4 Mart 2023 Cumartesi

Engelli Raporuyla Yurtdışından ÖTV'siz OTOMOBİL ALMAK 2023


Merhaba arkadaşlar kanalımıza gelen en sık sorulardan oldugu için fazla uzatmadan  yurtdısında engelli raporuyla ötv muafiyetli otomobil nasıl getirilir bu konudan bahsedicem.

Öncelikle şundan bahsetmek istiyorum arkadaşlar yurtdısından ötv muafiyetli olarak sadece 2 kesim otomobil getirebiliyor.

İlk olarak raporunda özel tertibatla araç kullanması gerekir ibareli ortopedik engelli bireyler ikinci olarak da  ortopedik durumdan gazi olmuş kişiler.

Bunların dışında diğer engelli bireyler ötv muafiyetli otomobil getiremiyorlar yurtdısından. Ortopedik raporda oranının  önemi yok burada kıstas raporunda tertibatla araç kullanması gerekir ibaresinin olması ve araca tertibat takılması gerekliliği.

Bazı kanallar ve sitelerde farklı bilgiler görüyorum bunlar kesinlikle yanlıs arkadaşlar.Geçen yıl böyleydi bu durum bu sene de böyle yani değişiklik yok,bizzat 2023 yılı itibariyle gümrük müdürlüğünden alınan teyitli bilgiler bunlar.

Yurtdısından 1 milyon 4 bin tl nin ötv muaf indirimi olan  555.000 nin kur karşılığı kadar araçları getirebiliyorsunuz.

Daha kolay açıklaması açısından örnek vermek gerekirse, şu an ötv muafiyeti 1 milyon 4 bin tl siz bu rakamla en üst sınırdan bir araç alacaksınız aracın remis ötv indirimli fiyatı 555.000 tl ye geliyor.

İşte bu indirimli rakam yurtdısından getirilen araçlar içinde geçerli,yurtdısından türk lirasıyla araç alamayacagınız icin 555.000 tl yi de anlık döviz kuruna bölüyorsunuz artık hangi ülkeden aracı getirecekseniz.

Yurtdısından araç alırken dikkat etmeniz gereken bir konu var otomobilin proforma faturasında yazan rakamın bir önemi yok gümrükten geçerken o anlık döviz kurunun önemi var bundan dolayı tam sınırdan araç alırsanız ve aldıgınız ülkenin para birimi birden yükselirse aracınız gümrükten geçmez arkadaşlar.

Bundan dolayı Avrupa birliği ülkelerinden araç alacaksanız 27 bin euro fiuatlı değil de mesela 20 bin euro fiyatlı otomobil almanız aracınızın gümrükte takılma ihtimalini ortanda kaldırır yoksa olası bir euro kuru fırlamasında bu sorunları yaşabilirsiniz. Ama euro artmaz derseniz rakamı yüksek de tutabilirsiniz tabi ki.

 Geçen yıl yaptıgım bir videoda yurtdısından kendinizde araç getirtebilirsiniz akrabalarınız vasıtasıyla d agetiretrebilrisiniz  aracı kuruma hizmet bedeli vererek de getirebilirsiniz demiştim

ama aracı firmalarla otomobil egtirmek isteyen arkadaşlar yüksek rakamlar ödemişler bu aracı kurumlara 4 bin euro 5 bin euro gibi, skaın bu paraları kaptırmayın arkadaşlar.

Avrupada tanıdığınız varsa çok kolay bir şekilde halledebilir tüm işleri. Ankara Gar gümrük müdürlüğünü arayın onlar size resmi prosedürleri bildirirler siz de  o talimatlara göre hareket edersiniz. Yakınınıza vekalet vererek oradan araç getirebiliyorsunuz.

Getirdiğiniz aracı 10 yıl satamıyorsunuz bu da önemli bir nokta. 3 yaşından büyük araçları getiremiyorsunuz ayrıca.

Yurtdısından arac alacak kadar paranız yoksa bir yakınınız araç alıp size hibe edebiliyor.

Eskiden yurtdısından ötv muafyetli otomobil getirme prosedürler çok daha sıkıydı ve mevzuat geç işliyordu fakat şimdi yurtiçinde arça bulmak zorşaşınca süreçleri baya kısalttı gümrük müdürlüğü.

Ortopedik engelliyseniz ve yurtdısından araç almak istiyorsanız avrupada herhangi bir tanıdıgınız varsa kolayca aşabileceğiniz bir süreç bu.

Burada birkaç yamyam bayiye ekstra paralar kaptıracagınıza yurtdısından otomobil almak daha iyi bir alternatif.

Bir dostumuz vasıtasıyla  fransadan getirebileceğiniz otomobilleri ve fiyatlarını yerinde tanıtacagız önümüzdeki ay, takipte kalmaya devam edin arkadaşlar tekerinize taş değmesin…

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder