28 Temmuz 2021 Çarşamba

Faizsiz Finans Kuruluşlarından Engelli Raporuyla ÖTV'siz Otomobil Alınab...


Geçen gün kanalımıza gelen bir soru üzerine bu videoyu yapma kararı aldım.Soru şöyleydi:

Hocam benim param yok raporumun süresinin bitmesine 11 ay kaldı, %92 raporum var ,rapor yenileceğim zaman belki de oranım düşecek ve araç alma hakkımı kaybedeceğim borç harç da olsa şimdi  bir araba almak istiyorum banka kredisine bulaşmak istemiyorum çünkü faizlerin yüksek oldugunu biiyorum.Ne yapmalıyım bir arkadaşım ………evini önerdi oradan faizsiz otomobil alabileceğimi söyledi böyle bir şey var mı gerçekten beni acilen bilgilendir abi sana çok dua ederim

 

Mesaj böyleydi ben de buna binayen bu 2 günde faizsiz finans sağlayan tüm firmalara gittim.Hepsini çalışma prensibi aynı,aranızda az çok araştıran olmuştur.Mantık tamamen kadınların gün mantıgının kapitalizme uyarlanmıs hali.Siz ödeyebileceğiniz taksit tutarını söylüyorsunuz sonraonlarda sizi bir grubun içine alıp her ay çekilişle bir talihliye ev ya da otomobilin parasını verip katılım ücreti alarak yani bankaların deyişiyle dosyalama ücreti alarak bu hizmeti veren ticari firmalar.

 

Bizim için önemli olan konu tabi ki engelli raporuyla ötvsiz araç alımında engelli kişilere veya yakınlarına finans sağlıyorlar mı sağlamıyorlarmı önmeli olan bu.

Geçen ay bu tür finans kuruluşlarına devletin el koydugu ve sıkı tedbiler aldıgı haberlerini görmüşsünüzdür.Devlet bu firmalardan 21 ini tasfiye etti faaliyetlerini durdurdu sadece 6 sına onay verdi. Bu 6 firma da önümüzdeki aydan itibaren tamamen devletin belirlediği sistemlere göre kişileri ev ya da otomobil sahibi yapacaklar.Yani şuan maliye kriterleri belirleme aşamasında.Bunun iyi yanı devlet güvencesi altında olacak kötü yanı devlet ekstra vergi alabilir.  bu durumdan dolayı alınan organizasyon ücretinin artacağı da aşikar.

 

Devletin bu işe devam edebilirsiniz dediği 6 firmayı netten bulabilirsiniz.Devlete yatırdıkları teminat tutarını siz bürolarına girer girmez gösteriyorlar zaten güven ortamı oluşturabilmek için.

Bu işin öncüsü olan 2 firmaya gittiğimde ikisinin de bire bir aynı çalıştıklarını gördüm,aldıkları kampanyalı organizasyon ücretleri bile aynı.

 

 

Piyasada engelli raporuyla ötv muafiyetli bir şekilde alabileceğiniz en ucuz 2 araç olan fiat egea

Ve Hyundai i20 nin ötv muafiyetli fiyatları ortalama 110.000 tl. Bankadan araç kredisi aldıgınızda 24 ay için 35 bin tl faiz ödemek zorundasınız.Faizsiz finans kuruluşlarından 110.000 tl aldıgınız zaman toplam da 121.000 tl ödüyorsunuz.

 

Ben gittiğim firmalarda bu tutarı baz alarak sisteme katılmak istediğimi söylediğimde peşinat verip veremeyeceğimi sordular 12 bin peşinat verebilirim dedim ve şu tablo önüme çıktı.

 

Araç değeri : 110.000 tl

Peşinat: 12.000 tl

İçine dahil olacağım gurubun büyüklüğü 31 kişi

Parayı teslim alacagım tarih 3 ayla 13 ay arası

Aracı aldıgım tarihten itibaren taksitlerde artış oranı %5

Toplam taksit sayısı : 28

Organizasyon ücreti : 10. 000 tl

Toplam ödemem gereken tutar : 120.450 tl

 

Bahsettiğim 2 büyük firmada tutarlar aşağı yukarı böyle.,

 

Şimdi gelelim asıl soruna. Bu firmalar araç alımından sonra borcun biteceği tarihe kadar araca ipotek koyduruyorlar yani otomobili satamıyorsunuz.Ötv’siz araç alımında da devlet 5 yıl satılamaz şerhi koyduruyor bu durumda ne olacak peki ? katılım firmaları ötv muafiyetli araçlara devlet zaten 5 yıl satılamaz şerhi koydurdugu için ipotek koyduramıyorlar bu yüzden ötv muafiyetli araçlar için katılımcı almıyorlar.

 

Fakat bunun da bir yolunu bulmuş durumdalar.Katılım hüllesi.

Ne anlama geliyor bu peki.Siz gittiniz engelli raporuyla ötv muafiyetli sıfır bir araç beğendiniz onu almaya karar verdiniz.

Öncelikle şunu yapabiliyorsunuz 1.dereceden akrabanız olmamak kaydıyla bu kişi komşu,arkadaş,kayınbirader vesaire olabilir.Aracını size satıyor kağıt üstünde,sizin firmaya borcunuz bitene kadar araç üzerinize oluyor bu normal bir satış prosedürü tabi ki.Araç hukuki olarak sizin üzerinizde oluyor ama ne aracı siz kullanıyorsunuz be de parayı karşı taraf alıyor .Taksitler bitince de o kişiye aracı geri devrediyorsunuz.Firmadan aldıgınız parayla da gidip beğendiğiniz ötv muafiyetli arabayı alabiliyorsunuz.

 

Bu firmaların kendilerinin geliştirdiği bir sistem.Kızılay’ın müdürü bir vergi kaçırmak bir de vergiden kaçınmak vardır demişti ya bunu da kaçınmak olarak düşünebilirsiniz,yani yasal ama etik olup olmadığı tartışılır.

Ötv muafiyetli bir suv alacasınız 183 bin tl diyelim banka kredisi ile almaya çalıştıgınız da 36 vade de yaklaşık 80 ila 90 bin arası faiz ödemek zorundasınız bu durumda araç zaten ötvsiz fiyatına geliyor neredeyse. Katılım firmalarında ise bu rakamın size maliyeti 20 ila 25 bir arası oluyor.

 

 

Burada önemli olan iki konu var bazı firmalar 12 aya kadar parayı verme yani çekiliş çıkmasa bile otomobil ücretini verme tahaahütü veriyor firmalar.12 aya kadar otomobil ücretleri ne olur,pandemi  ekonomik kriz tarzı bir nedenden dolayı otomobil fiyatları fırlar mı orası muamma.çünkü sisteme girdiniz herhangi bir nedenden dolayı çıkmak istediğinzde yaturdıgınız organizasyon ücreti yanıyor.

Ahmet kardeşimiz için gittim araştırdım.Her insanın kendi aklı ve mantıgı  var ona göre düşünün ve adım atın.Sağlıcakla kalın…

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder