12 Eylül 2021 Pazar

Engelli Raporunu Daha Kolay Alabileceğiniz Hastaneler...


Engelli raporu alırken ilk önce ve en dikkat etmeniz gereken konu engelli raporu almak için başvuracağınız hastane olmalı.

Engel oranlarının devlet nezdinde bir standardı olmakla birlikte verilen oranlar bölgeden bölgeye,ilden ile, ilçeden ilçeye,hastaneden hastaneye,doktordan doktora hatta aynı doktor için farklı zamanlar içinde bile değişkenlik gösterebiliyor.

 

Bazı kronik hastalıkalar için standart bir oranlama mevcutken örneğin tip 2 şeker hastalıgı %20 tansiyon %10 oran alırken göz veya ortopedi için standart bir oran tutturulması çok zordur.

Bilinen kronik rakatsızlıkların dışında birden fazla komplike hastalıklarınız varsa işe o zaman tamamen doktor inisiyatifine kaldınız demektir.

 

Örnek vermek gerekirse Allah korusun trafik kazası geçirdiniz belinizde platin takıldı,kol ve ayaklarınızda kırıklar oluştu diyelim bu durumda tamamen doktor eline kalmış oluyorsunuz.İsterse iyileşen uzuvlara bakarak oran verir isterse his kaybı var der nörolojiye yönlendirir oradan da oran aldırır.Hareket kısıtlılığı var der yüksek oran aldırır,az hareket kısıtlıgı var der az oran aldırır gibi.

 

Doktorlar son dönemlerde kendilerini sağlama alma iç güdülerinden dolayı fazla oran vermeye yanaşmıyorlar. Az oran vermenin veya en alt hastalık oranlarını vermenin  başlarını sıkıntıya sokmayacaklarını inanıyorlar,fazla oran verdikleri zaman soruşturma açılırsa veya hesap sorulursa bu gibi hukuki prosedürlerle uğraşmak istemiyorlar.Bu yüzden birçok tam bağımlı ve bakım parası alması gereken kişiler yarı bağımlı raporu alarak mağdur oluyor maalesef.

Bu durumda engelli raporu alabilmek icin hastane ve doktor seçimi çok önemli konuma gelmiş oluyor.

Orta oranlarda engelli raporu alacaklar icin bu durumun bir önemi bulunmuyorken hastalıklarının toplamı %40 orana yaklaşan biri için veya oranları %90’a  yaklaşan biri için doktorların yüksek oran vermeleri çok önemlidir.Mesela sizin hesaplamalarınıza göre %40-45 arası bir engelli raporu alıp tüm engelli haklarından yararlanabileceğinizi düşünürken bu oran doktor inisiyatifiyle %38’e düşebilir ve tüm haklarınızı sadece %2 gibi küçük bir baremle kaybetmiş olursunuz.

Malulen emekli olmak istiyorsunuz diyelim %60 oran almanız gereken problemleriniz mevcut ama yine düşük bir oran aldıgınız zaman malulen emekli bile olamıyorsunuz.Bu mağduriyetlerin en büyüğü de genellikle ötv muafiyetli araç alabilmek icin geçerli olan en az %90 oranlı engelli raporu almada gerçekleşiyor.

Yine basit bir örnekle belirtmek gerekirse.Anneniz veya babanız demansa yakalandı.Nöroloji doktoru hastayı klinik demans skoru ölçümü için psikiyatra yönlendirir orada kişiye çeşitli konulardan 20 soru sorulur hasta istediği kadar kötü durumda olsun sorulan 3 basit soruya cevap verdiğinde bile ki bu sorular hangi mahallede yaşıyorsun kaç çocugun var gibi sorular,doktor ağır demanstan orta demansa atar hastayı bu oran %80’den %50’ye düşer ve böylece ötv muafiyetli araç veya bakım maaşı alma durumu ortadan kalkar.Çünkü %50’den diğer hastalıklarla %90’a tamamlamak çok zordur ama %80’den %90’a tamamlamak kolaydır.

Engelli raporu almada merkezde bulunan devlet hastaneleri çok yoğun oldukları için hastalar genelde tek kalıp üzerinden oran alıyor yani görünen hastalıgı neyse o oranı alıyor doktorlar hastalıgın açtıgı komplikasyonlar nedeniyle başka bölümlere yönlendirme veya detaylı inceleme gereksinimi pek duymuyorlar.Yani merkezde bulunan bir devlet hastanesine gittiğiniz zaman görünen hastalıgınız neyse alacagınız oran da odur.Mesela diyabetten oran alacaksınız direkt alacagınız oranı alırsınız.

İlçede bulunan devlet hastaneleri merkez devlet hastanelerine göre bu konuda biraz daha ılımlı diyebiliriz bunda hastanede ki yoğunluk durumunun önemi var tabi ki.Merkez hastanelerde ki mülteci hasta sayısının da fazla olması nedeniyle doktorların tükenmişlik sendromu hastalarla fazla ilgilenememe durumunu beraberinde getiriyor genel olarak.Dahiliye doktoru hafta içi o kadar çok hastayla ilgilendiği zaman haftanın bir günü heyet doktoru oldugunda bu yogunluk ve yorgunluk sağlık kurulu hastalarına ve dolaylı olarak oranlara da yansıyor.Merkeze uzak ilçe hastaneleri bu bakımdan engelli raporu almada merkez devlet hastanelerine göre göreceli olarak daha avantajlı diyebiliriz.

Eğitim ve araştırma hastaneleri genel olarak merkez devlet hastaneleriyle aynı diyebiliriz.Burada da önemli olan hastanenin büyüklüğü ve yoğunluğudur.

Mesela engelli raporu alacaksanız ülkenin en yoğun hastaneleri tercih etmemeniz kesinlikle sizin lehinize olacaktır.

Türkiye’nin en yoğun 10 hastanesinin listesini vermek istiyorum :

1 Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.334.591
2 İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.668.854
3 Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.490.102
4 İstanbul Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.301.234
5 Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi 2.279.519
6 Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.258.784
7 Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.128.470
8 İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.090.583
9 Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.083.195
10 İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.071.726

 

Hastaneler ve geçen yıl tedavi ettikleri hasta sayısı bunlar. Yoğun ve yorgun hastaneler bunlar,onun için daha az yoğunlukta olan hastaneleri seçmeniz sizin açınızdan daha olumlu olacaktır.Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken baksa bir konu da çevre illerden hasta kabulü çok olan hastaneleri seçmemenizdir.Mesela Kayseri,Malatya ve Bursa’da bulunan eğitim araştırma hastanelerinin bu kadar yoğun olmalarının ve bu kadar fazla hasta kabul etmelerinin nedeni çevre illerden de gelen hasta sayılarıdır.Bu hastanelerin sağlık kurulları da doktorları da ekstra çalışmaktalar bu yüzden.

 

Seçenekler arasında yer alan en katı kurallara sahip hastaneler hakem hastaneleridir.Bir hastane hem engelli raporu veren eğitim araştırma hastanesi olabilir hem de hakem hastane olabilir örnek vermek gerekirse Malatya eğitiim ve arastırma hastanesi ve bursa yüksek ihtisas hastanesi gibi.peki nedir hakem hastanesi.Örneğin siz herhangi bir hastaneden engelli raporu aldınız ama oranlarını begenmediniz raporu almanızdan 1ay gecmeden il sağlık müdürlüğüne başvuruyabiliyorsunuz itiraz için.

Oranınızın düzeltimesi için .Bu durumda il sağlık müdürlüğü sizi hakem hastaneye yönlendirebiliyor.Hakem hastane kararları kesindir.Hakem hastane de net oranlar verilir siz belirtmedikçe pek yönlendirme de olmaz onun icin tüm hastalıklarınızı ve yol açtıkları sorunları daha başvuru esnasında sağlık kurulunda evraka yazdırmalısınız.

 

Üniversite hastaneleri hastalık araştırması ve oran konusunda ilçe devlet hastaneleriyle aynı konumda diyebiliriz,merkez devlet hastaneleri veya hakem hastaneler kadar katı olmamakla birlikte… üniversiteden engelli raporu alabilmek icin bazen 1 yıl kadar beklemeniz bile gerekebiliyor,sağlık kurulu randevuları çok dolu oluyor.,

 

Engelli raporu almada an itibariyle en iyi hastanelerin şehir hastaneleri olduğunu düşünüyorum bunun da birçok nedeni var.Öncelikle yeni hastaneler olması ve tükenmişlik sendromu icinde olmayan çalışanları,ve şehirlere uzak yapıldıkları icin çoğunda yoğunluğun az olması,kuruluş şekli,doktorların daha bağımsız olmaları gibi birçok etmen nedeniyle şehir hastaneleri katı merkezi hastanelerden daha ılımlı yaklaşabiliyorlar hastalara.Dernekte yaptıgımız araştırmalara göre  en iyi oranlar şehir hastaneleri ve ilçe devlet hastanelerinde veriliyor sonra da üniversite hastaneleri geliyor.

 

Engelli raporu alırken aklınızda bulunan tüm hastalık ve problemlerinizi sağlık kurulunda yazdırın çünkü bazen hiç ummadıgınız bir bölümden alacagınız oran sizin istediginiz oranı almanıza yardımcı olacaktır.

Size göre oran almayacak büyük bir problemde olmayabilir bu ama literatürde karşılığı varsa oran alıp engelli raporu almanızda tamamlayıcı bir rol üstlenebilir.

Tüm sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz,abone olmayı unutmayın lütfen.Sağlıcakla kalın…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder