23 Mart 2022 Çarşamba

Vasi Nedir - Vasilik Nereden Nasıl Alınır || Engelli Yakın Üzerinden Vas...

Arkadaşlar yeni bir konuyla tekrardan merhaba.

En sık sorulan sorulara yanıt vermek için çektiğimiz videolardan bugün vasi konusunu işlicez.

Herhangi bir avukata başvurdugunuzda veya mahkeme sekreteryaların hukuki kelimelerle anlattığı için pek anlaşılmayan bir konu olan vasilik mevzusunu herkesin anlayabileceği şekilde,sade ve yalın anlatmaya çalışıcam.

Çok daha net anlayacaksınız böylece.Vasilik işiniz varsa mutlaka atlamadan izleyin boşuna avukat tutup para vermek zorunda kalmayın.Kendiniz de bu konuları halledebilir,fikir sahibi olabilirsiniz biz her zaman yanınızdayız.

Avukat arkadaşlarımızın da desteğiyle en sık sorulan vasilik sorularına cevaplara gelmeden önce vasi-vasilik nedir ve neden istenir bu konuya değinelim.

Hukuki terimlerden arındırarak  vasiliğin kısa tanımını yapmak gerekirse Yasal hakları kısıtlanmış bireyler için kişiye mahkeme tarafından veli atanması işine vasilik, veli olarak atanan kişiye de vasi diyoruz.

Vasi, en basit anlamıyla reşit olmamış küçükler ile kanuni hakları kısıtlanmış kişilere mahkemece atanan yasal temsilcidir. Daha kolay anlaşılması açısından vasiyi, yasal hakları kısıtlanmış kişiler için “veli” görevi gören kişi olarak tanımlayabiliriz.

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür.

Engelliler,engelli ailelerini ilgilendiren vasilik konu ise genelde ötv muafiyetli araç alımında karşımıza çıkıyor.

Anne,baba,büyükanne,büyükbaba gibi yakınlarınızın engelli raporu varsa ve rapor içeriğinde herhangi bir psikolojik rahatsızlıktan tutun da demans,alzhemira kadar zihinsel bir sıkıntı varsa engellinin normal karar vermesini güçleştirecek bir hastalık oranı mevcutsa yani,engelli kişi otomatikman kısıtlı konumuna düşer.

 yani devlet bu şahıs artık net olarak kendi iradesiyle karar veremez,hukuki işlem yapacak akli melekeleri yok der ve hem kendini hem de yasal işlem yapan kurumları yasal süreçler için koruma adına kısıtlı olmayan birini engelli kişi adına veli görmek ister.

Yakınınızın %90 ve üzeri engelli raporu varsa ve rapor içeriğinde %1 bile herhangi bir zihinsel hastalık oranı varsa hukuki işlemler için mahkeme vasilik istemektedir.

Örnek vermek gerekirse bir hastanın %90 oranlı engelli raporu oldugunu varsayalım. % 80 devam eden kanserden %20 tip 2 diyabetten %30 hafif demans olmak üzere balthazar sistemine göre toplamda %90 oranlı bu raporun içeriğinde %30 demans hastalıgı da oldugu için rapor direkt olarak zihinsel kısıtlı kategorisine girer ve hukuki işlemler için vasi tayini şartı aranır.

Ötv muafiyetli araç alımı önce sulh hukuk mahkemesine gidilerek vasilik davası açılır.Dava dediğime bakmayın gerekli şartları taşıdıgınızda hızlı ilerleyen bir süreçle basit bir şekilde vasi olabiliyorsunuz yani dava denmesi gözünüzü korkutmasın.

 Ama ötv muafiyetli araç alımı iş burada bitmiyor maalesef ötv muafiyetli otomobil alımı için bir de ek karara ihtiyacınız oluyor. Alacağınız araç için yine sulh hukuk mahkemesine başvurup ek karar çıkartmak zorundasınız Bayiden alacağınız aracın proforma faturasını mahkemeye sunuyorsunuz.Bu süreç de sizi korkutmasın bu işlem için de duruşma filan yapılmıyor.

Eskiden Hyundai tucson,Renault kadjar,Peugeot 3008,opel grandland x gibi araçlarda ötv muafiyetli olarak alınabiliyordu bu araçlar bazen red yiyebiliyordu lüks oldukları için.Yani hakim siz bu aracı engelli lehine değil de kendi zevkiniz için alıyorsunuz diyip araç almanızı ek kararda engelleyebiliyordu.

Hatta 2 yıl önce renault captur bu araçlar arasında pek lükse bile kaçmadıgı halde red kararı çıkan arkadaşlarımız olmuştu.Yani gidin ucuz sedan alın işinizi öyle görün diyorlardı kısaca.

Şimdi sistem tamamen değişti çünkü ötv muafiyeti üst limitiyle bu araçları almayı bırakın yanından bile geçemiyorsunuz,alabileceğiniz araçlar lüks kategorisinde değil zamlardan sonra.Bu yüzden red kararı da çıkmıyor kolay kolay.Bi zahmet dacia duster,egea cross gibi araçlara da onay versinler.

 

Şimdi vasilik hakkında kanalımıza ve sosyal medya hesaplarımıza gelen vasilik hakkında ki soruları inceleyelim:

-Vasilik üzerinden aldığım aracı kimler kullanabilir.

3.dereceye yakınları ve ruhsata işlettirilen çalışan aracı kullanabiliyor.

 

-Vasilik için mahkemeye başvurduk ne kadar zamanda onaylanır.

Bunun net bir cevabı yok iş yoğunluğuna göre değişiyor.Pandemiden önce bu süreç 15 gündü ortalama.Şimdi 6 aya kadar çıkabiliyor bu süreç.

-Aracı alırken ek kararla aldık satarken nasıl satıcaz

Ek kararla alınan araç yine ek karar çıkarılarak satılır. Yani aracı almak için ayrı satmak için ayrı ek karar çıkartmak zorundasınız.

%100 engelli çocugum adına ötvsiz araba alabilir miyim,süreç nasıl oluyor *

Velayetiniz altındaki çocuklar için vasilik gerekmiyor.

Velayet altında olmayan küçüklerin ve korumak amaçlı bazı erginlerin adına yapılan hukuki işlem vesayet davasını oluşturuyor. Kişilerin vesayet altına alınması için tespit yapılması ve vasi olarak bir kişinin görevlendirilmesi gerekir. Bu yüzden vesayet davaları, vasi tayini davası olarak da anılır.

Yeğenimin vasisi olabilir miyim

Vasi tayin belgesi için; kişinin kendi akrabası ya da yakını, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapar. Yani birincil derecede akrabalar vasi tayini için tercih edilen kişilerdir.  Ancak kesin kural değildir. Kişiye yakın biri de vasi olabilir.

Hem ben hem de ablam anneme vasi olabilir miyiz ?

Kural olarakbir kişi vasi olarak tayin edilir. Ancak işlerin durumu, malların başka yerde olmaları veya özel sebepler dikkate alınarak her biri ayrı işleri görmek veya birlikte bütün işleri yürütmek üzere birden çok kişi de vasi olarak atanabilir.

Hakim uygun gördüğü zaman olabiliyorsunuz bunun bir kısıtlaması yok.

Alzhemier babam üzerinden otomobil alıcaz bayiye gittik vasi kararı gerekiyor dediler,Vasilik için nereye başvurmam gerekiyor.

Engelli kişinin ikametahının bulundugu ildeki sulh hukuk mahkemesine başvurmanız gerekiyor.

Genel olarak vasilik konusu böyle arkadaşlar,bu konu hakkında merak ettiğiniz her şey bize sorabilirsiniz,avukat arkadaşlarımızın da görüşünü alarak her sorunuza yanıt vermeye çalışıcaz,sağlıcakla kalın…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder