3 Eylül 2022 Cumartesi

Ötv Muafiyeti Konusunda Engelli Bireylerin TÜM TALEPLERİ ( Rapor Oranın...


Merhaba arkadaşlar.Engelli bireyler için devletimiz tarafından sunulan en iyi imkanlardan birisi de hepinizin bildiği üzere ötv muafiyeti.

Son 2 senedir pandemi,çip krizi,paladyum krizi,fabrikaların tam randımanlı çalışmaması ve en son olarak da Rusya Ukrayna savaşı derken otomobil piyasaları allak bullak oldu.

Bizim gibi gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde bu sorunlardan dolayı otomobil fiyatları aşırı arttı ve otomobil bulmak da hayli zorlaştı.

Haftalık düzenli olarak tüm araç bayilerini geziyoruz. Ötv muafiyeti üst limiti olan 450.000 tl lik araçlardan bulmak gerçekten çok zor,hepiniz gezip görüyorsunuz da piyasada otomobil yok,olanlarda genelde fiyatı 1 milyona yakın araçlar.

Ötv muafiyetine sokulup kampanya dahilinde satılan tek tük araçlar onları da zaten sizlere haber veriyorum elimden geldiğince. Bunun dışında orta segment otomobil bulmak da imkansızlaştı.

Umudumuz Rusya Ukrayna savaşının bitmesi ve pandeminin artık tamamen bitip otomobiller için gerekli olan tüm parçaları yapan fabrikaların tam zamanlı olarak çalışması.

Bu sorunların yavaş yavaş bitmesi ve ocak ayından itibaren ötv muafiyeti üst limitinin arttırılması sonucu inşallah alabileceğimiz otomobil skalası çok daha genişleyecek.

Yaklaşık 4 ay  engelli bireyler için ötv muafiyeti üst limiti kaldırılsın diye organzasiyonlar yaptık,cimere yazılar yazdık,imza kampanyaları düzenledik ama taleplerimiz yanıt bulmadı.

Biz de madem ötv muafiyeti üst limiti kaldırılmayacak o zaman limiti arttırın dedik yaklaşık bir 4 aydır da onun için uğraştık hatta milletvekilimiz Serkan bayramı bu konuda ikan ettik o da bakan arkadaşlarıyla konustugunu ve en kısa sürede ötv muafiyeti üst limitinin revize edileceğini söyledi hatırlayacağınız üzere.

 

Tüm bu gelişmeler yaşanırken biz müjdeli haberi beklerken Serkan bayram çıkıp suistimaller var ötv muafiyeti konusunda dedi,yani bir nevi sene içinde yeni bir artış olmayacağının sinyanlini verdi ama bu konu bu kadar basit geçiştirlecebilecek bir konu değil, onun sözüne bakıpta 45 gün müjdeli haber bekleyen engelli bireyler ve aileleri çok mağdur oldular çünkü bu süreçte otomobil fiyatları da katlandı üstleik insanlar alacakları otomobillerden de oldular.

 Görüşü ne olursa olsun sizi düşünmeyeni siz de düşünmeyin arkadaşlar,engelli hakları siyaset üstüdür ve sosyal devlet gereğidir asla geçiştirme konusu olamaz ,ertelenemez ve dalga geçilemez.

Daha önce birçok kez dile getirdim bu konuyu. Ocak ayında zaten rutin ötv muafiyeti üst limit artırımı var bundan dolayı ocak ayından önce yapılacak bir revizyon ocak ayında yapılacak ötv muafiyeti üst limiti artırımından daha daha etkili olacaktır hem siyasi olarak hem de ekonomik getiri bakımından.

Ocak ayına az kalmış gibi görünebilir ama bize yazan öyle mağdur durumda arkadaşlarımız var ki üzülmemek elde değil,ağır kanser hastaları,ağır ortopedik hastalar ne yapacaklar 90 günden  daha fazla bekleyecekler araç alabilmek için,her geçen dakika onlar için işkence oluyor maalesef.

Zaten 3 ay sonra yapacağınız limit arttırmını şimdi yaparsanız piyasaları da canlandırır üstelik yeni yıla da otomobil piyasasını canlandırarak girersiniz.

2.olarka engelli bireyler ve ailelerinin en çok mağdur oldukları konu %90 dan düşük orana sahip raporların ötv muafiyetli otomobil hakkına sahip olmaması.

Son zamanlar da çok ilgimi çekiyor oranı %89 da bırakılan çok vatandaş var,insanın aklına ister istemez acaba bazı haklardan yararlanılmaması için mi bu oranlamalar %90 nın altında bırakılıyor diye geliyor.

Kişinin %80 raporu var ama ağır hasta ve araca acil ihtiyacı var fakat rapor oranı yüzde 90 nın altında oldugu için ötv muafiyetinden yararlanamıyor ve otomobil alamıyor bu da büyük haksızlık.

Hep söylediğimiz gibi ,rapor oranı %60 olana yüzde 60 yüzde 70 olana yüzde 70 yüzde 80 ve üzeri olana da yüzde 80 ötv muafiyeti getirilmelidir. Yani engelli rapru ornaına göre ötv indirimi yapılabilir,en azından buna benzer bir uygulama düzenlenebilir.

İlla kişinin çok çok ağır hasta olup yüzde 90 oran almasını beklemek ve ona göre ötvsiz araç hakkını vermek sosyal devlet ilkesine yakışmamaktadır.

Düşünsenize 4. Evre yani  ileri evre kanserli hastalar %80 oran alıyor ve bu haktan yararlanamıyorlar ne kadar acı bir durum,genel olarak demans,alzhemier hastalıkları da eğer başka rahatsızlıkları yoksa bu haktan yararlanamıyorlar.

Devletimizin bu konuya da ivedilikle yaklaşması gerekiyor,ya bu tarz hastalıkların oranını arttırın insanlar araç alabilsinler ya da az önce dediğim gibi rapor oranına göre ötv indirimi yapın.

Ötv konusunda bir diğer talebimiz de  ülkemiz için gazi olan insanların hepsine ayrım yapılmadan ötv muafiyetli otomobil verilmesidir. Diyelim kişi ülkesi için gazi oldu ama sorunu ortopedik değilse ötv muafiyetli araç alamıyor. Gözünü kaybetse, kronik bir iç hastalığa yakalansa alamıyor illa elini kolunu ayağını kaybetmesi lazım ötv muafiyetli araç alabilmesi için.

Maalesef bu durum ülkemiz için çok acı,kaç tane gazimiz varki bunun hesaplaması yapılmış ve kanunlaştırılmış. Acilen bu gazilerimize yapılan bu ayıptan dönülmeli .

her ne ad altında olursa olsun gazi olmuş herkese tv muafiyetli otomobil verilmelidir,onlar kendi zevkleri için değil ülkeleri için bizler için gazi olmuş olan insanlar,biraz kıymet bilinmeli. 8 milyon mülteciye bakan ülkemiz 8 bin gaziye bakamıyorsa zaten kilit vurup gidelim.

Velhasıl kelam genel anlamda ötv konusunda taleplerimiz bunlardır,inşallah bizleri düşünen birileri vardır yoksa ülkenin en büyük sivil toplum kitlesi olarak biz de ona göre hareket ederiz.

Sağlıcakla ve birlikte kalalım sevgili dostlarım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder