14 Kasım 2021 Pazar

Engelli Bireylere Daha Erken Emekli Olma Hakkı



Emeklilikte yaşa takılanlar  için kademeli emeklilik düzenlemesinin çıkması an itbariyle an meselesi.Şu an görüşülen bu düzenleme seçim yatırımı bundan daha önce de bahsetmiştim.2022 yılında,özellikle son aylarında engelli bireyler için de bir çok düzenleme gelecek.

EYT liler için alınacak yeni kararlarla birlikte engelliler içinde çeşitli iyileştirmeler yapılması planlanıyor bunların başında vergi indirimi ile erken emekli olabilecek kişilerin prim gün sayıları ve çalışma yıl sayılarının düşürülmesi geliyor.

Birçok Avrupa ülkesi,Amerika,kanada,Avustralya  gibi ülkelerde engelli bireyler çok dahaz az çalışarak emeliklilik hakkı kazanabiliyorlar.Hatta Avustralya,yeni Zelanda gibi ülkelerde engeli büyük olan kişilerin çalışmadan devlet güvencesine alındığını küçük engellere sahip kişilerin de ortalama 8 yıl çalışıp emeklilik hakkına sahip olduklarını biliyoruz.

Ülkemizde ise bu rakam işe giriş ve engel derecesine göre 15 ila 20 yıl arası değişiyor.Kademeli emekliliği öngören EYT yasa tasarısı hazırlanırken son anda pakete engelli emekliliklerinde revizyon görüşü de pakete girdi.

Ortalama olarak 1 ve 2 yıl engelli emeklilik süresinin düşürülmesi isteniyor.Örneğin engel derecesi  %80 olan engelli bir birey  artık 15 değilde 13 yıl,3600 prim günü değilde 3200 prim gününü doldurduğunda emekli olabilecek,tabi şuan da görüşülüyor bu paket.1 yıl içinde istediklerimizi alacağımızdan şüphem yok.

Diğer önemli gelişme de ötv muafiyet sınırının arttırılması.400 bin tl olmasını beklediğimiz ötv üst limit arttımı yeniden değerleme kapsamında 450 bin civarı geldi fakat bu resmi olarak limite yansır mı bilemiyoruz.

Engelli dernekleri olarak biz limit arttımı değil eskisi gibi bu konuda sınır olmamasını istiyoruz.Son araç zamlarından sonra ötv üst limitini  ne kadar yukarıya çekerse çeksinler yine zorluk yaşayacağımız kesin çünkü zamların duracağı yok.1 yılda otomobil fiyatları 2 ye katlıyor artık.

Engelli bireyler için ötv üst limitini kaldırmak tüm bu problemleri ortadan kaldırır ve engelli kişilerin hayat şartlarını çok değiştirir böyle bir karar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder