26 Mart 2023 Pazar

Çocuk Engelli Raporu Çözger'in 10 BÜYÜK FAYDASI ( Hem kendine hem ebevey...

Çocugunuzun engelli raporu varsa veya çocugunuza engelli raporu almak istiyorsanız bu rapor üzerinden ne gibi haklara sahip olursunuz , bu hakların en büyüğünden en küçüğüne doğru sıralamasını yaptık.

Çocuk engelli raporu diyorum aslında bu tabir günümüzde kullanılmıyor fakat çözger dediğim zaman birçok takipçimiz çözgerin ne demek olduğunu bilmedikleri için mecburen çözger yerine çocuk engelli raporu diyorum, daha net anlaşılması için çocuk engelli raporu çözger diyeceğim.

İkisi de aynı anlama geliyor fakat  2019 yılından sonra güzel bir uygulmaya imza atıldı,çocuklar için sağlık kurulu raporu yani engelli raporu tabiri yerine çözger yani Çocuklar için özel gereksinim raporunun kısaltması getirildi çocuklarımızı korumak için.

Çocugunuzda herhangi bir rahatsızlık mevcutsa  çözger raporu almak için 182’yi arayıp çocugum için çözger sağlık kurulu raporu almak istiyorum diye belirtin görevliler ilçe veya ilinizde bu raporu vermeye yetkili hastaneleri sistemlerinden tarayıp ona göre size randevu ayarlamaya calısacaklar

,fakat burada es geçmemeniz gereken bir konu var mutlaka çocuk için başvurudugnuzu söyleyin çünkü bazı hastanelerin sağlık kurullarının çözger raporu vermeye yetkisi yok,boşu boşuna ugrasmıs olursunuz bu sizin için zaman kaybı olur.

Sağlık kurulunda çocugunuzun rahatsızlıklarını size soracaklar tüm rahatsızlıklarınızı yazdırın çünkü hangi doktordan ne oran alacagınız belli olmaz,

sizin icin küçük sayılabilecek bir durumun özrü cetvelinde karşılığı çok daha büyük olabiliyor. Alacagınız oran yani çözger ibaresi sayesinde belki de az sonra anlatacagım fayda ve imkanlardan çok daha iyilerini,büyüklerini alacaksınız.

Bunu neden mi diyorum çünkü tecrübeden dolayı. Günde bizim önümüze 100 den fazla böyle vakalar geliyor. Kişinin kendi şekeri var gitmiş engelli raporu başvurusunda bulunmus yetişkin oldugu için tip 2 diyabetten sadece %20 oran almış ve bu oranlada engelli raporu alamadıgı içinde de 9  yasındaki cocugunun da şeker hastalıgından dolayı aynı oranı alacagını sanmış ve başvurmamış engelli raporuna.

Halbuki başvursa diyabet hastalıgı çocuklarda en yüksek orana sahi olan ÖKGV ibaresi aldırır ve %90 üzeri oranlı  çocuk engelli raporu  alırlar,bu raporla da evde bakım maaşından ötv muafiyetli otomobil alımına kadar birçok haktan yararlanabilirler.

Şimdi gelelim çocuk engelli raporu olan çözgere sahip ailelerinin yararlanabilediği 10 büyük faydaya…

1-   Evde bakım maaşı

Çocuğu için çözger alan ailelerin en çok merak ettiği 2 konudan birisi evde bakım maaşı alıp alamayacakları konusu.

 

Çözger raporunda yetişkin saglık kurulu raporlarında oldugu gibi oran yazılmaz bunun yerine oranları belirten özel ibareler kullanılır.

 

Şu an ekranda gördüğünüz 7 ibare bulunur çözger raporunda.

 Eğer ki çocuğunuz 5 numaralı çözger kodu olan çok ileri düzeyde ögv  6 numaralı çözger kodu olan Belirgin özel gereksinimi vardır veya 7 nuamaralı çözger kodu olan özel koşul gereksinim vardır yani ÖKGV iabrelerinden biri varsa evde bakım maaşı almaya hak kazanabilirsiniz.

Evde bakım maaşı alabilmek için bu 3 koddan biri çözger raporunuzda yazmalı.

 

Evde bakım maaşı alabilmek için 2. Koşul ise hanede kişi başına düşen gelir kriterinizin 5700 tl den düşük olması gerekiyor.

 

Bunun da hesaplaması şöyle : evinize giren resmi maaş ve gelirlerin tümünü topluyorsunuz sonra evde yaşayan kişi sayısına bölüyorsunuz çıkan rakam 5700 tl den düşük olursa evde bakım maaşı almaya net olarak hak kazanıyorsunuz.

 

Hespalamayı yapmayanlar bize ulaşsın biz yapar size evde bakım maaşı alıp alamayacagınızı söyleriz.

 

2. Ötv indirimli otomobil almak.

Çözger raporunda sadece ÖKGV ibaresi işaretli olanlar ötv muafiyetli otomobil alabiliyorlar, diğer 6 kod da ötv indirimli otomobil aldıramıyor

 

Ebeyvlerden biri diğerinin vekaletini noterden alarak, noter evragı ve engelli rpaoruyla bayiye gidip direkt ötv indirimli araç alabiliyor,hiçbir şekilde vasi,ek karar gibi resmi prosedürlerle ugraşmıyorsunuz.

 

3. herhangi bir sigortanız yoksa çocugunuz engelli ise,hane gelir kriteri asgari ücretin üçte biri olan 2835 tl den daha düşükse engelli yakını almaya hak kazanıyorsunuz. Bir aile hem engelli yakını maaşı hem de evde bakım maaşını aynı anda alabilir,bu iki maaş ta hane gelir kriterine eklenmez.

 

4- ram raporu

Ram raporu nedir

 Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde bulunan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan eğitsel değerlendirme sonucunda, destek eğitime ihtiyacı olduğu belirlenen özel gereksinimli bireyler için düzenlenen bir rapordur.

 

Çocugunuzun otizmden fiziksel sorunlara kadar her türlü rahatsızlıgında rehberlik merkezilerine giderek ram raporu cıkarabilirsiniz bu raporla da çocugunuzun alması gereken eğitim ve fizik hareketlerini özel eğitim kuruluşlarında ücretsiz alabilrisiniz.

 

5-Çocuk üzerinden vergi indirimi alarak maaş artırımı yapmak.

Engelli çocugunuz varsa iş yerinizden çalışır belgesi ve çocugunuzun engelli raporunu alarak tabi oldugunuz vergi dairesine başvurup gelir vergisinin belirli kısımlarından muaf olabilrisiniz ve maaşınızı bu yolla arttırabilirsiniz.

 

Çocugunuzun engel oranına göre alacagınız vergi indirimi değişiyor bircok kişi bu konudan bi haber, hatta kamuda personel birimleri ve özel sektorde insan kaynakları birimleri bile bu konuyu bilmiyorlar,bu knou hakkında geniş bir video yaptım onu da mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.

 

6-ağır engelli cocugu olan annenin erken emekli olması durumu

 

Engelli annesi erken emeklilik hakkından yararlanmak için 01/Ekim/2008 tarih sonrasında sigortalı olması durumunda engelli annelerin çalıştıkları; 2008 sonrası çalışan ve ağır engelli çocuğu olan annelerin 1 yılı 450 gün olarak hesaplanır ve yaş hadlerinden bu rakam düşer.

Ağır engelli çocuğu olan annelere . Her 1 yıla 90 gün yıpranma payı veriliyor.

20 yıl çalışan agır engelli birey annesinin 6 yıl erken emeklilik hakkı bulunuyor. Baba için erken emeklilik hakkı yok maalesef.

7- refakatçi ile ulaşım hakkı.

Ortopedik engelli cocuklar ve çözger tablosunda ,. Kod fark etmeksizin engelli raporuna sahip çocuklar yanlarında bir refakatci ile ücretsiz şehir içi ulaşımdan yararlanabilir.

Bunun yanı sıra şehirlerarası otobüsler ve türk havayolalrında %25 indirimin yanı sıra devlet demir yollarında ,yüksek hızlı trenler ve şehiriçi vapurlar da yüzde %50 ye varan indirimler mevcuttur.

8- Su faturası indirimi,

Ülkemizde net olarak indirimi olan tek fatura su fatıraladırı, belediyerlin kendi inisiyatiflerine göre indirim omakla birlikte 78 belediye de %50 indirim uygulanmaktadır.

Diğer faturalarda indirim veya ücret alıp ödeme kaymakamlık sosyal yardımlaşmada kayıt olmasına baglı ike su faturalarınd böyle bir durum yoktur ve oran fark etmeksizin raporu olan herkes bu indirimden yararlanabilir.

Su faturasının yanında gsm operatörlerinde iniditm ,sinemalarda indirim ,beinsports gibi platformlarda indirim bulunmaktadır ve müzelere de giriş de ücretsizdir.

9- Kurumlara göre değişmekle birlikte engelli cocuga sahip ebeynlerin  nöbet muafiyeti , izin hakkı , mazeret izni, tayin hakkı gibi hakları bulunmaktadır.

10-Açık öğretimde okuyan çözgere sahip çocuklar için harç ücreti yoktur, yks de ek puan alır,öncelikle olarak yurtlara yerleştirilme hakkı vardır ve ekpss ye girme hakları vardır.

Genel olarak çözgere sahip çcukları ve ailelerinin yararlanabilecekleri büyük haklar bunlar kadaşlar. Çözger ile alakalı her türlü sorunuzu bize çekinmeden sorabilirsiniz.sağlıcakla kalın sevgilid dostlarım…

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder