23 Haziran 2022 Perşembe

 



2022 yılı itibariyle engelliden engelliye 2.el otomobil satışı nasıl oluyor.

Piyasada an itibariyle sıfır otomobil sıkıntısı yaşanıyor  bunu hepiniz biliyorsunuz. Sıfır otomobil bulmak çok zor oldugu için engelli bireyler 2.el araçlara yönelmeye başladılar doğal olarak.

Gerçi sıfır araç bulunsa da artık ötv muafiyetle alınacak araç kalmadı neredeyse.

Engelli bireyler ötv muafiyetli olarak otomobil aldıklarında 2 durumla karşı karşıya kalırlar.

Diyelim ki engell birey aldıgı aracı 5 yıl geçmeden satmak isterse ötv ve kdv sini ödeyerek aracı satabilir

Satıcı ve alıcı maliyeye gitmek zorundalar, ötv yi  hesaplatılıp kdv yi  de ödeyip satılamaz şerh kaldırılıyor.Sonra noterde klasik satış işlemleri gerçekleştiriliyor.

bir arkadaşımız noter tüm bu işlemleri yapıyor başka bir yere gitmenize gerek yok demiş,arkadaşlar noter ötv hesaplaması yapmaz,yapamaz,böyle bir görevi de misyonu da yok noterlerin.

Engelliden engelliye satışlarda ise ötv muafiyeti aynen devam eder yani ödenmez. Diyelim ki %90 ve üzeri raporla araç alan kişiler kendileri gibi %90 ve üzeri rapora sahip olan kişilere araçlarını ötvsiz satarlar.

%90 ve üzeri raporla satın alınan otomobil ortopedik engelli bir bireye de satılabilir bu durumda ortopedik engelli raporunda özel tertibatla araç kullanması gerekir ibaresindeki mevzu bahis tertibat takılırsa yine ötv ödenmeden satış işlemleri gerçekleştirilir.

Ortopedik raporla otomobil alan engelli birey yine ortopedik engelli bir bireye araç satışı yapmak istediğinde otomatik vites tertibatı hariç bakın burası çok önemli arkadaşlar araçta otomatik vites hariç tertibat olarak geçen bir aksam yoksa satış yine alıcı ve satıcının maliyeye gitmesiyle gerçekleşir

fakat bunun dışında birçok ortopedik sorunun birçok tertibatı olduğu için aracı alanla satanın sorunları aynıysa tertibat aynı kalır ve yine herhangi bir prosedür olmadan araç satışı gerçekleşir.

Burada ki tek teferruat gerektiren satış örneği , ortopedik soruna sahip kişinin otomobili alacak olan engelli bireyle aynı ortopedik soruna sahip olmaması yani tertibat farklılığıdır. Satılacak olan araçta aracı alacak olan engelli bireye uygun tertibat olmadığı için mevcut tertibat sökülüp alıcıya uygun tertibat takılmak zorundadır

 

2.el araç alan engelli bireyler mtvden de muaflar arkadaşlar sıfır otomobil için uygulanan bir fayda değil bu 2.ellerde de geçerli.

Mtv tek bir durumda ödenmek zorunda o da engell birey diyelim ki ötv ve mtv muafiyetli bir araç aldı 5.yıl sonra bir daha ötv muafiyetli sıfır veya 2.el araç aldıgında 2. Alınan aracın  mtv sini ödemek zorunda mevzuata göre.

Engelliden engelliye 2.el otomobil satışı hakkında her türlü soruyu bize sorabilirsiniz arkadaşlar…

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder