14 Şubat 2021 Pazar

Engelli otomobili satışı - mirası - vasilik - ek karar TÜM PROSEDÜRLER G...


Araç sahibi engelli vefat etti peki bu durumda mirascılara ne olur ?

 

 

 

 

Soru cevap bölümü

Bir abonemiz sormuş

 

Merhaba benim size bir sorum olucaktı cevaplarsanız sevinirim.Abimle eşi boşandılar çocukları üzerinden raporla araba almıslardı şimdi eski yengem bu araçta hak talep edebilir mi abim kendi emekleriyle aldı arabayı.

Araç almadan eşler muvafakatname alıyor bu durumda sorun olmuyor ama Allah korusun çözgerli çocuk vefat ederse o zaman araç miras konusu oluyor eğer yengeniz mahkemeye başvurursa bilirkişi aracı satar ücretini yarı yarıya abinizin ve boşandıgı eşinin hesabına yatırır.Burada ki önemli kıstas vefat ve ebeyvlerden birinin alacaklı olarak devlete başvurmasıdır.Devlet otomobili kim aldı ona bakmaz sadece kanunları uygular.

 

 

Engelli raporumla araç aldım 5 yıl süresi biten aracımı satmadan , ötv indirimli başka araç alınabilirmiyim

Evet, alabilirsiniz. Sadece, aynı anda birden fazla araç olduğunda bunlardan sadece birinin mtv'den istisna olduğunu unutmayın. Eski araca MTV ödeyip, yeni araca ödemeyecek şekilde işlem yapın.

emniyetten satılamaz şerhini kaldırıp yeni araba için başvurun

 

****************************************************************************************************************

Hocam ÖTVsiz araç aldık diyelim 5 yıl sonra ikinci aracı da ÖTVsiz yine alabiliyor muyuz?

 

Evet alabiliyorsunuz,yapmanız gereken yeni araç için başvuru yapmadan önce 5 yıl veya daha önce aldıgınız aracın emniyetten satılamaz şerhini kaldırın yeni araç iin öyle başvuru yapın.Bu durumda eski aracınıza MTV ödemek zorundasınız bunu unutmayın. Yeni aracınız ötv ve  mtv den muaftır.

 

Yine benzer bir soru gelmiş

6 yıl önce ötv muafiyetli aracı aldık. Şimdi yenisini almak istiyoruz.Şuanki kullandığımız aracı satmadan almak istiyoruz. Ama bazı vergi daireleri satılması gerekli ,bazıları gerek yok diyorlar.yönetmeliği inceledim ve orada satılmasına gerek yok yazıyor. Bu konu ile alakalı bilgilerinizi paylaşırmısınız?

 

Hayır satılmasına gerek yok.Yeni araç alabilirsiniz ötvsiz, sadece aldıgınız ilk aracın mtvsini ödemek zorunda kalacaksınız.2.aracı almadan 1.aracın emniyetten satılamaz şerhini kaldırın yapmanız gereken sadece bu. ( Ayrıca %100 net bilgidir ve doğrudur başka bir yere sormanıza gerek yok )

 

Babam daha yeni vefat etti engelli raporu üzerinden araç almıştı şimdi biz 3 kardeşiz aracın devir işlemlerini nasıl yapıcaz

 

İlk önce noterden veraset ilamı çıkartıyorsunuz.
Daha sonra veraset için vergi dairesine gidip , daha önce form şeklinde doldurduğunuz belgeyi veriyorsunuz.Cuzi bir vergi ödemesi yapıyorsunuz.


Ordan size verilen belge ile trafik tescil şubeye müracaat ediyorsunuz ( önce internet üzerinden randevu almayı unutmayın ). trafiğe gitmeden 2 adet ek 1 kağıdı doldurtacaksınız..


Arabanın trafik sigortasını miras kalan kişinin üzerine yeniden yapıyorsunuz. 2-3 gün içinde yeni ruhsatı size veriyorlar..Mirasçı 2 veya daha fazla kişi ise ruhsat onların üzerine çıkıyor..Böylece ÖTV ödemiyorsunuz..5 yılı bekleyip devir ve satış yapabilecksiniz ÖTV ödemeden..

Son olarak ölüm kağıdı ve noterden alınan veraset ilamı ile vergi dairesine gidip durumu anlatıyorsunuz ve araç normal araca dönüp MTV leri ödemeye başlıyorsunuz.

 

2.aracı da ötvsiz aldığımda ilk aracın  5 yıllık MTV sini mi vericem

Hayır 2.aracı aldıgınızdan itibaren.1.aracın mtvsi işlemeye başlar

 

 

 

 

 

21.Ocak 2021 de sulh hukuk mahkemesine ek karar istediğimi dilekçe ile sundum. Ama oradaki ilgili kişi Nisan ayında sonuçlanır dedi. Bu ek karar bu kadar surer mi. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkür ederim

 

Pandemi nedeniyle süreç uzuyor maalesef bekletiyorlar,6 aydır bekleyen bile var.

 

peki bu süre zarfı içerisinde bayi. Aracını satma konusunda vazgecermi. Ben bayiye 25 bin TL para verdim. Şubat sonu teslim edeceğini söyledi . Proforma fatura verdiler bana bende ek karar almak için mahkemeye verdim. Ek kararın geç bir tarihte çıkması neticesinde. Bayinin bu durumda bize olan tavrı be yaptırımı ne olur..

 

sulh mahkemesinde ki ilgili memur bana nisan ayını bulur dedi ek kararın çıkmasını. Bayi ise şubatın sonunda araç hazır olur dedi. Bende 25bin tl kaporta verip bayiden fiyatı sabitleştirdim. Şubatın sonunda aracım gelse bile bayi ek kararı beklemek zorunda kalır mı acaba efendim. Kusura Bakmayın lütfen cok soru sordum. Hakkınızı helal edin. Zaman ayırıp yanıtliyorsunuz. Teşekkür ederim.

 

Ben teşekkür ederim ,sorunuza şöyle cevap vereyim Aracın çıkışını bayiden geciktirin veya mahkemede tanıdık varsa onu devreye sokun sizin karar dosyanızı en öne aldırın ( maalesef tanıdıkla bu işler olabiliyor ) Bu iki yöntem de sizin derdinize deva.Bunların ikisini de yapamazsanız bayiye araç geldiginde sizi vergi dairesine yönlendirecekler orada size sıkıntı çıkarırlar, vergi dairesi onay vermezse aracı bayiden çıkartamazsınız bayinin eline de hukuksal olarak koz geçmiş olur.Ama proforma fatura verdikleri içinde iptal de edemezler muhtemelen 1 ay süre verirler o süreyi aşarsanız bu sefer iptal yetkisi de doğar.Yani sizin için uzun ve karışık bir süreç olur.Keşke mahkemeden ek karar çıkmadan kapora vermeseydiniz.En kötü ihtimalle paranızı alır ek karardan sonra tekrar aynı aracı alırsınız.

 

 

 

 

 

Abi lütfen cevap ver bu arabayı ehliyet olmadan engelli raporu ile alabilirmiyiz

 

%90 ve üzeri engelli raporu varsa alabilirsiniz.

 

 

 

 

Kardeşim ağzına sağlık. Ben ötv li araç hesaplaması yaparken şunu farkettimki hem içten yanmalı hemde 50 kw dan düşük hibrit motoru olan modellern ötv indirimli fiyatı çok çok daha ucuza geliyor yalnışmıyım bunu ögrenmek istedim? Benmi yalnış anladım. Mesela normal yakıtlı 1600 cc altı bir araç 330000 den 183 gibi bir fiyata düşerken, ayrıca 50 kw altı hibrit motoru olan 103 bin TL civarına geliyor. Bu konu dikkatimi çekti, lütfen bilgilendirme yaparmısım rica etsem. İşin aslı nedir acaba ÇOK ÖNEMLİ bence bu konu

 

 

 

 

 

 

 

Fosil yakıtlı araçlarda 330 binden 183 bine geliyor evet.Yani ötv indirimiyle en fazla 183 binlik araç alınabiliyor.Eger motor hibritse burada normal prosedür uygulanıyor yani benzin ve dizel için uygulanan indirim neyse o uygulanıyor.Dediğiniz olay sadece elektrikli araçlarda vardı onda da düzenlemeye gittiler.Eger araç hem içten yanmalı hem de elektrik motoruna sahipse araç fosil yakıtlı olarak farz ediliyor.

 

 

 

 

 

Vasi atama evresinde engelli vefat ederse ne olur süreç 6 ayı buluyor . Ya da vasiye ek süreçte araç pazarlıgı yapıldı kapora verildi engelli vefat etti ne olacak o zaman

Araç teslim edilmeden hangi evrede olursa olsun engelli şahıs ölürse araç alınamıyor kapora vasiye teslim edilir.

 

 

%86 raporumuz var ama alamazsınız dendi %90 ile arasında bir fark yok nasıl bir yol izleriz

%90  üzeri raporlu veya ortopedik orana sahip engelli raporu olması gerekiyor araç alabilmek için. Raporunuz ortopedik değilse Önünüzde tek çare var o da rapor oranı yükseltmek.

 

 

Engelli raporu ile %80 lik vergi dilimine giren araba mı %50 lik vergi dilimindeki arabayı almak mi daha mantıklı

Kesinlikle %80 vergi dilimine giren araç daha mantıklı oluyor 5 yıl sonra sattıgınızda %50 vergi dilimine giren araçlara göre cok daha yüksek bir rakama satar kendinize ötvsiz başka bir araç daha alırsınız.

 

 

Merhaba 19 yaşındayım üniversiteye gitmeme rağmen bana yetim aylığı 18i geçtiğin gibi kesiliyor ve birdaha bağlanmıyor dediler ama lisans eğitimi 25 yaşına kadar alınmasını sağlıyor ne yapmam gerekiyor?

Sosyal güvenlik ilçe müdürlüğüne dilekçe doldurmak zorundasınız.

 

 

 

Kusura bakmayın raporla ilgili çok bilginiz var bişey sormak istiyordum. Cevap verebilirseniz çok sevinirim. -Annemin raporunda kısmi demans puanlı(50 puanlı), toplamda diğer rahatsızlıklarla yüzde 90 raporu var. Raporda kısmi bir yüzdelik demans yazması durumunda vasi tayini zorunlu mudur acaba? Eğer noterde -vasi tayini olmadan bana, annem adına araç alış ve trafik tescil işlemleri yapmak için vekalet çıkarsak bayide araç alışında veya trafik tescilde problem olur mu? Noter vekaletini işlemleri yapmak için kabul ederler mi?

Estagfurullah,tabi cevap vereyim sorularınıza. Demans yani bunama zihinsel hastalık kabul edildiği için diğer oranların hicbir önemi yok isterse demanstan %10 oran yazsın raporda göründüğü an vasi isteniyor her türlü hukuksal işlem için. Raporunuz da demans hastalığı yazılıysa mahkemeden ek karar çıkartmadan araç alınamıyor noterin bir önemi yok vergi dairesi araç alımı için vasi tayini ek kararını görmek istiyor yani hakimden bu kararı çıkartmak zorundasınız.

 

 

Raporu aldıktan sonra yakınınız zihinsel engelli ve 18 yaş üstü ise (18 yaş altında anne babası otomatik vasi oluyor ve sorun kalmıyor) engelliye vasi atanması ve engellinin kısıtlanması gerekiyor. (Kardeşimin vasiliğini abisi olarak ben aldım)

 

Raporu aldıktan sonra yakınınız zihinsel engelli ve 18 yaş üstü ise (18 yaş altında anne babası otomatik vasi oluyor ve sorun kalmıyor) engelliye vasi atanması ve engellinin kısıtlanması gerekiyor. (Kardeşimin vasiliğini abisi olarak ben aldım)

 

Selamün aleyküm ben zihinsel engelli kardeşimin vasiliğini alıp araç alıcam Alllah askına parça parça değil bir bütün halinde analtabilir misin dediklerine bakarak hareket edicem hocam lütfen bekliyorum.



- Vasi atanması için sulh hukuk mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruyorsunuz. (Dilekçe örneğini internette bulabilir ve sizde doldurabilirsiniz. Arzuhalcilere çok para ödemenize gerek yok.


Mahkemeye sunacağınız dilekçenin ekine;
* Engelli raporunun fotokopisi ( Mahkeme özel kalemi sizden aslını isteyebilir, vermeyiniz, fotokopisini hakime aslı gibidir imzalatın ve bunu verin)
* Vukuatlı nufüs suretini koyunuz

- Mahkeme başvurusu yaptıktan sonra size bir duruşma tarihi verilecektir ( Yaklaşık 4 ay sonra civarı). Bu sırada şu durumla da karşılaşabilirsiniz. Hâkim raporun tekrarlanmasını isteyebilir ve sizi başka bir hastaneye gönderebilir. (Bunu yaşayanlar var) Mahkeme gününe kadar güvenlik soruşturması geçireceksiniz. Buda şöyle oluyor, karakoldan sizi arıyorlar ve sizi çağırıyorlar, gittiğinizde size sorular soruyorlar (Örn. Maaşınız ne kadar? Nerde çalışıyorsunuz?)

- Duruşma günü geldiğinde, mahkemeye gidiyorsunuz ve duruşmaya çıkıyorsunuz. Duruşma süresi yaklaşık 5 dk. sürüyor ve hakim engelli ille aranızda bir husumetin olup olmadığını soruyor. Birkaç birşey sorduktan sonra duruşma bitiyor.
Duruşmadan sonra size duruşma tutanağı veriliyor ama bu işe yaramıyor. Mecbur gerekçeli kararın yazılmasını bekliyorsunuz ve buda yaklaşık 1 ay sürüyor.

Gerekçeli kararı aldığınızda artık siz engelli yakınının vasisi oluyorsunuz ve engelli kısıtlanmış oluyor. (Uzun bir süreci başarmış oluyorsunuz ama süreç hala devam ediyor)

 

 Yukarıdaki önerileri dikkate alıp araç için bir bayiyle anlaştınız diyelim. Hemen aracı alamıyorsunuz. Vasi atandığınız mahkemeden ek karar çıkarmanı gerekmekte. (Bu işlem yaklaşık 10 gününüzü alır)


* Bunun için kaporasını yatırıp anlaştığını araç için bayiden proforma fatura alıyorsunuz
* Ek karar için vasi atandığınız mahkemeye dilekçe ile başvuruyorsunuz. Dilekçeyi mahkemenin özel kalemine direk veriyorsunuz ve duruşma gerekmiyor. Ayrıca bayiden aldığınız proforma faturayı dilekçenizin ekine koyuyorsunuz

* 1 hafta 10 gün sonra ek kararınız çıkmış oluyor ve bir önemli aşamayı da geride bırakıyorsunuz.

- Ek kararınızı aldıktan sonra araç alım prosedürüne geçiyorsunuz. Bayi sizden bazı evrakları istiyor. Bunlar;
* Engelli raporunun aslı ve 2 noter onaylı fotokopisi
* Noter onaylı vekâletname
* Noter onaylı taahhütlü muvafakat

* Gerekçeli karar ve ek kararın fotokopisi ( Asıllarını vermeyin sakın)
* Engellinin nüfus cüzdanı fotokopisi

- Evrakları bayi yetkilisine veriyorsunuz ve engelli adına ruhsat çıkmış bulunuyor ve aracı almış oluyorsunuz

Fabrika çıkışı lpg li araç alıcaksınız işlemleri biraz daha farklı bu arada

 

 

 

%98 engelli raporu olan kardeşim üzerinden ÖTV'siz araç alacağım.
Vasilik kararı ve ÖTV indirimden yararlanır ibaresi olan hastane raporu elimizde.
Mahkemeden ek izin belgesi almamız şart mı? Bayiler ile görüştüğümde böyle bir şartın olmadığı vasilik kararı ve raporun yeterli olacağını söylediler ancak forumda bunun ile ilgili bazı kullanıcılar evet şart, bazı kullanıcılar ise hayır şart değil diyorlar. Bu ek karar ile ilgili kanunda yazan bir açıklama var mı? Bilgisi olan arkadaşların yazmasını rica ederim. Teşekkürler

Zihinsel yetilerinde zayıflamaya yol açan bir rahatsızlığı yoksa, engeli sadece fizikselse vasiliğe gerek yoktur.


merhaba abi zihinsel engelli bir yakınım var soyadı değişik ama vasisi amcamın üzerine. Başka kimsesi yok. Hayatı şartlarını devam ettirebilmek için bir araç almaya karar verdik. Soyadının tutmamasindan bi sorun olmayacağını söylediler. Ve araştırmalar yapınca aracı 5. Yılı dolduğunda satarken problem yasayabilecegimizi devletin bu paraya el koyacağını makina mühendisleri odasının araştırmasına sunulacağını söylediler. Ayrıca bi süre sonra bakım aylığı icinde basvuru yapacaktik o aylık kesilirmi ?bu aracı kimler kullanabilir vasilik akrabalık sayılırmı biz bu aracı alıp satarken problemler olurmu bu konularda tam bi aydınlatabilen bilgiler istiyorum Lütfen yardımcı olun. Saygılar...

Araç alırken de satarken de hakimden izin almanız gerek. Alırken izin verebilir, satarken vermeyeblir. Satışa izin verse bile oradan gelen para vesayet altında olan kişinin üzerine olur. Her kuruş harcama için hakimin izni aranır...

 

Babam ağır hasta,%99 engelli raporu üzerinden araba aldık 6 kardeşiz arabayı benim paramla aldık babam vefat ederse aracı aldıgımı kanıtlarsam üstüme alabilir miyim nasıl olacak bu iş sürekli bunu  düşünüyorum ağabeylerim arabayı elimden alabilirler mi ?

Engelli kişi vefat ettiğinde Araç tüm mirasçılar adına tescil edilir, ancak 5 yılı dolduktan sonra tek kişiye devredilebilir. Aksi halde ÖTV ödenir. Bu durumdan muzdarip ve kavgalı olan çok aileler tanıyorum maalesef.Engelli yakınlarınız üzerinden otomobil alırken her durumu düşünerek alın aracı yoksa ileri de çok sıkıntılara yol açıp büyük kavgalara neden olabiliyor.

 

5 yıl önce engelli oğlum adına ÖTV indirimli araç almıştık Satarken vasi kararı gerekli mi direk noterden satış yapabilir miyim
Not:18 yaşından küçük bedensel engelli

 

Medeni kanun hükümlerince anne ve baba 18 yaşından küçük çocuğunun velisidir. Velayet hükümleri geçerli iken vesayet istenemez.Vasi kararına gerek yoktur.

 

 

Kardeşim zihinsel engelli ve onun vasisiyim ,ötvsiz otomobil alabilir miyim ?

Kardeşiniz zihinsel engelli olarak vesayetle kısıtlanmış olduğu için vasisi olarak sadece vesayeti tesis eden sulh hukuk hakiminin oluru ile araç alabilirsiniz.Ek karar çıkartmanız lazım vasilik kararı yeterli değil sadece.

 

 

Ek karar için mahkmeye başvurdum abim üzerinden araba almak için reddedildi nedenini talep ettik ileteceklerini söylediler  neden  reddildi çok merak ediyorum gerekçeli karar gelmeden size sorayım dedim

Kişisel tercümelerime dayanarak söyleyeyim

mahkemenin sadece dilekçe değil engelli kişinin mirasçılarından alınacak vasiye araç alma izni veren muvafa katname olmaması ve vasinin taahhütname ( yani aracı alırken engelliye hiç bir şekilde zarar verilmemesine dair borçlandırmak gibi )  taahhütname vermemesi reddin ana nedenidir

 

 

babam alzheimer hastası. İleri derecede. Annem vasiliğini aldı fakat vasilikte araç alım satımına dair bir ibare yok. Halihazırda vasisi olduğu için nasıl bir yol izlememiz lazım ? Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Vesayeti düzenleyen sulh hukuk hâkimliğinden araç alım izni içeren ek karar talep edeceksiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ötvsiz araçlar ve mirascılar hakkında çokca soru sorulmuş genel olarak bu konu hakkında izlenecek yolları ve hukuksal olarak neler yapmanız gerektiğinden bahsedeyim.

ÖTV muafiyetli engelli aracın, mirasçıya devrinde dikkat edilecek hususlar

 

Ön Şartlar
1- vefat eden kişiye ait ÖTV muafiyetli bir aracın olması ve bu aracın muris adına tescil edildiği tarihden itibaren henüz 5 yıl geçmemesi
2- vefat eden kişinin birden fazla mirasçısı olması
3- vefat eden kişinin adına kayıtlı araç dışında başkaca malvarlığının bu-lunması

Temin Edilecek Belgeler
1- Öncelikle herhangi bir Sulh Hukuk Mahkemesinden veya Noter- den veraset ilamı alınmalı.
2- Aracı üzerine alacak mirasçı lehine diğer mirasçıların murisin ve- fatından sonra Noterden düzenlenmiş sadece bu araca yönelik "mirastan feragat sözleşmesi"ni düzenlemeleri. Bağış yada devir halinde ÖTV doğuyor. Bu nedenle araç üzerindeki miras hakkından feragat olmasına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.


3- Muristen kalan malvarlığı için veraset intikal vergisinin ödendiğini gösterir makbuz ve beyanname sureti
4- Murise ait araç dışında başkaca mal varlığının bulunduğunu gösterir vergi dairesince düzenlenecek belgeler


5- Aracı üzerine alacak mirasçı adına araç sigorta kaydının bulunması
6- Tüm mirasçıların birlikte başvurmaması halinde diğer mirasçıların, vergi dairesinde işlem yapmak üzere bir mirasçıya noterden işlem yapma yetkisini vekaletname ile verilmeli
7- Veraset intikal beyannamesinin verilebilmesi için her bir malvarlığına ait taşınmaz varsa taşınmazın bulunduğu belediyeden alınmış emlak beyanname sureti veya araç ise satış faturasının temini
8- Aracın satışının yapılacağı trafik şube müdürlüğünün bağlı olduğu nakil araçları vergi dairesi şubesinden aracın ÖTV muafiyetli devrinde sakınca olmadığına dair yazı alınması gerekir.

 



İzlenecek usul
1- Murise ait veraset ilamını aldıktan sonra diğer mirasçıların herhangi bir Notere toplu veya münferit giderek söz konusu araç için intikalini istedikleri mirasçıya sadece bu araç hakkında miras hakkından feragat ettiklerine yönelik noterlik belgesi düzenletmeleri gerekmektedir. Bu belge için resim şartı aranmamakta ve tek belge aslı yeterli olabilmektedir.

2- Yine aynı mirasçıların diğer mirasçıya vergi dairesinde kendi adlarına işlem yapabilmesi için vekaletname vermeleri gerekir. Aksi halde beyanname de tümünün imzasının bulunması zorunlu olduğundan birlikte vergi dairesine gitmek zorunda kalacaklardır. Bunun için noterden tüm mirasçıların son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 tane vesikalık fotoğrafı istenmektedir.

3- Murisin vefatından sonra Murisin vefat tarihinde ki resmi ikametgahının bağlı olduğu vergi dairesine vefat tarihinden itibaren 3 ay içerisinde başvurarak veraset intikal beyannamesi verilmesi ve varsa vergisinin ödenmesi zorunludur. Bu beyanname verilirken tüm malvarlıklarına ait tapu kayıtları, ilgili belediyelerden alınmış emlak değerlerini gösterir bildirimlerini, araç faturasını, ruhsat fotokopisini, diğer mirasçılardan alınan adlarına işlem yapma vekaletnamesini ve veraset ilamını unutmamak gerekir.

4-Vergi dairesinden intikali istenen araçla ilgili trafik müdürlüğüne verilmek üzere yazı alınması ve diğer malvarlığının bulunduğunu gösterir kayıtları aldıktan sonra nakil araçları bölümüne gidilerek aracın devrinde ÖTV muafiyetli olduğunu gösterir yazıyı almak gerekir. Bu yazıyı alırken yukarıda yer alan belgelerin bir kısmının fotokopisini beraberinde götürmeyi unutmayalım.

5- ÖTV muafiyetli yazıyı aldıktan sonra sigortacınıza ulaşarak araçla ilgili sigorta kaydı oluşturmasını isteyin. Sigorta kaydı oluşturulduğunda trafikte TC kimlik numarasından ekranda görülebilmektedir.

6- Trafikte adınıza tescil yapılabilmesi için trafik müşavirliğinde bu araç ile ilgili Ek -1 -Ek -2 dosyalarının oluşturulması gerekiyor. Yine yukarıda yer alan belgelerin asılları gerekmektedir. Daha sonra bu dosyaları, aracın devredileceği trafik şube müdürlüğüne götürüp aracı üzerinize ÖTV muafiyetli olarak tescil ettirebilirsiniz.

7- Bu aracın muris adına tescil edildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe devri yapılamaz. Yapılmak istendiğinde ÖTV si ödenmek zo-runda kalınacaktır.

8- Engellilere ait aracın, mirasçıya intikal ettiği tarih itibariyle aracın trafik sigortası ve Kasko sigortasının yenilenmesi gerekiyor.

9- Murisin ölüm tarihi itibariyle tahakkuk zamanı sona ermeyen motorlu taşıtlar vergisini ödemeyi unutmayalım

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder