30 Temmuz 2021 Cuma

Engelli Raporuyla Alınmış Otomobilin Satış İşlemleri ( 5 yıl dolsun ya d...


Merhaba sevgili dostlarım bugün ötv muafiyetli alınan araçların 5 yıl geçmeden veya geçtikten sonra nasıl satılabileceklerini inceleyeceğiz

Engelli raporuyla ötv muafiyetli alınan aracı 5 yıl sonra normal birine satmakta herhangi bir sakınca yoktur. ... Engelliden engelli olmayan bir vatandaşa araç satışı söz konusuysa 5 sene dolmadan aracın satışı gerçekleştirilmek istendiği takdirde yine ÖTV farkının ödenmesi şarttır.

Engelli birey üzerine olan sıfır aracın ilk alımından sonra aracın kullanılamaz hale gelmesi durumunda yeni alınacak olan araç için ÖTV ödenir mi?

 

Burası önemli arkadaşlar dikkatlice dinleyin

İlk araç satın alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmemiş olsa bile   

İlk satın alınan aracın kullanılamaz hale gelmesi durumunda, ikinci bir sıfır araç alıında da aynı istisnadan yararlanılabiliyor.Yani Allah korusun ötv muafiyetli araçla kaza yaptınız ve araç perte çıktı isterseniz aracı alalı 1 ay olsun yine ötv muafiyetli araç alma hakkınız bulunuyor.

 

 

Engelliler adına alınan ÖTV (özel tüketim vergisi) indirimli otomobilin satışını 3 ana başlık altında inceleyeceğiz.

1-      Özel Tertibatlı engelli aracının başka bir engelliye satışı

 

2-       Özel Donanımı olmayan bir aracın başka bir engelliye satışı

 

3-       Özel donanımlı veya değil ÖTV indirimli alınan aracın engelsiz bir kişiye satışı


 Sırasıyla yukarda yazılan 3 maddeyi ve araç alım satımında izlenecek yolları bakalım.

1-      Bilindiği üzere ÖTV indirimli alınan araçların 5 yılı dolmadan satışının yapılması halinde ÖTV’sinin ödenmesi gerekmektedir. Bunun tek istisnası “alınan ÖTV indirimli arabanın ÖTV muafiyetinden yararlanma hakkına sahip başka bir engelliye satışıdır.”

Özel tertibatlı aracın satışında gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabilir

 

a- Aracı alacak kişinin özel tertibatlı araç kullanır ibareli sağlık kurulu raporu olması ve engelli ehliyet kodlarını içeren B sınıfı ehliyetinin olması gerekmektedir.

b- Eğer aracı alacak engelli kişinin engeli daha doğrusu aracı hareket ettirmek için gereken özel donanım ihtiyacı farklı ise ilk önce farklı olan donanım sökülüp yeni donanım takılması gerekiyor.

 

Araçta aparat varsa söktürüyorsunuz makine mühendisleri odasından onay alıyorsunuz.Buradan alacağınız uyguluk belgesiyle  TSE ‘ye gidiyorsunuz.TSE den de  gerekli onayı alıyorsunuz.TSE  de 495 tl harç parasını bayılıyorsunuz bir güzel.TSE’den aldıgınız onayla alıcı satıcı birlikte notere gidip gerekli satış  işlemlerini yapabiliyorsunuz.

 

2- ÖZEL DONANIMI OLMAYAN BİR ARACIN BAŞKA BİR ENGELLİYE SATIŞI

Araçta herhangi bir tertibat yoksa örneğin araç %90 engelli kişini adına alınmış ise yine aracı alacak kişinin tertibata ihtiyaç duymaması örneğin %90 ve üzeri engelli olması ve ÖTV indirimden yararlanma hakkı olması halinde satış ÖTV ödenmeden gerçekleşir. Araç satışı normal araç satışından pek farkı değildir. Bu tür satışta da aracın satan kişi 5 yıl dolmadan başka bir ÖTV indirimli araç alamaz.

 

3-ÖTV İNDİRİMLİ ALINAN ARACIN ENGELSİZ BİR KİŞİYE SATILMASI

Burada iki keskin kural vardır. 1- 5 Yıl dolmadan satış 2- 5 Yıl dolduktan sonra satış.

Eğer ÖTV indirimli alınan araç 5 yıl dolmadan engelsiz birine satılırsa bu sefer araç alınırken ödenmeyen ötv ödenir. Yok, eğer satış işlemi 5 yıl dolduktan sonra yapılırsa hiçbir şekilde ÖTV ödenmez.

SONUÇ:  Engelli bir vatandaş başka bir engelli vatandaşa sahip olduğu aracı herhangi bir süre içerisinde satabilir, bu noktada bir süre kısıtlaması bulunmaz. Engelliden engelliye araç satışında tescil ve satış işlemleri için noterde tescile ilişkin bir belgenin düzenlenmesi gerekir.

. Tescil işlemleri sonrasında aracın yeni sahibi olacak engelli için özel bir tertibat kurulacaksa buna göre düzenleme ve tadilat projesi hazırlanır. Var olan tertibat yeni sahibine uygunsa bunlara gerek kalmaz.

Özel tertibat olmayan aracın satışı konusunda süre dolmadan satış gerçekleşecekse ÖTV farkının ödenmesi gerekir. Engelliden engelli olmayan bir vatandaşa araç satışı söz konusuysa 5 sene dolmadan aracın satışı gerçekleştirilmek istendiği takdirde yine ÖTV farkının ödenmesi gerekir.

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder