3 Ocak 2021 Pazar

İşkur Engellilere İşyeri açmaları için para dağıtıyor


 

2021 de kendine iş kurmak isteyen engelli (özürlü) girişimcilere İŞKUR hibe miktarını tam 65.000 TL ye  çıkarttı.Engelliyseniz ve kendinize bir işyeri açmak istiyorsanız işkura başvurup geri ödemesiz hibe desteğini alabilirsiniz.

 

Engellilerin hibe alabilmesi için Bu Şartlara Uygun Olması Gerekmektedir!

 

İŞKUR tarafından bir önceki sene verilen 50.000 TL hibe miktarı bu sene için 65.000 TL çıkartılmıştır. Ayrıca bu sene ilave edilen destek ile hayvancılık alında yatırım yapmak isteyenler için de ufak da olsa bir bütçe ilave edilmiştir. Hayvancılık için kira desteği dahil olmaksızın uygulanan hibe miktarı ise en fazla 9.000 TL olmaktadır. İŞKUR desteği ile hem hayvancılık hem ise iş yeri açmak isteyen engelliler de aranan şartlar ise şunlardır.

 

1.    Bedensel yada zihinsel olarak en az %40 oranında engelli raporuna sahip olunması.

2.    İŞKUR’a engelli kayıtlı  olmak

3.    18 yaşını tamamlamış olmak

4.    Her ne sebeple olursa ise olsun EMEKLİ OLMAMIŞ OLMAk

5.    Kendinize ait bir işletmeniz olmaması

6.    İş yerini kuracağınız il sınırları içerisinde ikametgah da bulunmanız,

7.    Kuracağınız iş yeri için istenilen ustalık sertifikasına sahip olmanız

8.    Kendisine vasi tayini yapılmamış olması

9.       Herhangi bir icra dosyasının olmaması gerekir.

 

 

Engelliler Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alabilir?

 

Yukarıda belirtmiş olduğumuz ilk 9 şartta uygun iseniz geriye kalan tek şey girişimcilik sertifikası almanızdır. Girişimcilik sertifikasını alabilmeniz içinde ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine” katılmanız gerekir. Peki bu eğitimlere ücretsiz olarak nasıl katılıp, sertifikanızı nasıl alabileceksiniz.

 

 

Girişimcilik sertifikası almak engelliler için çok kolay hale geldi. Daha önceleri sadece dersliklerde verilen eğitimlere katılma zorunluğuna şimdi alternatif olarak ”UZAKTAN EĞİTİM” uygulaması dahil edildi..

 

 

 

 

iŞKUR Engellilere Verilen Hibe Miktarları Ne Kadardır?

 

İŞKUR tarafından engellilere verilen hibe miktarları parçalar halinde verilmektedir. Toplamda en fazla bu yıl için bu oran 65.000 TL olmaktadır. Parçalar halinde 12 ay süren destek programı kapsamında verilecek olan hibe miktarlarına ait kalemler ise şunlardır.

✅ Resmi işlemler, sigorta masrafları için en fazla 5.000 TL verilir. Bu desteğe kuruluş desteği de denilmektedir.

 

İşletme giderleri 12 ay boyunca elektrik, su, kira ve ısınma gibi faturalandırılmış olanlar için en fazla 15.000 TL. Buna ise işletme gider desteği denilmektedir.

 

✅ Kuruluş desteği olarak ise yine 1 yıl boyunca makine alımları, yazılım ve donanım gibi giderler için ise en fazla 45.000 TL kadar destek hibe olarak verilir.

Toplamda proje kapsamında 65 bin TL hibe yeni açılacak olan işletme için verilmektedir. Bu destekleri alan engelliler işletmelerini en az 3 yıl boyunca faaliyet göstermeyi taahhüt edeceklerini de ayrıca buradan belirtmek isterim.

 

Başvuru İşlemleri İçin İstenilen Evraklar Nelerdir?

 

Şartlara uygun engellilerin belirtilen miktarlarda giderler için hibe alabilmeleri için aşağıdaki evrakları eksiksiz olarak İŞKUR’a elden teslim yapmaları gerekir. Başvuru için istenilen evraklar ise şunlardır.

1.    Talep dilekçesi,

2.    Başvuru formu (boş başvuru ve proje örnek belgesi)

3.    Başvuru sahibine ait kimlik fotokopisi

4.    Kurulacak olan iş fikrine ait gerekli duyulması halinde mesleki diploma

5.    Girişimcilik Sertifikası

6.    Bütçe tablosu (başvuru formunda mevcuttur)

7.    Aslı gibidir yapılmış engelli sağlık kurulu raporu

8.    Vergi dairesinden alınmış başvuru sahibi engellinin vergi mükellefiyeti durumunu gösteren belge

9.    Hayvancılık için Tarım İl Müdürlüklerinden alınmış olan ”İşletme Belgesi”

10.  Herhangi bir icra dosyasının olmadığını gösteren taahhütname

11.  Adli sicil sorgulaması belgesi

istenilmektedir. Belirtmiş olduğu şartlara ve yukarıdaki evrakları tanzim eden engelliler İŞKUR üzerinden verilecek olan 65 bin TL hibe başvurusunu peki nasıl yapa bilirler?

 

İŞKUR Engelli İş Yeri Kurma Başvurusu Nasıl Yapılmalıdır?

Başvurular İŞKUR’a yukarıda belirtilen evrakların tam ve eksiksiz olarak sağlanması ile şahsen olarak yapılır. Başvuru işlemleri için girişimcilik belgesinden sonra en hassas belge iş planının hazırlandığı forumdur. İş planını projenizi kesinlik ile herhangi bir danışmanlık firması üzerinden düzenleme yaptırmayın. Projenizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken undurlar ise şunlardır.

·         Projeniz de açık net ve anlaşılır kelimeler kullanın

·         Yorum ile basma kalıp cümleler kullanmaktan kaçının

  • Kurum tarafından yaptırım uygulanan engellilerin sunduğu projeler
  • Talep edilen belgelerin eksik ve gerçeğe aykırı olarak dolduranlar
  • Yukarıda özellik ile belirtmiş olduğumuz güncel başvuru formu doldurmayanlar ile kendi ifadeleri yer alınmayan projeler
  • Aynı yada başka bir ilde projeler ile aynı metinleri kullananlar (kopya projeler)
  • Üzerinde kayıtlı işletmesi olanlar
  • Engelli raporunda çalışması sakıncalı işlere ait hazırlanan projeler

 

Kısaca tekrar üzerinden geçmek gerekirse engelli bir bireyseniz kendinize ait bir işletmeniz yoksa işkura başvururak ben kedi işimi yapmak istiyorum kafamda özgün bir proje var diyip projenizi dilekçe ile işkura sunuyorsunuz.Projeniz eğer işkur yetkililerin kafasına yatarsa hibe desteği almaya hak kazanıyorsunuz.

Tabi burada ki en önemli nokta yapmak istediğiniz iş.Ben bir bakkal açmak istiyorum diye giderseniz hibe desteğini alamazsınız. Yapacağınız iş yetkilerin aklına yatacak getirisi olacak orijinal bir iş olmalı.

 

Mesela ben size kendimden örnek vereyim.4 yıl önce kendi adıma bu projeye başvurdum.İçinde tamamen engellilerin çalışacağı ve müşterilerin tamamının engelli ve yakınlarının oluştııracağı engelli zaman geçirme muhabbet etme toplanma kafesi açmak istiyorum tüm projejiyi engellilere göre tasarlamak istiyorum masalardan sandalyelere kaldırama kadar her şey engellilerin rahatı için olacak kafede dediştim ve bir proje çizmiştim yetkilerin çok hoşuna gitti bu proje ve 1 ay sonra bana hibe vermeye razı oldular ama ben bu süreçte çok iyi bir iş teklifi aldıgım için hibeyi kabul etmedim.isteyen varsa bu projeyi kendisi geliştirip hibe alabilir.

 

Eğer siz de engelliyseniz ve hoşlandıgınız bir işi yapmak istiyorsanız kendi işinizin patornu olup işkurdan destek almak istiyorsanız aklınızda bir fikir yoksa veya fikrinizi geliştirmek istiyorsanız bize yazın elimizden gelen desteği verip fikrinizi geliştirelim ve böylece işkura başvurun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder