1 Eylül 2022 Perşembe

 EVDE BAKIM MAAŞI 2023 BAĞLANMA ŞARTLARI VE KESİLMEMESİ İÇİN TÜYOLAR



Merhaba arkadaşlar bugünkü konumuz çok önemli bir konu olan evde bakım maaşı. Evde bakım maaşı nedir,nasıl alınır,kriterleri nelerdir ,başvuru için nereye gitmeniz gerekiyor,hangi durumlarda kesiliyor,resmi maaşlarınızda ki hangi göstergeler evde bakım maaşına engel olabilir,evde bakım maaşı alabilmeniz için gerekli olan yeni maddi kriterler nelerdir ?

 ötv muafiyetli otomobil aldıgınızda evde bakım maaşınınız kesilir mi ,çocuklar için çözger raporuyla nasıl evde bakım maaşı alınır ,işçiler veya çocukları nasıl evde bakım maaşı alır memurlar veya çocukları nasıl evde bakım maaşı alır.Türkiye nin en kapsamlı evde bakım maaşı konusu bilgilendirme videosuna hoş geldiniz.

Evde bakım maaşı maaşı alıyorsanız veya alabilecek durumundaysanız mutlaka videoyu baştan sona atlamadan izleyin.Çünkü verilen tutar azımsanacak gibi değil ve yanlış hamlelerle bu maaştan olmayın.

Evde bakım maaşı nedir ilk önce bundan başlayalım bilmeyenler için.

Devlet tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görevlendirilip takip ettiği maaştır. Evde bakıma muhtaç hasta, engelli ya da yaşlı vatandaşlara her ay bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ödeme yapılmaktadır.

Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir?

Evde bakım maaşı için, tam bağımlı engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.

 Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 3 te ikisinden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır.

Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum. Engelli bireyler açısından baktıgımızda evde bakım maaşı şu 2 grupta ki engelli bireyler için verilir.

İlk önce %50 ve üzeri engelli raporu olan ve engelli raporunda tam bağımlı ibaresi yazan kişiler adına evde bakım maaşı alınabilir

2.olarak ileri düzeyde ögv,çok ileri düzeyde ögv ve özel koşul gereksinimi olan ökgv çözger raporu bulunan 18 yaşının altındaki çocuklar için evde bakım maaşı alınabilir.Çözger kısaca çocuklara verilen sağlık kurulu raporudur ve engelli raporu yerine geçer.

* 18 yaşından büyük bireyler için evde bakım maaşı alınabilmesi için en büyük şart kişinin en %50 oranlı tam bağımlı engelli raporu almasıdır. Peki nedir bu tam bağımlı ibaresi.

Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir.

Eğer ki engelli tanıdığınız bu hayatsal aktiviteleri tek başına gerçekleştiremiyorsa başka birinin yardımıyla hayatını idame ettiriyorsa bakıma muhtaçtır ve ona bakan kişi evde bakım maaşı alabilir.

*Evde bakım maaşı alabilmek için en büyük 2.kriter gelir kriterinin uygun olmasıdır.nedir bu gelir kriteri ? Eve giren resmi maaşlar toplamının evde yaşayan kişi sayısına bölünüp asgari ücretin 3 te 2 sinden daha az olması durumudur.

Örnek vermek gerekirse. Evinizde 4 kişi yaşadığını varsayalım ve eve toplam 10.000 tl resmi gelir geldiğini düşünelim.Bu durumda 10.000 tl bölü 4 eşittir 2500 tl hanede yaşayan kişi geliri ortaya çıkmış olur.

 Asgari ücretin 3 te 2 si baz alındına göre  bu rakamda 3666 TL dir. Yani hanede yaşayan gelirimiz olan 2500 tl ,,gelir kriteri olan asgari ücretin 3 te 2 si olan 3666 tl den daha az oldugu için evde bakım maaşı bağlanır.

Diyelim ki eve giren resmi rakamlar 15.000 tl olsaydı evde yaşayan kişi sayısı olan 4 e bölününce ortaya 3750 tl gibi bir rakam çıkacaktı bu da 3666 tl den yüksek olacağı için evde bakım maaşı bağlanamazdı bu durumda.

Kısaca özetlemek gerekirse 18 yasından büyük bir birey için evde bakım maaşı alabilmek için ilk önce engeli bireyin %50 ve üstü tam bağımlı engelli raporunun olması ve az önce bahsettiğim maddi kriterlere uyması gerekmektedir. Yani hanede yaşayan her kişiye 3666 tl den az bir rakam düşmesi şarttır.

Bu şartları taşıdıgınız taktirde Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğüne yoksa İl Müdürlüğüne engellinin yakını tarafından müracaat edilir, engellinin kendisinin gitmesine/götürülmesine gerek yoktur ayrıca.

Müdürlük size gerekli olan evrak listesini sunacaktır.Bu belgeler başlıca şunlardır.

 Gerekli belgeler:

- Başvuru dilekçesi,

- Engelli kişinin engelli raporu,

- Engelli kişinin ve bakım verecek kişinin kimlik fotokopisi ve aslı, adrese dayalı sistemde hanede kimlerin yaşadığının beyanı (ikametgâh adres belgesi).

- Hanede yaşayanların gelir durumunu gösterir maaş bordrosu, varsa kira gelir beyanı, mal durumunu gösterir belgeler,

- Engelli kişiye ait iki adet resim,

- Engelli kişi okuyorsa öğrenim belgesi,

- Engelli birey için vasi kararı varsa vasi belgesi, anne ve baba boşanmış ise mahkeme kararı gerekmektedir. Burada boşanma gerçekleşmemiş, ebeveynlerden biri evden ayrı yaşıyor olsa da ayrı yaşayan ebeveynin de geliri beyan edilecektir.

 

Bu evraklar toplandıktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl/İlçe Müdürlüğünde oluşturulan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti ev ziyareti yapar ve engellinin muhtaçlık durumunu yerinde inceleyip rapor hazırlar.

Tüm incelemeler sonucunda engellinin şartları yerine getirdiği tespit edilen engelli için evde bakım ücreti bağlanır. Bakım ücreti bakım hizmetinin verilmesini takip eden ay içinde il müdürlüğü tarafından engelliye bakan yakınına ödenir. Bu ücret 2022 senesinin 2. yarısı için 3340 TL olarak belirlenmiştir.

 

Gelelim 18 yasından küçük engelli yakını olanların çözger raporu ile evde bakım maaşı almalarına.

18 yaşından küçük engelli birey çözger raporu alırsa ve raporunda ileri düzeyde ögv,çok ileri düzeyde ögv ve özel koşul gereksinimi olan ökgv seçeneklerinden biri seçiliyse evde bakım maaşına başvuru yapılabilir.

Rapordan sonra evde bakım maaşı alabilmek için en büyük kriter videonun başında da belirttiğim gibi gelir kriteridir.

Çözger raporuna sahip bireyler içinde aynı hesaplama geçerli.Evde yaşayan kişilerin toplam hane geliri evde yaşayan kişi sayısına bölünür,çıkan rakam asgari ücretin 3 te 2 sinden küçük olmalıdır aksi taktirde maaş bağlanmaz

Tüm bu kriterlere uymak maaşın bağlanacağı anlamına da gelmiyor son sözü İl veya İlçe Müdürlüğünde oluşturulan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti söyler,ev ziyaret edilir gerekli değerlendirme yapılır,kirterlere uyan 10 kişiden ortalama 9 u onay alırken 1 i de bazı değişik nedenlerden dolayı onay alamamaktadır bunu da es geçmemeniz gerekiyor.

Hane gelir kriterinde bazı önemli nüanslar bulunmaktadır ve bunları hiçbir internet sitesinde bulamazsınız,red yerseniz neden yediğinizi de söylemezler bundan dolayı iyice kulak verin bana.

Hane gelirinde eve giren resmi maaşlar derken hem iş yerinizden alacağınız ıslak imzalı maaş bordrosu baz alınır hem de gayrimenkul kira gelirleriniz baz alınır. Hatta iş yerinde aldıgınız mesai ücretleri bile bu hane geliri hesaplamasına dahil edilir,bundan dolayı komisyon iş yerinizle de irtibata geçebilir.

Hatta evde bakım maaşına başvuracak memur ailelerini maaş bordlarında sendika ücreti , bireysel emeklilik kesintisi bile aldıgınız net maaşa eklenir ve ona göre hesaplama yapılır,yani sendika aidatı da bes te aldıgınız net ücretin üzerine koyulur ve  maaşınız tekrar hesaplanır,bunlar giderden sayılmaz.

 

 

Maaş kriterini az bir rakamla karşılayan memurların bu gibi durumlar yüzünden  evde bakım maaş başvuruları onay almazlar.Bundan dolayı net maaşı düşürmek için bese girmeyin.Bu durumu aşmanın en kestirme yolu hanede yaşayan kişi sayısını yükseltmektir.

 

Kimler bakıcı olabilir?
Evde bakım ücretinden yararlanabilmek için engelli kişiye bakacak olan kişi ile engelli akraba olmak zorundadır, akrabası yoksa mahkemece tayin edilen vasisi bakıcı olabilir. Engelliye bakıcı olacak kişilerin engelliyle aynı adreste ikamet etmesi şarttır.

Ancak bakıma muhtaç engelliye aynı adreste bakacak akraba veya vasisi olmaması durumunda bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin de bakım hizmetinin verilmesinde sorun veya yetersizlik olmayacağına kanaat getirmesi şartıyla, bakım hizmeti her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adreste bulunan akraba ya da vasi tarafından da verilebilir.

Bu durumda engellinin 24 saat içindeki tüm ihtiyaçlarının giderilmesi ve bakıcının fiilen en az 8 saat engelliyle birlikte olması gerekmektedir.

 

Bir bakıcı birden fazla engelliye bakabilir mi?
Bir bakıcı en fazla 2 engelliye bakabilir ve her ikisi için de ayrı ayrı bakım ücreti alır. Aynı hanede bakıma muhtaç daha fazla engellinin bulunması ve onlar için de bakım ücreti alabilmek için ayrı bir bakıcının daha olması gerekmektedir.

Mal varlıkları ve birikmiş para evde bakım parası bağlanmasına engel midir?
Engellinin ve bakmakla yükümlü yakınlarının birlikte yaşadıkları ev ve kullandıkları araba evde bakım parsı alınmasına engel değildir. Ancak kiraya verilmiş başka bir gayrimenkul varsa kira gelir olarak hesaplanır. Gelir kriteri aşılmadığı sürece bakım parası alınmasına engel değildir.

Bankada olan paranızın faizi de gelir olarak kabul edilir ayrıca. Bu parayı vadeli hesapta değilde dolar olarak veya altın olarak değerlendirmeniz maaş alabilmeniz için sizin lehinize olacaktır.

 

Sağlık kurulu raporu süresi bittiğinde ne olur?


Evde bakım parasının kesilmesine sıkça neden olan sebeplerden biri de süreli olan sağlık kurulu raporlarıdır. Bu konuda istenmeyen sürprizler yaşamamak için 1 ya da 2 senelik düzenlenen sağlık kurulu raporlarının süresi bitmeden önce yeni rapor çıkarılmalı ve fotokopisi Aile ve Sosyal Politikalar İl/İlçe Müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 2012/24 sayılı genelgenin 2. maddesinde rapor süresi bittiği için durdurulan evde bakım ücreti ibraz edilen yeni raporun yönetmelik hükümlerine uygun olması halinde evde bakım ücretinin iki raporun arasındaki süreyi de kapsayacak şekilde geriye dönük ödenmesi gerektiğini belirtiyor.

Yani rapor süreniz bittiğinde yeni rapor alana kadar randevu düşüremezseniz veya herhangi bir mücbir sebepten doları raporu sonra alırsanız arada kalan süredeki maaşlarınızı da alırsınız.tabi ki aynı rapordan çıkması kaydıyla.

 

İkametgah ve gelir durumuyla ilgili değişiklikler
İkametgah değişikliğini 15 gün içerisinde, gelir durumundaki değişiklikleri de 3 ay içerisinde bildirme zorunluluğu vardır. Bu süre aşıldığında evde bakım parası kesilir. Tekrar bağlanabilmesi için ilk müracaat gibi kabul edilir. Arada ödenmeyen aylar geriye dönük ödenmez. (Yaşanan bazı sorunlardan dolayı bu gibi değişiklikleri beklemeden hemen bildirilmesini tavsiye ederim.)

İkamet değişikliği başka bir ile olacaksa, evde bakım parası aldığınız ilin bağlı olduğu il müdürlüğene yeni taşınacağınız adresi ve tarihi bildirir dilekçe verilmesi gerekmektedir. Bu durumda dosya yeni ikametin bulunduğu ildeki müdürlüğe yollanır. İlk müracaattaki belgeler tekrar istenir ve evde bakım parası verilmesi uygun bulunması durumunda işlemlerin bitimine kadar ödenmeyen ücretler geriye dönük ödenir.

 

Bakıma muhtaç engellinin vefat durumu
Bakıma muhtaç engellinin vefat durumunu da en geç 15 gün içerisinde bildirme zorunluluğu vardır. Aksi halde hukuki işlemler başlatılır.

 

Sosyal medya hespalarımızdan en çok sorulan soruları yanıtlayalım şimdi

Kısmi bagımlı engelli raporuyla evde bakım maaşına başvuramazsınız mutlaka tam bağımlı ibaresinin olması gerekiyor

Evde bakım maaşları artık e devlette görünüyor oradan da bakabilirsiniz

Bakım maaşı aldıgınız bankayı değiştiremiyorsunuz

Evde bakım maaşına emekli maaşı gibi promosyon veriliyor mu ? hayır verilmiyor çünkü evde bakım maaşı devlet literatüründe maaş olarak geçmez yardım olarak geçer bundan dolay yardımlara promosyon ödemesi yapılmaz çünkü devletin her an yardımı kesme durumu olabilmketedir.

Evde bakım maaşı hangi durumlarda kesilir ?

Engelli birey vefat ettiğinde veya ikametgah değişikliğinde bu maaş otomatikman kesilir

Bu durumda engelli yakınlarının yeni ikametgah adreslerindeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

.Engelli bireyin muhtaçlığının sona ermesi halinde de engelli yakınlarına bağlanan engelli evde bakım maaşı kesiliyor.

Örneğin, engelli bireyin bakımıyla ilgilenen velisinin dolgun maaşla bir işe girmesi halinde bu kişiye bağlanan aylık kesiliyor.

Kişinin işten ayrılması ve hanenin tekrar muhtaç duruma düşmesi durumunda ise kişi, tekrar engelli bakım aylığına başvurabiliyor.

Engelli bakım aylığının en az 1 yıl boyunca PTT şubesinden çekilmemesi de kişiye bağlanan evde bakım maaşının kesilmesi ile sonuçlanıyor.

Engel oranının yetişkinlr için %50 nin altına düşmesi veya tam bağımlı halinin sona ermesi halinde evde bakım maaşı kesilir

Bunun dışında diyelim ki a tipik otizmli bir cocugunuz var ve 2 yıl süreli ökgv çözger raoru aldınız ama 2 sene sonra çocuk iyileştiği zaman aldıgınız evde bakım maaşı rapor yenilenmedigi taktirde iptal edilir,Yani iyileşebilen duygu durum bozuklukları,zihinsel problemelrden dolayı alınan rapor gelecekte yenilenmezse evde bakım maaşı da kesilir.

·         Evde bakım aylığının engelli bireyin ihtiyaçları için kullanılmaması:

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü; belirli aralıklarla engelli bireyin evine bir inceleme komisyonu gönderiyor.

Bu komisyon, engelli bireyinin bakımının eksiksiz bir şekilde yapılıp yapılmadığına dair rapor hazırlıyor.

Engelli bakım aylığının engelli bireyin ihtiyaçları için kullanılmadığının tespit edilmesi üzerine engelli yakınına bağlanan engelli aylığı kesiliyor.

·         Engelli birey ile engelli yakının farklı evlerde yaşaması:

Engelli birey ile bu kişinin bakımını üstlenen velisinin veya vasisisin farklı evlerde yaşadığının tespit edilmesi durumunda da evde bakım maaşı kesiliyor.

** Evde bakım maaşının kesilmesinin son dönemlerde en büyük nedenlerinden birisi de ötv muafiyetli olarak alınan araçlardır. Bu araçlar az önce bahsetitğim gelir durumunda değişiklik kapsamına girer yani muhtaçlıgının bittiği anlamına gelir yalnız bunun da hesaplaması mevcuttur.

Alınan her araç muhtaçlığı bitirmez.

Diyelim ki ötv muafiyetli olarak 250.000 tl ye sıfır bir otomobil aldınız veya 250 bin tl ye 2.el bir araç aldınız, aldıgınız aracın rayiç bedelini yani 170 te 1 ini haneye giren resmi rakamlara ekliyorsunuz eğer ki çıkan tutar 3666 tl den fazlaysa maaşınızın kesilme tehlikesi mevcuttur.

Mesela gittiniz 250.000 tl ötvmuafiyetli reno clio aldınız bu aracın rayiç bedeli 250.000 / 170 tl yani 1470 tl dir.  Bu rakamı toplam hane gelirine ekleyip haneye yaşayan kişi sayısına böldüğünüzde ortaya çıkan rakam 3666 tl den düşükse maaşınız kesilmez,fazlaysa kesilebilir.

Bunun hesbaını en iyi size maaş bağlayan memur yapabilir,gidip resmi olarak hesaplama yaptırınız.

Evde bakım maaşı hakkında aklınıza takılan her türlü soruyu bize sorabilrisiniz arkadaşlar sağlıcakla kalın…

 

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder