 ve 24 aya kadar düzenlenebilmektedir.

 

Kanser hastalarının malulen emekli olabilmeleri için en az 10 yıl sigortalı ve en az 1800 gün prim günü ödemesi yapmaları şarttır.


Kanser hastaları evde bakım parası alabilirler mi

Doğuştan ya da sonradan engeli bulunmayan fakat sonradan felç,Parkinson,kanser,demans gibi hatsalıkalra yaklanan ve sağlık kuruluna başvurup engeli raporu alan,engelli raporunda tam bağımlı ifadesi yer alan kişiler için evde bakım maaşı bağlanır.

 

Kanser hastalığının genel olarak durumu böyle arkadaşlar.  Sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşamanız dileğiyle…