6 Haziran 2022 Pazartesi

Kanser Hastaları Engelli Raporu 2022 Güncel || Malulen Emeklilik || Evde...

Merhaba arkadaşlar. Bugün ele alacağımız konu kanser ve kanser hastalarının alabilecekleri engelli raporları.

2 sene önce hangi kanser hastalığı yüzde kaç oran alır videosu yapmıştın ama genel olarak kısaca bahsettiğim için bu sefer biraz daha detaylı güncel bilgileri paylaşmak istiyorum.

İçimizi karartan bir konu da olsa hayatın gerçeklerinden kanser hastalığı.Gerek hasta gerekse hasta yakınları için çok yıpratıcı bir sürece sahip hastalık. Kanser hastaları bu süreçte engelli raporlarını alarak bir nebze de olsa hayatlarını kolaylaştırabilme şansına sahiptirler.

Çok çeşitli türleri olan kanserin birçok türü değişik oran almaktadır. Kanserin yanı sıra başka hastalıklarınız da varsa veya kanserden dolayı alınan bir organınız varsa kanserin yaptığı metastaz diğer oranlara da sıçrayıp zarar verdiyse kanserin evrelerine göre tüm bu parametreler engel oranlarını değiştirir arkadaşlar.

Öncelikle genellikle az oran ala kanser türlerinden başlamak istiyorum. Meme ve rahim,rahim ağzı kanserleri genellikle yavaş ilerledikleri için %20 oran alırlar. Memenin bir kısmı alınmış olsa da büyük ihtimalle verilen oran %20 dir,bu kanser türlerinde meme veya rahim , yumurtalıklar alınmışsa yüzde 20 orana yüzde 10 ORAN eklenir ve balthazar sistemine göre %28 oran verilir.

Mesane,cilt kanseri prostat,troid kanseri gibi kanser türlerinde 2. Ve 3. Evrelerde ise kanser genelde %40-60 arası engelli oranı alabilmektedir.

Kalın bağırsak kanseri,akciğer karaciğer mide kanseri beyin ve gırtlak kanseri gibi tehlikeli kanser türlerinde 1.evre değilse genelde verilen standart oran %80’dir.

Knser 4 evreden oluşan bir hastalıktır. 1. Evre ilk teşhisin çok erken yapıldığı 4. Evre ise teşhisin geç yapıldığı ve tedavinin güçleştiği evreleri ifade eder. Bu yüzden 4.evreye gelen ve metastaz yapmış kanserlerin çoğu %80 oran alır.

 

Knserle birlikte gelen organ kayıpları da oranlamayı etkiler.

Sadece kanserden alacağınız oranla engelli rpaoru alacaksanız 1 veya 2 seneli rapor alırsınız.bu süreçte engellilere tanınan tü indirim ve haklardan yararlanabilirsiniz ayrıca aldıgınız rapor %90 ve üzerine tekabül ediyorsa rapor süresinin bitmesine 6 ay alıncaya kadar ötv muafiyetli olarak araç alabiliyorsunuz.

 

Birçok kanser hastasının engelli raporu aldıgı dönemde bu süreleri geirdikleri için ötv muafiyetinden yararlanamakdıklarına şahit olduk,bundan dolayı raporu alır almaz ötv muafiyetil araç almanızda sizin açınızdan fayda var zira kanseriniz tedavi edilirse ki inşallah edilir bu durumda biten kanserden %20 oran alırsınız ama bu oranda sürekli oluyor tabi.

 

1.     Ve 2. Evre remisyonda ve remisyon sonrası 5.yıla kadar olan hastalar %60 5.yıldan sonra %40 oran alırlar.

 

3.     Ve 4. İleri klinik evreli tümörü olup remisyona girmeyen veya tedavi sürecinde olanlar %80 oran alırlar

 

İleri klinik evreli tümörü olanlar 5.yıldan sonra %40 oran alırlar

Yüksek dereceli opere edilen kanser hastaları operasyon sonrası 2 yıl süreyle %80

Remisyonda 2 yıldan sonra %40 oran alırlar.

 

Kanser hastalarının bilmeleri gereken en önemli konulardan biri de hastalığın kişisel olduğu ve hastalıgın bünyeye verdiği zararlara göre oran alabileceğidir. Az önce verdiğimiz oranlama sadece örnek teşkil etmesi ve size fikir verebilmesi açısından önemlidir.

 

Genel olrak kanser tanısı koyulan hastalara yönetmelikte yer alan kanser türlerine göre engelli raporu verilmektedir.Veirlen oran az önce de bahsettiğim gibi hastalıgın şddeti,ilerlemedi,evrelemesi ve şiddetine göre artmakta veya azalmaktadır.

Kişi hastalıgın tedavisine olumlu cevap vermesi halinde hasta belli arlaıklar ile kontrol edilerek engelli rapor oranı bu duruma göre düzenlenir.

 

Kanser hastalarının engelli raporu alabilmeleri için illa tedavi oldukları hastanelere başvurmaları gerekmez. Gördükleri tedavileri ,pet çekimlerini herhangi bir engelli raporu veren hastaneye sundukları zaman da engelli raporu alabilmektedirler.

 

Birçok arkadaşımız sene içinde yazdıkları için bu konuyu da belirtmek istedim. Diyelim ki kanser hastası özel bir hastanede tedavi gördü veya pet çekimi özel bir sağlık kuulusunda gerçekleşti buradan alacakları epkriz raporu ve pet sonuçlarıyla devlet hastanelerine de başvurup engelli raporu alabiliyorlar,bunların yanı sıra eczaneden de ilaç döküm evrağı almaları gerekiyor.

 

Unutulmaması gereken birkaç dipnot var onlar şunlar. Sigortanız olmasa bile kanser tedavisi herkese ücretsizdir. Sağlık uygulama tebliğine göre kanser tedavisi gören kişilerden kullanılan ilaçlara ilişkin fark ödenmesi ve ilave ücret alınması da kaldırılmıştır ayrıca. Özel hastanelere gidip ücretsiz ışın tedavisi de alabilirsiniz ayrıca.

 

Kanser hastaları kanser teşhisi konulmasından itibaren 1 yıl içinde başvurmaları halinde sağlık raporu aranmaksın malulen aylık bağlanabilmektedir.Malul aylıgı kanser türlerine göre 12,18 ve 24 aya kadar düzenlenebilmektedir.

 

Kanser hastalarının malulen emekli olabilmeleri için en az 10 yıl sigortalı ve en az 1800 gün prim günü ödemesi yapmaları şarttır.


Kanser hastaları evde bakım parası alabilirler mi

Doğuştan ya da sonradan engeli bulunmayan fakat sonradan felç,Parkinson,kanser,demans gibi hatsalıkalra yaklanan ve sağlık kuruluna başvurup engeli raporu alan,engelli raporunda tam bağımlı ifadesi yer alan kişiler için evde bakım maaşı bağlanır.

 

Kanser hastalığının genel olarak durumu böyle arkadaşlar.  Sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşamanız dileğiyle…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder