Raporun genel oranı olsun herhangi bir hastalıgın tek başına oranı olsun veya raporu içeriğinde bir hata olsun hastanın kendisi veya vasisi sağlık bakanlıgı il sağlık müdürlüğüne itiraz edebilme hakkında sahiptir.
İtirazlar ya hastanenin bulundugu bölgedeki il sağlık müdürlüğüne yapılır ya da kişinin ikametgahının bulundugu bölgedeki il sağlık müdürlüğüne yapılır Örnek vermek gerekirse İstanbul Gaziosmapaşa eğitim ve araştırma hastanesinden raporu aldınız ama oranlardan memnun değilsiniz İstanbul il sağlık müdürlüğüne itirazda bulabilirsiniz ama resmi ikametgahınız İzmir konak diyelim izmir il sağlık müdürlüğüne de itiraz başvurusunda bulunabiliyorsunuz.
İtiraz dilekçesinde neye itiraz ettiğinizi belirtmeniz gerekiyor dilekçe örneğini şimdi ekranda görüyorsunuz aynı formatta yazıp başvurabilirsiniz.
Rapora itiraz süreniz 30 gün eger bu sürecte itirazda bulunmazsanız raporu otomatikman kabul etmiş oluyorsunuz ve 6 ay yeni rapor için başvuruda bulanmıyorsunuz.
Diyelim ki siz gemlik gemlik devlet hastanesinden raporu aldınız ve il sağlığa itiraz da bulundunuz sizi başka bir hastaneye yönlendirecekler örneğin bursa şehir hastanesine. Bursa şehir hastanesinde hastalıklarınız incelenecek eger ilk aldıgınız rapordan farklı bir oran öngörürlerse bu sefer il sağlık müdürlüğü sizi hakem hastaneye yönlendirecek bu da yıldırımda ki yüksek ihtisas eğitim ve araştırma hastanesi.Hakem hastanesi kararları kesindir ve genelde 2.hastanenin verdigi oranları baz alırlar yani ilk hastanenin oranları beğenmediniz 2.başvurdugunuz hastane size daha fazla oran verdiyse hakem hastane 2.hastaneyi baz alır oran düşürmez çoğu zaman iyileştirilmiş oranlardan yanadır.
Sağlık bakanlıgı nezninde hakem hastane kararları kesindir ama bu kararlara bile yargı yolu açıktır,hakem hastane nihai kararını da begenmezseniz idare mahkemesine itiraz da bulunabilirsiniz ama bu süreç uzadıkça uzar.Türkiyede davaların ne kadar uzun sürdüğü malum.Hakem hastaneden net karar çıktıgında bunu begenmezseniz size tavsiyem diğer seneyi bekleyip başka bir hastaneye rapor için başvurmanızdır.
Hangi Durumlarda Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Edililir ?
·
Engelli Sağlık Kurulu raporunda belirtilen süreye ilişkin itirazlar
yapılabilir.
·
Raporda verilen engellilik yüzde durumuna ilişkin itirazlar yapılabilir.
·
Raporun iş başvuruları için alınabilmesine rağmen, raporda çalışabilir
ibaresinin bulunmaması halinde itiraz yapılabilir.
·
Vakıf maaşlarına başvuru yapacak olan vatandaşlar raporların
yenilenebilmesi için de itiraz dilekçesi hazırlayabilirler.
·
Rapor ibarelerindeki herhangi bir şeyin eksik yazılması durumunda da
raporlara itiraz edilebilmesi mümkündür.
Bu
durumlardan en fazla başvurulan hastalıga verilen oranın yetersiz görülmesi
durumudur.
Örneğin tip
1 diyabet hastasısınız ve diyabet vücudunuz da komplikasyona yol açtı.Tip 1 in
safi engel oranı %30 dur ama vücudunuzda bir soruna yol açmışsa bu oran %40 a
çıkar ve sadece tek hastalıktan engelli raporu alabilme şansınız vardır.Birçok
şeker hastası bu durumdan bi haber oldugu için verilen oran bu kadar der ve
razı gelir.Maalesef geçmişte ki deneyimlerimizden de bildiğimiz üzere birçok
doktor engelli oranı verirken en alt limitlerde ki oranlardan verir bu
kendilerini sağlama alma mekanizmasıdır ve hiçbir zaman hasta odaklı
düşünmezler.Verdikleri alt oran hiçbir zaman sorun teşkil etmez ama verilen üst
oranlar birgün başlarına sorun açabilir mantıgıyla üst oranlara pek
yanaşmazlar.Bundan dolayı da birçok hasta mağdur olmaktadır.
Eğer aklınızda en ufak bir şüpheniz bile varsa raporunuz hakkında yasal haklarınızı kullanın arkadaslar itiraz edin,çünkü en ufak bir oran yanlıslıgında bile hayatınızı değiştirebilecek bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. %38 rapor aldınız diyelim tüm engelli haklarından yararlanma hakknı %2 ile kaybediyorsunuz.
Küçük oran kayıplarında bir kişi engelli raporu alamadıgında senelerini boşuna heba etmektedir,örneğin vergi indirimi alamayan kişi erken emeklilikten yararlanamayıp onlarca yıl ekstradan beklemek zorunda kalır.Genç bir kişi istediği raporu alamadıgında ekpss ye girip memur olabilme şansını yitirir veya engelli maaşı alabilme hakkını kaybeder.Günümüzde Türkiye gibi ülkelerde engelli birey olarak yaşamak çok zorken bir de engelliler için verilen olanaklardan yararlanamamak insanları büyük çıkmaza itiyor maalesef.
Engelli raporuna itiraz hakkında her sorunuzu bu videoda bize sorabilirsiniz sağlıcakla kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder