10 Kasım 2022 Perşembe

Engelli Raporuyla Taşıt Kredisi Almak ( %90 Üstü Raporlar - Çözger Rapor...


ÖTV muafiyetli engelli araç alımında kredi kullanımı nasıl olur, engelliler araç alırken taşıt kredisi kullanabilir mi?

Öncelikle

ötv muafiyetli olarak araç alabilen kişiler 5 e ayrılıyor bunu belirtmek istiyorum

1.si %90 ve üzeri genel engel oranına sahip kişiler

2. % ökgv tanımlı çözger raporu yani özel kosul gereksinimi vardır cocuk engelli raporuna sahip kişiler

3. sü  özel tertibatla arac kullanması gerekir ibareli ortopedik rapora sahip kişiler

4.ortopedik bir durumdan gazi olmuş kişiler

5-şehit yakınları…

Bunlar içinde şehit yakınları bir kereye mahsus ötv muafiyetli araç alabiliyorken diğer 4 grubun her 5 yılda bir ötv muafiyetli arça alma hakkı bulunmaktadır,ayrıca 5 grupta mtvden de muaf durumdalar ayrıca.

Engelli raporuyla ötv muafiyetli araç alımlarında bilinmesi gereken en önemli nokta araç kimin üzerine olacaksa tasıt kredisini o kişinin adına olmak zorundadır. Yani babanız anneniz kardeşleriniz veya herhangi  bir yakınınızın raporuyla kredili otomobil alacaksanız arça o kişinin adına olacagı icin kredi de o kişinin adına olmak zorundadır.

Kanalımıza bu konuda gelen en fazla soru da şu , annem veya babam engelli onların raporuyla ötv muafiyetl otomobil alıcaz ama araç bizim üzerimize olsun veya araç kredisini biz çekicez nasıl yapabilir sorusu.

Engelli raporuyla ötvsiz otomobil alımlarında araç engelli şahıs adına olur ve araç kredisi de engelli şahıs adına çıkarılır,aracı alacak kişi adına değil,bunun hiçbir şekilde istisnası bulunmamaktadır.

 

Bu yüzden aracı alacak olan engellinin de kredi çekebilmek için bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.Kredi notunun kötü olmaması , yakın zamanda banka takibine düşmemesi,

 Yasının 65 üstünde olmaması , ciddi ölümcül hastalıklarının olmaması,emekli veya calısıyor olması gibi. Aslında normal tasıt kredisi koşullarıyla aynı diyebiliriz.

Ortopedik engelliler icin de aynı durum söz konusu, geliri olan  ve yakın zamanda kırmızı çizgi yememiş her engelli birey aslında çok rahat tasıt kredisi çekebilir.

Çözger yani cocuk raporlarında da araç cocugun üzerinde olacagı için taşıt kredisi kullanamıyorsunuz çünkü hukuken çocukların hiçbir bağlayıcılıgı olmadıgı icin doğal olarak kredi kullanımı da olmuyor.

Eminevim,fuzulev sinpaş oto gibi finans kuruluşlarında dolaylı yollardan finansman kullanımı olabiliyor ama teferruatı ve bekleme süresi de çok tabi.

Ortopedik gaziler de gazilik maaşları oldugu için kredi kullanabiliyorlar , şehit yakınlarının ise tamamen gelirlerine ve kredi notlarına bakılarak taşıt kredisi çıkarılabiliyor.

Zihinsel rahatsızlıgı olan hiçbir engelli kredi çekemiyor veya yakınları onun adına araç alacaksa taşıt kredisi çekemiyorlar şahıs hukuken kısıtlı oldugu için.

Şu an 250.000 tl lik ötv muafiyetli otomobil alırsanız bunun en fazla 175 bin tl sini kredi olarak çekebiliyorsunuz maksimum 48 ay vadeli olarak.

Düşük tutarlı otomobillerde kredi çekmek her ne kadar ben pek tavsiye etmesem de makul görülebilir fakat ötv muafiyeti üs tlimiti 2023 yılı için yükseltieleceği için mesela 450.000 tl lik araca kredi çekmek istediginizde anlık taşıt kredileri ile aracın normal liste satış fiyatına denk geliyor rakamlar

Yani fiyatı yüksek arçlar için kredi çekecekseiniz aracın fiyatı çok şişiyor bunu da unutmayın

Yapıkredi , Akbank,finansbank gibi bankalarda çok anlamsız yüksek faiz oranları var kesinlikle tavsiey etmiyorum , ziraat bankası ve halkbank gibi bankalar az önce saydıgım bankalara göre daha iyi kredi faizi olankları sunuyorlar.


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder