7 Kasım 2021 Pazar

2022 de Ötv Muafiyet Limiti Ne Olacak ? || Yeniden Değerleme Geldi...


Yeniden değerleme oranları açıklandı.Bu oranlar engelli bireyler için ne anlama geliyor ve ötv üst limitine ne gibi bir katkısı olacak.

 

Genel anlamı ile yeniden değerleme, güncel piyasa koşullarına göre sabit kıymetlerin zaman içinde meydana gelen enflasyonist etkilerden korunmasıdır. Farklı bir deyişle, sabit kıymetlerin piyasa koşullarında emsal değerlerine yükseltilmesidir.

 

Ekim ayı enflasyon verileriyle birçok fiyat düzenlemesi için dikkate alınan yeniden değerleme oranı da belirlendi. Buna göre 2022 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 oldu. 2021 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 9 civarlarındaydı.

 

Vatandaşın hakkı olanı koparabilme yıllarına giriyoruz 2022 -2023 yılları itibariyle.Bu ülkede üzülerek söylüyorum ki sadece seçim dönemlerinde vatandaşın yüzünü güldüren kararlar alındıgı için 2022 den 2023 e kadar ne koparırsak yanımıza o kar kalıcak.

Bu yüzden seçin yatırımı olarak son 2 ayda halkın  yararına dokunacak birçok işlere imza atıldı,örnek vermek gerekirse küçük esnafın vergiden muafiyeti,sosyal medya düzenlemeleri ,eyt düzenlemeleri gibi.

Şimdi de yeniden değerleme kapsamında ötv muafiyeti sınırının 448 bin tl ye cıkarılması gündemde.Şu an geçerli olan ötv üst limiti 330 bin tl ye %36 fark eklenince ortaya 448 bin tl gibi bir rakam çıkıyor.

Araç fiyatları zamlanmadan önce ötv üst limitini meclis 400 bin tl civarı belirlemişti bu rakamla eski fiyatlardan istediğimiz araçları alabiliyorduk gerçekten güzel bir yükseltme olacaktı ama öngörülemeyen pandemi sonrası çip krizi yüzünden 400 bin tl ye çekilmesi beklenen ötv üst limiti de deyim yerindeyse yalan oldu.Yani limit artık 400 bin tl olsa bile önemi yok bu rakamlara düzgün araç kalmadı.

Öncelikle ötv muafiyetli alınan araçların neredeyse yarısı vasi kararı ve ek kararla alınan araçlar.kişinin ailesinden birisi alzhemier,demans,zeka yani genel anlamda mental bir probleme sahipse bildiginiz üzere araç alımı için vasi kararı ve ek karar gerekiyor böyle oluncada sulh hukuk hakiminden ek karar çıkartmak gerekiyor.Ama hakimler devlet menfaatleri koruma içgüdüsü ve refleksiyle 330 bin tl lik araç alımı onayını bile vermiyorlar ve bin dereden su getiriyorlar.

Ben de bile bu suv bu pahalı araç yok engelli kardeşi binsin diye mi izin verceeğim diyen hakimler bile oluyor.Şimdi ötv üst limitini  450 bin tl ye çekseniz bile 330 binlik araca izin vermeyen ek kararı onaylamayan hakimler 450 bin tl lik otomobili hiç onaylamazlar.

Diyelim ki çok büyük sürpriz oldu ve ötv üst limiti kalktı yine vasi kararıyla araç olacakları etkileyecek bir karar olmayacak maalesef bu durum.Çünkü hakimler hayatta bu rakamlara engelli ailelerine araç aldırmazlar geçmiş deneyimlerimiz bunu gösteriyor.Bundan dolayı ötv limiti değiştirelecek veya kaldıralacaksa beraberinde çeşitli düzenlemeler de getirilmeli,araç alım inisiyatifi tamamen hakim veya bilirkişi oluruna bırakılmamalı bu konuda da serbestlik yasası getirilmelidir.

 

Senin engelli yakının var neyine SUV araç git ucuz bir sedan al kullanın diyen sistem değiştirmelidir.Hayata zaten 1-0 geriden başlayan insanlara kolaylık gösterileceğine maalesef birçok konuda olduğu gibi zorluk çıkarılıyor.Engelli kişilerin ulaşımları için geniş ve kaliteli araçlar şart kimse engelli bireyleri ve ailelelerini bu konuda zorlayıcı kararlara itemez.

Bugün isveçte belçikada ispanyada yaşayan bir engelli bireyin hakkı neyse ülkemizde yaşayan engelli bireyin hakkı da o dur,kimse bizim insanımızın değerini diğer Avrupa halklarından aşağıda tutamaz.ötv muafiyetli alınabilen basit bir sedanla ötv muafiyetli alınabilen suv arasında ortalama 40-50 bin tl arası rakam oynuyor.Bu rakam için senin lüks araca binmeye ve kullanmaya hakkın yok diyenler aslında sosyal devlet ilkesine karşı gelmektedirler.

tekrar konumuza dönmek gerekirse yeniden değerleme kapsamına göre mevcut ötv indirimi üst limitine 100 bin tl nin üstünde bir rakam ekleniyor fakat ülkemizde tüik verileri ve enflasyon oranları malum.Yine de fazla beklentiye girmemek gerekiyor.

Ancak şunu söyleyebilirim görüştüğümüz hiçbir siyasi ötv muafiyetinin 750 bin tl ye çıkarılacağına inanmıyor.Bu çok uçuk bir rakam zaten,bu rakama çıkaracaklarına tamamen muafiyeti serbest bırakırlar daha büyük sükse yapmış olurlar.Yani 750 bin tl haberleri asparagastan ibaret.

Tekrardan belirtmek gerekirse ötv üst limiti engelliler için ocak ayında 400 bin ila 448 bin arasında olacak çok büyük ihtimal.Alacağınız araçlara ona göre bakın.Tabi talep fazlalığı,çip krizi derken markalar bu durumu lehlerine çevirip yeni yılda araçlarına çok büyük zam yaparlarsa bu artırımında hiçbir önemi kalmayacak gibi.2022 nin ilk yarısına kadar stok sıkıntılarının devam edeceği açıklandı.Gerek zamlı fiyatlar gerekse bayilerde araç bulamama durumları biraz daha devam edeceğe benziyor.

Hal böyle olunca da kan emici bazı markalar araçlarını olması gerekenden çok daha fazla bir rakama engelli bireylere satmaya çalışıyorlar.Araç yok ve bulamicaz diye sakın oyunlara gelmeyin ederinden fazla rakamları otomobillere vermeyin.Daha dün başımıza gelen bir olaydan bahsetmek istiyorum. Ötv muaf fiyatı 180 bin tl olan araca bayi 250 bin tl rakam istedi.yani bu durum inanılmaz.Bu fiyatı veren bayi insan aklıyla dalga geçiyor,engelli insanlarla aynı zamanda devletle de dalga geçiyor.Bu tür kan emici bayileri mutlaka ticaret bakanlığı şikayet birimine şikayet edin.

 

Herşey gönlünüzce olsun tekerinize taş değmesin…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder