26 Mayıs 2021 Çarşamba

Şeker Hastalarının Engelli Raporu Alması GÜNCEL BİLGİLER 2021



Öncelikle şunu söylemek istiyorum.Diyabet hastalarından çok mesaj geldiği için güncel bir video çekmek istedim bu konu hakkında.Türkiyede yaklaşık 12 milyon şeker hastası var.Neredeyse her 7 kişiden biri şeker hastası ülkemizde.Şeker hastası iseniz mutlaka bu videoyu atlamadan tam seyredin,o kadar anlamsız dizilere bile saatlerce zamana ayırıyoruz sizin hayatınızı değiştirecek belki de engelli raporu aldırıp hayatınızı çok kolaylaştıracak bilgilere sahip olabilirsiniz.

Öncelikle birkaç bilgilendirici kısa açıklamadan sonra en çok sorulan sorulara cevap vericem,tabi tıbbi soruların bazıları için endokrin doktor arkadaşımızdan destek aldık geçen haftasonu.

Şimdi konumuza dönmek gerekirse.Diyabet halk arasında şeker hastalığı nedir,çeşitleri nelerdir ve diyabete ne yol açar bundan başlayalım.

Diyabet nedir yani halk arasında ki tabiriyle şeker hastalıgı nedir öncelikle kısaca buna değinmek gerekirse.

Şeker hastalığı, ya da diyabet , pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri nedeniyle gelişen hastalık tür ve gruplarına genel olarak verilen isimdir.

Tip 1 miyim tip 2 miyim bunu nasıl anlarım derseniz

Tip 1 diyabet, genelde 30 yaş altı görülür ve tamamen insülin eksikliği ile giderilir. Tip 1 diyabet, diğerine göre daha nadir olarak görülür. Tip 2 diyabet ise toplumun çoğunda daha sık görülmekte olup, genellikle 30 yaşından sonra ve genetik temelli olarak ortaya çıkar.Yani yaşlılık diyabeti de diyebiliriz.Tip 1 diyabet çocukluktan veya gençlilikten itibaren göründüğü için vücuda vereceği zararlar daha çok olacağından dolayı tip2 yani yaşlılık diyabetine göre daha fazla engelli oranı alır,sonuçları da daha keskindir.

Diyet ve ilaçla kontrol altına alınabilen komplikasyon yapmamış yani şekerden dolayı vücutta herhangi bir tahribat yapmamış şeker hastalığı %20 engelli oranı alır.

Komplikasyon yapmış yani şeker bünyesinde farklı sorunlara yol açmış tip1 yani gençlerde görülen şeker hastalığı tek başına %40 oran alır ve engelli raporu için tek başına yeterli oranı tek hastalık karşılar.

Komplikasyon yapmamış ve açlık kan şekeri 200 ün altında seyreden tip 1 diyabet hastaları da %30 engel oranı alırlar.

Videonun ilerleyen bölümlerin de şeker hastalığı bulunanların engelli oranlarını yükseltebilmeleri için hangi bölümlere gitmeleri gerektiğinden bahsedeceğim.Engelli raporu alıp raporun haklarından haklarından yararlanabilmek için en az %40 oran toplamalısınız.Şeker hastalığı da vücutta başka problemlere yol açtığı için önereceğimiz bölümlere de gitmeniz de fayda var çünkü tek başına şeker hastalıgından  rapor alamazsınız eğer tip1 diyabetiniz gerekli koşulları sağlamıyorsa.

Vücudunuzda açlık,yorgunluk hisse çok arttıysa aşırı su tüketimi çok idrara çıkma ağız kuruluğu gibi diyabetin klasikleşen belirtileri varsa 182 den veya mhrs.gov.tr den iç hastalıkları bölümüne randecu almanız gerekiyor. Hastanın kan değerleri burada ölçülür ve hasta detaylı tespit ve kontroller için yan dal olan endokrinoloji bölümüne yönlendirilir.Sonra gerekli tahliller sonucu eker hastası olup olmadıgınız belirlenir ve gerekli tedaviye başlanılır.

Dip not olarak şunu da araya sıkıştırmak istiyorum Şeker hastası oldugunuzu öğrendiğiniz zaman çok fazla ümitsizliğe kapılmamanızı tavsiye ederim.Dikkat edimesi gereken bir hastalık ama kesinlikle dünyanın sonu değil.Ülkemizde ve dünyada en sık görülen hastalık.Hatta birçok gelişmiş ülkede en çok yaşayan insanlar şeker hastaları.Kendilerine iyi baktıkları için hem hayat kaliteleri artıyor hem de geç yaşta vefat ediyorlar tabi bunun için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şart.

 

*Eğer şeker hastalığınız 3 yıl ve öncesine dayanıyorsa ve dikkat etmediyseniz vücudunuzda başta böbrek,kalp,göz ve sinirleri etkiler.Burada sinirler derken fiziki sinirlerden bahsediyorum. 

Bir de en son olarak psikiyatra görünebilirsiniz.

Şeker hastası engelli raporu almak için hastaneye gittiğinde sağlık kurulunda hangi bölümlere görünmek istediğini soracaklar.Bu konu çok önemli dikkatlice dinlemenizde fayda var.İç hastalıkları , göz,kardiyoloji,nefroloji ve fizik bölümüne görünmek istediğinizi söyleyin evrağı ona göre düzenlesinler çünkü gideceğiniz bölümleri tek tek yazıyorlar ve siz de sırayla doktorlara görünüyorsunuz.Bir şey çıkmazsa bile şekerden dolayı vücudunuz zarar görmüş mü görmemiş mi öğrenmiş olursunuz.

Şeker hastalığının vücutta en erken gösterdiği tepki sinirlerde oluyor,ellerde ve ayaklarda uyuşma,karıncalanma ve kramplar şeklinde görülebiliyor.Bazen farkına varmasanız bile sinilerinizde yıpranma olabiliyor.Bunun için iç hastalıklarında şeker tahlilinden hemen sonra fizik doktoruna gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum,fizik doktoruna EMG ye girmek istediginizi vücudunuzda sinirlerinizi kontrol ettirmek istediğinizi şeker hastası oldugunuzu söyleyin.

EMG-ENMG (elektromyografi – elektronöromyografi) kasların, sinirlerin ve sinir köklerinin elektriksel özelliklerinin ölçülmesidir. Biraz acı veren iğneli ve elektrik akımlı bir ölçüm sistemidir ama şeker hastalarının engelli raporu alabilmeleri için ilk sığınacakları liman olmalıdır.Buradan alacağınız  oranlarla birlikte engelli raporu alabilmeniz de kolaylaşacaktır.

Tip2 diyabetin kalbinize ve gözünüze vurma ihtimali yüksektir tip1 hastaları genc oldukları için genelde bu organlarda sorun yaratmaz diyabet.Böbrek bakımından 2 tip diyabet de aynı sürede aynı sonuçlara  yol açtığı için nefrolojiye görünmenizde fayda var.

Şeker hastalığı için oran alınabilecek en son çare psikiyatriye gitmektir,şekerin yol açtığı ruhsal problemlerden dolayı oran almaktır bunun içinde 6 ay boyunca psikiyatra gidip ilaç kullanma şartı bulunuyor.

Şimdi gelelim soru cevap bölümüne: Diğer videolarımızda neredeyse her konuda bahsedilen soruları cevaplayalım şeker hastalığı engelli raporu hakkında

*Sigortası olmayan şeker hastası engelli raporu alabilir mi ?

-Tabi ki alabilir engelli raporu almanın sgk ile bir alakası yoktur.

 

*Tip 2 şeker hastasıyım engelli raporu alabilir miyim ?

- Eğer sadece şeker hastalıgınız varsa %20 oran alırsınız,başka rahatsızlıklarınızın da olması ve genel engel oranının en az %40a tamamlamanız gerekiyor engeli raporu alabilmeniz için.

 

*Tip 1 diyabet hastası çocuğum var ekpss ye girse memur olabilir mi ?

-Tabi ki olabilir,engelli raporu alırsa ekpss ye girer hatta girmese bile kurayla memur olabilme şansı var.Gençler açısından bence en büyük rapor faydası ekpssdir.Kpss ye göre daha kolay bir sınav olup az kişi girdiği için atanma şansı da bir hayli de yüksektir üstelik ekpss ile memur olan kişinin memuriyet hayatı boyunca bir kez istediği il veya ilçeye tayin hakkı bulunur ve 18 çalışma yılın tamamladıklarında erken emekli olurlar.

 

*Diyabetliyim rapor içi nereyse ve nasıl başvurucam sıfırdan anlatabilir misiniz ?

Tabi ki anlatayım. Öncelikle yaşadıgınız ilde engelli raporu vermeye yetkili hastanelerden birini seçeceksiniz.Kanalımızda bu hastanelerin listesi olan bir video mevcut onu izleyin hastaneyi seçin.

Sonra 182 yi arayarak ya da mhrs gov tr ye girerek o hastanenin sağlık kurulu bölümüne randevu alacaksınız.Randevu tarihinde hastaneye gelip kaydınızı oluşturun burada önemli ir nokta var başka rahatsızlıklarınız varsa %90 ve üzeri rapor alabilecek durumdaysanız veya ortopedik bir sorununuz da varsa şeker rahatsızlıgınızın yanında mutlaka ötvsiz araç da almak istiyorum diye belirtin eğer belirtmezseniz özel tertibatla araç kullanabilir ibaresi raporunuza eklenmez ve bu haktan yararlanamAzsınız,yeni rapor çıkartmak zorunda kalırsınız yoksa.

 

*Şekerim var engelli raporuna başvurucam ama tip 1 mi tip2 mi nasıl bilicem.

-Tahlilleriniz sonucu doktor zaten size söylüyor tip 1 mi tip 2 mi oldugunuzu.Çok basit anlatımla tip1 cocuklar ve genclerde görülen diyabet tip 2 ise yaşlılık şekeridir diyebiliriz.

 

*Şeker hastaları nasıl erken emekli oluyor  bahseder misiniz ?

-Şekerden dolayı veya başka rahatsızlıklarınızdan dolayı toplamda %40 veya üzeri rapor aldıgınız zaman

Raporla birlikte ilinizdeki vergi dairesine eğer yoksa deftarlıga basvuruyorsunuz. Çalışanın başvurusu vergi dairesi tarafından değerlendirilerek, işverene bir yazı iletiliyor. İşveren kendisine vergi dairesinden iletilen bu yazıya istinaden, engellilik oranına göre çalışanın bordrosunda gelir vergisi matrahından engelli indirimi tutarını düşüyor. Böylece çalışanın vergisi daha düşük bir matrahtan hesaplanıyor, bu da ay sonunda çalışanın ücretine yansıyor.Maaşınızı biraz daha yüksek alıyorsunuz bu durumda.Ancak vergi indirimi almanızın en büyük avantajı erken emeklilik oluyor. Aldıgınız engel oranına göre 15 ila 20 yıl çalışmanız bulundugu taktirde erken emekli oluyorsunuz.

 

*Engelli raporuyla erken emekli olsam emekli primim ödenir mi maaşım düşük mü olur.

-Emeklilik priminiz ödenir.Toplumda vergi indirimi ile emekli olunca az maaş alını diye genel bir kanı var bu tamamen yanlış arkadaşlar.Engelli raporuyla emekli oldugunuzda az maaş alma durumunuz yok hatta biraz daha fazla maaş alıyorsunuz.Malulen emeklilikle karıştırılan bir durum bu ama ikisi farklı durumlar.

*Şeker hastaları malulen emekli olabilirler mi ?

Şeker hastalıgı ve onun yol açtıgı komplikasyonlardan dolayı %60 ve üzeri oran alırsanız evet malulen emekliliğe hak kazanırsınız. 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödemenizin olması şarıtyla.

*Şeker hastaları evde bakım maaşı alabilirler mi ?

-Evde bakım maaşı için hastanın  günlük işlevleri olan  yemek yeme ,tuvalet,banyo gibi ihitiyaclarını tek başına yerine getirememesi ve tam bağımlı raporunun olması gerekiyor.

*Şeker hastasıyım engelli maaşı alabilir miyim ?

·         %40 ve üzeri rapor alırsanız ; Hanede kişi başına düşen aylık geliriniz asgari ücretin üçte biri kadar olursa sigortalı bir işte çalışmıyorsanız ve üzerinize lüks daire veya araba yoksa evet engelli maaşı alabilirsiniz.

Şeker hastalığı ve şekerden kaynaklı engelli raporu alma konusu hakkında her şeyi bize sorabilirsiniz.Allah sağlıktan ayırmasın hepinize mutlu, huzurlu ömürler dilerim.

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder