12 Kasım 2021 Cuma

Engelli Raporuyla Yurt Dışından Araç Getirmek Daha Mantıklı Hale Geldi...


En çok sorulan sorulardan biri de yurt içinde malum araç fiyatları çok arttı yurt dışından engelli raporuyla araç getirebilir miyiz sorusu.

Yurt içinden ötv muafiyetli araç almak mı daha cazip yoksa yurtdışından ötv muafiyetli araç getirtmek mi daha cazip…

Yurt dışından kimler ötv muafiyetli araç getirebilir isterseniz bu konudan bahsedelim öncelikle.

Dışarıdan otomobil getirebilmek için mutlaka ortopedik bir engelinizin olması gerekiyor,araca getireceğiniz ülkede özel teçhizat takılmadan veya teçhizat hazır bir halde olmadan türkiye topraklarına sokamıyorsunuz.

Ortopedik engel  ibaresi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu bedensel yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi nedeniyle alt ve üst ekstremite sakatlığını ifade eder.

Kişinin engel durumuna göre iki şekilde araç ithali yapılmaktadır:
1- Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan araç ithali,


2- El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan araç ithali.

Yani ortopedik bir sorununuz yoksa rapor oranınız kaç olursa olsun ithal araç getiremiyorsunuz.Rapor içeriğinde zihinsel engel oranı varsa araç getiremiyorsunuz

Ortopedik engelliler nasıl araçlar getirebilirler ?

1)   Bizzat engelli kişi tarafından kullanılan araçlar: Bu kişiler tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobiller,

2)   El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olan kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan,  engelli kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan araçlar getirilebilir.

 

 

Konunun başında da dediğim gibi Araçta bulunan özel tertibatın kişinin engeline göre yurt dışında yaptırılmış olması gerekir. Diğer bir ifadeyle, aracın engelli aracı olarak ithali amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesine girmesinden önce araçtaki özel tertibatın yapılmış olması gerekir.

 

3 yaşından büyük araçları getiremiyorsunuz ötv muafiyeti kapsamında.

Türkiye de 10.02 ehliyet koduyla otomatik vites ötv muaf otomobil alınabiliyorken yurtdışından ithal araçlarda sadece bu kodun ve 78 otomatik vites araç kullanabilir kodunun bir önemi yoktur mutlaka özel aksam taktıracak bir kod aranmaktadır.

Ne kadara kadar araç getirebiliyor engelli bireyler.Yurtiçindeki ötv üst limiti yurtdışı içinde geçerli 330.800 tl yi euroEurouna bölüyorsunuz yani Avrupa ülkelerinden an itibariyle 29 euroya kadar araç getirebiliyorsunuz.

 

Ötv muafiyetli araç getirmek için Nereye Müracaat Edilir?
Özel tertibatlı engelli aracı için, araç Türkiye’ye getirilmeden önce engelli kişinin bizzat kendisi, vasisi veya Gümrük Kanununun 225 inci maddesi çerçevesinde temsil yetkisini haiz kişiler tarafından aşağıda yer alan yetkili gümrük idarelerinden birine müracaat edilir:


1- Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü
2- Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü
3- İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü
4- Gebze Gümrük Müdürlüğü
5- Malatya Gümrük Müdürlüğü
6- Rize Gümrük Müdürlüğü
7- Mersin Gümrük Müdürlüğü

Ankara gar gümrük müdürlüğü diğerlerinden daha deneyimli olduğu için onlardan daha net bilgiler alabilirsiniz.Telefon numaraları 0312 3977789

 

Engelli bireye yurtdışında yaşayan akrabaları veya herhangi bir dostu aracı bağış yapabilir.

1)   Yurt dışından bağış yapılması halinde; aracın bağışlayana ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi ile bağış belgesini gümrük müdürlüğne ibraz etmesi gerekiyor.


2) Aracın yurt dışından bir bedel karşılığında gerçek kişi tarafından satılması halinde taraflar arasında düzenlenen satış sözleşmesi; tüzel kişi tarafından satılması halinde fatura aslı ve her iki belgenin Türkçe tercümesi,nin ibra edilmesi gerekiyor.


Ayrıca Araca takılan özel tertibata ilişkin faturayı da göstermek zorundasınız.

 

3.dereceye kadar yakınlarınız ithal ettiğiniz bu aracı kullanabiliyor

 

Yurtdısından ötv muafiyetli araç getirmek sanıldığı kadar zor değil ama biraz prosedürü var tabi haliyle.

Almanya,fransa gibi ülkelerde yaşayan akrabalarınız varsa kendi adlarına otomobil alıp size bağış da bulanabilirler,sizin ortopedik engelinize göre tertibat takıp türkiyeye gönderebilirler,veya bizzat siz gidip istediğiniz aracı seçebilirsiniz,tüm bunların yanı sıra bu işleri yapan aracı kuruluşlar var ama bunlar da 2 bin Euro civarı komisyon alıyorlar pek tavsiye etmiyorum.

Türkiye de pandemi ve çip krizi bahane edilerek araçlar stoklarda tutulmaya ve halka satışa sunulmuyor türk lirasının düşüşünün devam edeceğine ve araçların daha çok zamlanacagını düşündükleri veileride çok daha yüksek rakamlara satabileceklerine inandıkları için.

Böyle olunca da türkiye parası olan bile otomobil bulmakta zorlanıyor ama almanyadan yazan üyelerimizin vurguladığı gibi orada da çip krizi olmasına rağmen araçlarda azalma var ama yine de insanlar istedikleri araçları bulabiliyorlar hem de pandemiden önceki dönemdeki aynı fiyatlardan.

 

Ülkemizde ki araç kıtlığı yüzünden insanlar yurtdışında araç bulmaya yönlendiler,ortopedik engelli raporu bulunanlar için an itibariyle ithal araç getirmek yurtiçine göre daha cazip hale geldi çünkü almanya,fransa,italya,çek cumhuriyeti hatta romanyada bile türkiyeye göre araç bulma şansı çok daha fazla.

 

Yabancı kaynaklardan araç seçebilirsiniz ama gerekli prosedürleri tek başınıza aşmanız çok zor,yurtdışında yasayan bir tanıdık vasıtasıyla bu işlemleri yapmanız çok daha kolay olacaktır.

Tekerinize taş değmesin sağlıcakla kalın…

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder