20 Mart 2023 Pazartesi

5 Yılı Dolmuş Ötv Muafiyetli Otomobilin Satış İşlemleri 2023

Merhaba arkadaşlar yeni bir bilgilendirme videosu ile birlikte sizlerleyiz. Engelli raporuyla ötv muafiyetli bir otomobil aldınız , resmi şerh süresi olan 5 yılı doldurdunuz ve bu aracı satmak istiyorsunuz 2023 itibariyle güncel prosedürler nelerdir videonun tamamını izleyerek en güncel ve net bilgileri kısa yoldan öğreneceksiniz.

Konumuza hemen başlayalım.

Ötv muafiyetli aldıgınız otomobilde özel tertibat varsa

Öncelikle Tertibatı söktürüyorsunuz.
sonra Projeyi çizdirip tse ye gidip onay alıyorsunuz.


Ordan aldıgınız belge ile notere gidip ruhsatı normale cevirip istediğin kişiye satabiliyorsunuz aracı..

Tertibat söken ,proje çizen yüzlerce özel firma var , bu gibi durumlarda onlarla irtibata geçebilirsiniz.


Bazı kişilerde arabanın üzerinde ki şerh otomatik kalkmıyor onun içinde emniyete gidip kaldırtıyorsunuz satılamaz şerhini." Notere gittiiginiz zaman emniyete gitmeniz gerektigini söylüyorlar zaten. Bunu da dip not olarak belirtmek istedim, ortalama her 20 satıştan birinde bu gibi problemler olabilmekte.

 

Eğer ötv muafiyetli  aldıgınız otomobilde Özel tertibat yoksa

tescil ve ruhsal işleri noterde hallediliyor , yani süresi dolan otomobili sadece notere giderek satabiliyorsunuz.

Özel tertibat olarak sadece otomatik vitesli otomobil alınmışsa da direkt notere gitmek yeterli oluyor. Engelli araç şerhini  noterde kaldırıp aracı satabiliyorsunuz.

Zihinsel engelli üzerinden vasi kararıyla alınan otomobilin 5 yılı dolmuşsa  sulh hukuk mahkemesi bilir kişisi vasıtasıyla otomobil satılıp engelli lehine kullanılmak üzere para blokeli hesaba yatırılıyor.

Ötv muafiyetli alınan otomobilin başka bir engelliye satışı da şöyle oluyor
Bilindiği üzere ÖTV indirimli alınan araçların 5 yılı dolmadan satışının yapılmasıhalinde aracı alırken ödenmeyen ÖTV indirimi aracın 5 yıldan önce satılması halinde ödeniyor

Fakat bununda bir istinası var ÖTV indirimli alınan arabanın ÖTV muafiyetinden yararlanma hakkına sahip başka bir engelliye satışında 5 yıl kuralı aranmıyor, fakat bu durumda alanda satanda 5 yıl ötv indirimi hakkından feragat etmiş oluyorlar.

 -5 yılını dordurmamış ötv muafiyetli araçların satışı, vasi kararıyla alınmıs ötv muafiyetli araçların satışı,zihinsel engelli birey ğzerinden alınmıs ötv muafiyetli araç satışı konularını da bu hafta içinde sırayla çekip yayınlayacagım arkadaşlar takipte kalın…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder