20 Haziran 2022 Pazartesi

Engelli raporu e devlette e nabızda nasıl görülür

 https://www.youtube.com/watch?v=3wYyRaG_NzQ


Merhaba sevgili dostlarım. Bugün ele alacağımız konu bir çok arkadaşımızın merak ettiği ve bana ısrarla sorulan bir soru.

Engelli raporunuzu yakın tarihlerde almadıysanız e devlette veya e nabız da raporunuz görünmeyebilir.

14 şubat 2019 tarihinden itibaren engelli raporları elektronik ortamlara aktarıldı böylece bir çok prosedür aşılmış oldu.

Eskiden engelli raporunuz kayboldugunda raporu aldıgınız hastanenin arşiv bölümüne dilekçeyle başvurup raporunuzun fotokopisi alabiliyordunuz ve aslı gibidir yapmak için de bir o kadar prosedürle uğraşmak zorunda kalıyordunuz.Şimdi gerek engelliler gerekse engelli raporunuzu isteyecek olan kurumların erişebilmeleri için raporlar elektronik ortamlara aktarıldı ve engelli bireylere büyük bir kolaylık sağlanmış oldu.

Eskiden birçok kurum ıslak imzalı orijinal raporları istiyorlardı,mesela engelli kişi ekpss ile bir kuruma atandıgı zaman kurum mutlaka orjinal raporu alıp kendi arşivine kaldırıyordu bu gibi durumlarda elinde tek engelli raporu kalan kişiler notere gidip aslı gibidir yaptırmak için büyük paralar harcıyorlardı,çok acayip ve anlamsız bir bürokrasiydi bu açıkcası.

Şimdi raporlar e devlette barkodlu bir şekilde çıkıyor ve hiçbir kurum size orijinal rapor dayatması yapamıyor.E devletten çıkaracağınız barkodlu raporunuzla işlemlerinizi yapabiliyorsunuz.

engelli raporunuz e devlet veya e nabızda görünmüyorsa ne yapacaksınız.

E devlette genellikle 7 yaşından büyük raporlar görünmüyor,bazı şanslı kişilerin  çıksa da genelde 7 yıldan eski raporların e devlette çıkması çok zor.Peki bu durumda ne yapmalısınız.

Eğer raporunuza hemen ihtiyacınız varsa raporu aldıgınız hastanenin arşiv bölümüne başvurarak raporun fotokopisine hemen alabilrisiniz ama elektronik ortamda raporunuzu görebilmeniz için bulunduğunuzun ilin il sağlık müdürlüğüne başvurup dilekçe doldurmak zorundasınız.

Engelli raporlarıyla ilgilenen memurla birlikte doldurabileceğiniz basit bir dilekçe.Ortalama 15 gün içinde raporunuz elektronik sisteme işlenmiş olacak.

Yeni rapor çıkartacaklar için böyle bir sorun yok tabi ki,sistemsel bir sıkıntı oldu diyelim yeni aldıgınız rapor elektronik ortamda görünmezse yine il sağlık müdürlüğü engelli işleri birimine başvurmanız gerekiyor arkadaşlar.

Bu durumlardan dolayı cimere başvursanız da alacağınız cevap bu arkadaşlar,başka bir yöntemi yok boşuna zaman kaybetmenize de gerek yok. Sağlıcakla kalın.

 

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder