11 Kasım 2021 Perşembe

Yeni Karekodlu Engelli Raporu Nasıl Çıkarılır ? Tüm Aşamaları ve Nereler...


Bu videomuzda yeni barkodlu engelli raporu nasıl alınır bundan bahsedicem.Daha dün bir arkadaşımız raporu eski olduğu için vergi dairesi yeni rapor çıkarmasını istedi ötv muafiyetli araç alımı için.

Yeni raporlara e devletten ulaşabiliyoruz.Ancak Eskiden verilen engelli raporlarında barkod yok ve bazıları sistemde bile görünmüyor.Böyle oluncada resmi işlerde eskiden raporun aslı ya da aslı gibidir fotokopisi isteniyordu şimdi sistemden teyit ediliyor.

Raporunuzu yeni aldıysanız sorun yok ama eski rapora sahip olupta resmi bir işi olan kişi yeni karekodlu rapor çıkarmak zorunda.Hatta şöyle söylüyeyim raporunuz eskiyse emlak vergisinden muaf engelliler tapuya gittikleri zaman ilk olarak raporun karekodlu olup olmasına bakıyorlar.Yani artık bu gerçeği kabul edip raporların yenilenmesi gerekiyor.

Ancak herhangi bir resmi işiniz yoksa ücretsiz ulaşım kartı filan için raporu kullanıyorsanız raporunuzu yeniletmeye gerek yok zira suyu bulandırmamak gerekiyor çünkü rapor oranı sınırda olanların oranı düşebilir ve ellerinde ki raporlardan da olabilirler.

İlk önce yapmanız gereken mhrs nin sitesinden veya 182’den şuan da linki ekranda olan videomuza gidip ilinizde bulunan engelli raporu vermeye yetkili olan hastanelerden birini seçmek ve sağlık kuruluna randevu almak.

Hastaneye gittiğinizde direkt sağlık kurulu birimine gitmeniz gerekiyor.Burada biraz sabırlı olmanız gerekiyor çünkü hastanelerin en karışık,tartışmaya açık ve kalabalık yeri burası.Sıranız geldiğinde fotoğrafınız web cam aracılığı ile çekiliyor bazı sitelerde fotoğraf götürmeniz gerektiği yazıyor sakın böyle bir şey yapmayın.Fotografa ihtiyaç yok.Daha sonra size bir doldurulmak üzere evraklar veriliyor.

Sağlık Kurulunda sizin fotoğrafınızı çektikten sonra size şuan ekranda olan evrakı veriyor.Evrağa bilgilerinizi yazıp imzalıyorsunuz ve evrağı ne için istiyorsanız kutucukları işaretiyorsunuz,ötv muafiyetli araç alacaklar ötv muafiyeti için engelli talebi kısmını işaretlemeyi  unutmasınlar.Burası çok önemli.

Daha sonra bu evrakla sağlık kurulu biriminin yanında olan sağlık kurulu sekreteryasına gidiyorsunuz.Sekreterya da genelde asistan doktor oluyor burada.Size hastalıklarınızı soruyorlar burada.Gitmek istediğiniz birimleri söylüyorsunuz.Mesela uzağı göremiyorum derseniz göz, diyabetim var derseniz endokrin bacak kısalığım var derseniz ortopedi yazıyorlar.

Burada tüm hastalıklarınızı söylemenizde yarar var çünkü bazen hiç ummadığınız bir rahatsızlık size yüksek oran sağlayabilir.Veya engelli rapor oranı olan %40’a ulaşmanız için size çok yardımcı olabilir.Her hastalığınızı söyleyin çünkü %39 oran alıp da engelli raporu alamayana ve engelli raporunun sağladığı imkanlardan yararlanamayan bir sürü insan var.

Burada hastane yöneticiliğine diye başlayan evrağa doktor gideceğiniz birimleri yazıyor ve kaşesini basıyor bu evrakla sağlık kuruluna geri dönüyorsunuz ve size şuanda ekranda görünen evraktan veriyorlar.Yani fotoğrafınızın basılı olduğu ve gideceğiniz birimleri ,bu birimlerin barkodlarının yapıştırılacağı , tanılarınız ve doktor kaşe-imzalarının olduğu evrak bu.

Gideceğiniz birimler için heyet randevusu alıp sırayla doktorlara görünüyorsunuz.182 den randevu bulamayanlar için hastaneler hergün her bölüme 2 veya 3 randevu açarlar ama bunların da taliplileri çok olduğu için  sabah erken saatlerde ilk kayıtlardan randevu alabilirsiniz en azından şansınızı böyle deneyebilirsiniz mhrs den randevu alamazsanız.

Sağlık kurulu muayene evrağının sağ üst tarafta en geç teslim tarihi yer alır,bu tarihi geçirmemenizde fayda var.genelde 1 aylık bir süreç veriyorlar tüm doktorlara görünüp bu evrakı tekrar sağlık kuruluna teslim etmeniz için.Evrakları teslim ettikten sonra size heyet günü veriyorlar o gün gelip 12 doktorun oluşturduğu heyete giriyorsunuz burada size genelde soru sorulmuyor hasta gerçekten var mı yok mu ve o kişimi diye bakıyorlar yüzeysel olarak.Tam bağımlı raporu almak istiyorsanız sedye ile gitmenizde fayda var çünkü hasta yoğunluğundan dolayı heyetin tam bağımlı raporu için baktığı en büyük kriter bu maalesef,bu çok büyük bir tüyo.dediğim ibi tam bağımlı raporu almak istyorsunuz evde bakım maaşı için ama size kısmi bağımlı raporu mu veriliyor mutlaka bir daha ki sefere sedye ile hastanızı heyete sokun.

Kronik rahatsızlığınız varsa herhangi bir eczaneye gidip mutlaka kullanılan ilaç döküm evrağı alıp evrakların arkasına koyun şuan ekranda görebilirsiniz örneğini.

Ortalama 1 ay içinde size raporunuz için mesaj geliyor.Mesaj geldikten sonra e devletten bakabilirsiniz yeni barkodlu raporunuza.Telefonuza kaydedip resmi olarak isteyen her yere sadece karekod okutarak tüm hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

 

Sağlık kurulu raporları için bazı siteler ücretli demiş fakat sağlık bakanlığının bu konuda net bir tavrı yok,tamamen para alımı işini hastanelere bırakmış durumda bakanlık.Bazı hastaneler ücret talep ederken bazıları etmiyor.Sigortanız yoksa gss den yararlanmıyorsanız ortalama 300 tl ücret ödemek zorundasınız.Sgknız varsa engelli raporunuz çıkarsa ücret ödemiyorsunuz fakat engelli raporu hak kazanamazsanız oluşan yoğunluğu engelleme adına hak etmeyenler başvurmasın diye yine bazı hastaneler ücret talep ediyorlar.Bize gelen bilgilere göre hangi hastaneler ücret alıyor hangileri almıyorlar bunun da videosu çekicem merak edenler için.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder