29 Kasım 2020 Pazar

TOGG vs GÜNSEL Karşılatırması.Türkiye'nin yerli otomobili KKTC'nin yerli...



Türkiyenin yerli otomobili TOGG Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin yerli otomobil GÜNSEL’ karşı

 

Togg 30 dk da %80 şarj oluyor ve şarj süresiyle 420 km  %100 şarj ile de 500 km ye kadar yol gidebilecek,Togg un tüm araçları kurulacak olan idari merkeze bağlı olacak araca gerektiğinde müdahale edilebilecek 4.5 G bağlantısıyla.

100 km hıza muadillerine göre çok daha hızlı ulaşabilecek TOGG sadece 7.6 saniyede ulaşabilecek

 

Yerli Otomobilin Öne Çıkan Özellikleri

TOGG’dan açıklanan bilgilere göre kendine has çizgilere sahip olan araç, dünyanın önde gelen otomobil güvenlik testi kuruluşlarından EuroNCAP’in standartlarını tam olarak karşılayabilecek. Yetkililer, yerli otomobilin 2022 yılında EuroNCAP testlerinden 5 yıldız ile ayrılmasını bekliyor. Bunun dışında otomobilin öne çıkan bazı yönleri şöyle:

·         Yerli otomobil internete sürekli olarak bağlı olacak

·         İleri seviye otonom sürüşe imkan tanıyacak

·         30 dakikadan az sürede %80’e kadar şarj olabilecek

·         Sıfır emisyon sayesinde gelecek kuşaklar için temiz bir dünya bırakacak

·         İleri teknolojik özellikleri ile küresel pazara hitap edecek

 

 

GÜNSEL B9  187 beygir ve hızlı şarj özelliğiyle 20 dk da tamamen şarj oluyor bu konuda toggdan bir adım daha önde.Fakat tam şarj kapasitesiyle 350 km gidebiliyor bu konuda TOGGun gerisinde kalıyor hatırlayacağınız üzere TOGG tek şarjla 500 km ye kadar yol yapabiliyordu.Kıbrısın yüzölçümne göre gayet iyi ama Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in amacımız yurtdışı satışı müşterilerimiz bile hazır sözüne bakarsak yüzölçümü geniş ülkelere satış da bu menzil mesafesi sorun olabilir.Bilindiği üzere elektrikli araçlarda en önemli konu menzil mesafesi ve şarjdır.

0 dan 100 km hıza günsel 8 saniyede çıkıyor bu konuda da togg un bir tık altında kalmış gibi görünüyor.

300 bin km den sonra bile günsel pil kapasitesinde azalma olmuyor bu konuda Togg dan daha iyi durumda Günsel b9.

Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri

Yerli otomobilin özellikleri, Türkiye’nin şartlarına uygun olarak yüksek menzil ve hızlı doldurulabilen batarya ile öne çıkıyor. Türkiye’nin otomobilinin şu an için 2 farklı motor seçeneği bulunuyor. 

Birinci seçenekte 200 beygir güç üretebilen motor bulunuyor ve araç 0’dan 100 km/s hıza 7,6 saniyede ulaşıyor.  İkinci seçenekte ise 2 motor bulunuyor ve 400 beygir güç üretebilen motorla araç 0’dan 100 km/s hıza 4,8 saniyede ulaşıyor. Kısacası her iki model de Türkiye’de şu anda yollarda olan fosil yakıtlı muadillerinden çok daha hızlı olacak. Yerli otomobilde araçların ulaşabileceği maksimum hız, güvenlik nedeniyle
  180 km/s’ye sabitlenecek.

Yerli otomobilin bataryasında da motor gücünde olduğu gibi iki farklı seçenek yer alıyor. İlk seçenekte araç tek şarj ile 300 kilometre gidebilecek. İkinci seçenekte ise yerli otomobilin menzili 500 kilometreye kadar çıkacak. Aynı zamanda aracın içerisinde yer alan rejene ratif frenleme teknolojisi sayesinde sürücüler fren yaptıkça enerji geri kazanımıyla batarya şarj olabilecek.

 

 

Yerli otomobilin bataryasının %80 şarja ulaşması için 30 dakikadan az bir süre yeterli olacak. Yani yerli otomobil, ZES’in İstanbul, Ankara, Adana, Trabzon, gibi birçok ilde bulunan elektrikli araç şarj istasyonlarında kolaylıkla şarj edilebilecek. Ayrıca aracın çıkış tarihine kadar bu sayı artacak ve kullanıcılar diledikleri noktada araçlarını şarj edebilecek.  

Yerli otomobilin bir diğer önemli özelliği ise internet bağlantısı. Akıllı telefonlardan alışık olduğumuz 4.5G teknolojisinin yanı sıra 5G teknolojisiyle de internete bağlanabilecek olan araç, uzaktan müdahale edilmesine ya da sürücülere haber verilmesine olanak tanıyacak. Böylece acil durumlar hakkında sürücüler bilgi edinebilecek ya da afet gibi durumlarda yapılacak yazılım güncellemeleri ile hız sınırlarını kaldırmak gibi önemli değişiklikler yapılabilecek. 

 

 

19 inç janta sahip GÜNSEL’in lastikleri BMW i3 gibi ince GÜNSEL ince lastiklerle enerji tasarrufu sağlıyor. 8 modüllü özel batarya sistemine sahip olan GÜNSEL -20 derece ile 55 derece arasında çalışma sağlıyor. Bataryalar hem suyla hem de havayla soğutuluyor.

 

 

 

 

Toguun tasarımı ise

 

Araç, İtalyan tasarım bürosu Pinin farina tarafından tasarlanmıştır.[2] Prototip araçlar İtalya'da üretildi.[4]

Aracın tasarımında 121 mühendis yer almıştır.[5]  [6] Araçta 7 standart, 2 opsiyonel hava yastığı yer alacaktır.[7] Üretilecek ilk modelin C sınıfı SUV olması, 2030 yılına dek ise 5 farklı modelin üretime alınması planlanmaktadır.[3] Aracın ön ızgarasında lale motifleri yer almaktadır.[2]

Aracın gösterge paneli tamamen elektronik ekranlardan oluşmaktadır. Panelde üç gösterge ekranı ve 10 inç  boyutunda multimedya ve navigasyon ekranı bulunmaktadır.[1] 

 

Günsel de

 

Dijital kadrana sahip olan GÜNSELdeise iç tasarımında yenilikçi öğeler bulunuyor. Kadranda otomobilin kullandığı güç, yol bilgisayarı, bataryaların durumu, vites konumu gibi seçenekler bulunuyor. Proto tipte üç kollu direksiyon kullanılırken geliştirilmesi halinde multimedya kullanımına da imkan sağlayacak.

 

*********************************************

 

Orta konsolda dik olarak yerleştirilmiş multimedya ekranı bulunurken vites yerine düğmeler konumlandırılmış. Elektrikli park mevcut ve hold seçeneği de kullanıcılara sunulacak.

Torpidoda kullanılan malzeme ise yarı yumuşaklıkta. Koltukları henüz kendisine ait olmasa da kaliteli bir ürün çıkaracaklarını mühendisler açıkladı. İç ambiyans aydınlatmaları da aracı üst segment otomobil havasına büründürüyor.

Arka koltukta oturmak isteyenler için ise diz mesafesinin kısa olduğunu belirtmekte yarar var.

 

 

İrfan Suat Günsel “800 tedarikçimiz var. 450’si tüm dünyadan tedarikçiler. Tüm dünyanın bu otomobilin ortaya çıkmasında bir katkısı var. Tanınmamış bir ülke olmanın bu durumda dezavantaj olacağını düşünmüyorum” dedi.

 

 

'Seri üretime başlamayı hedefliyoruz'

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “GÜNSEL’i KKTC’de 1 yıl içinde seri üretime başlamayı hedefliyoruz. Sonrasında Türkiyemiz için direksiyonun tarafını değiştirip satış yapmayı planlıyoruz. Öncelikle KKTC’de satmak istiyoruz. 20 bin hedef koyduk” dedi.

 

 

 

 

Fiyatı ne olacak?

Prof. Dr. İrfan Suat Günsel “Batarya maliyetleri dolayısıyla içten yanmalı motorlu araçlarla yarışmak pek mümkün değil. 'Elektrikli araç sınıfında fiyatı en altta olacak otomobil GÜNSEL' diyebiliriz.Türkiyedeki en uygun elektrikli aracın biraz altında fiyat düşünüyoruz dedi.

 

Türkiye’de en uygun elektirkli araç 290.000 TL bandında olduğuna göre Günselin 280.000 TL civarı olması bekleniyor.

 

 

Togunn fiyatı

 

TOGG FİYATI NE KADAR OLACAK?

Fatih Altaylı köşesinde TOGG fiyatı ile ilgili kulis bilgilerini paylaştı. 18 ay gibi bir sürede tamamlanacak yerli otomobil TOGG'un baz fiyatın 25 bin dolar karşılığı bir seviyede olacağını duyurdu. 30-35 bin dolar karşılığında ise iyi bir TOGG'a sahip olabilirsiniz.

togg araçları fiyat listesi

 

TOGG boş paket fiyatı: (25.000$)

TOGG dolu paket fiyatı: (30.000$)

TOGG full paket fiyatı: (35.000$

 

 

2 aracın eksileri ve artılarını inceledik birçok konuda TOgg Günselin üstünde bir araç ama unutulmasın ki 2 aracı da Türkler yaptı.Bir yanda 100 yıllık ve dünyanın en büyük 16. ekomisine sahip bir ülke diğer yan da ise 37 yaşında dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmayan ve ambargo konan küçük bir ada ülkesi.Buna rağmen KKTC nin  Prof. Dr. İrfan Suat Günsel  ve yakın doğu üniversitesindeki genç türk mühendisler önderliğinde  müthiş bir iş çıkarttığını söylemek mümkün.Türkiye ve KKTC de üretilecek yerli otomobillerin Yunanistan Ve Güney Kıbrıs da infiale yol açtığını söylemekte de fayda var.

Togg da Günsel de milli gururlarımızlar,yollara çıkacakları günü sabırsızlıkla bekliyoruz…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder