12 Eylül 2022 Pazartesi

Engelli Yakını Nelerden Faydalanır - Engelli Bireylere Bakanların Hakları

Engelli yakını nelerden faydalanır

2022 ve 2023 yılları itibariyle kanunlarda yeni değişiklik yapılmadıgı taktirde engellilere bakan kişilerin faydalanabileceği haklar ve indirimler mevcuttur.

Engelli yakınları engelli bireyler ile birlikte bazı haklara sahiptirler. Tüm bu haklar engellilik oranına, ağır engelli olup olmadığına, engelli bireyin 18 yaş altı veya üstü olmasına bağlı olmakla birlikte engelli bireyin başka birisinin bakımına ihtiyacı olduğunu belgelenmesine göre şekillenmektedir.

Engelli yakınlarına verilen en önemli yardım evde bakım maaşıdır. 2022 yılı itibariyle de bu rakam 3336 tl dir.

 Evde bakım maaşı alma kriterlerini belirttiğim videolarım var onları izleyebilirsiniz. 18 yaşının üstünde ki engelli bireylerin tam bağımlı raporlarının olması gerekiyor evde bakım maaşı için. Çözgerliler için yani 18 yasından küçük çocukların ebeveynleri için ne gibi haklar mevcut onun videosunu ayrı yapacağım.

%90 ve üzeri rapora sahip engelli bireylerin üzerinden otomobil almak yine engelli yakınları için tanınan başka bir maddi haktır,ötv muafiyetli otomobil alımı hakkında da birçok videolarımız var bilmeyenler inceleyebilirler,ayrıca çözger üzerinden otomobil alım videosunu da bu hafta yine kanalımızda izleyebileceksiniz. Ötv muafiyetli olarak alınan araç için mtv muafiyeti de mevcuttur ayrıca.

Kurumların kendi belirledikleri prosedürlere göre gerek kamu olsun gerekse özel sektör olsun engelli çocugu olan anne ve baba için mesai saatleri düzenlemesi mevcuttur,kamu da bazı kurumlarda tayin hakkı da bulunmaktadır,bunun yanı sıra tam bağımlı engelli bireye bakan anneler için erken emeklilik hakkı da bulunmaktadır.

Yarı bağımlı veya tam bagımlı engelli yakını olan kişiler  refakatçi ile birlikte seyahat edebilme kartını çıkararak günde 10 kez toplu taşımaya binebilirler, tabi ki engelli kişi yanlarında olmak kaydıyla. Thy de %25 indirimli bilet hakkı bulunmaktadır ayrıca.

Neredeyse Türkiye de tüm belediyelerde %50 su indirimi mevcuttur, engelli bireyin yaşadğı ikametgah baz alınır.

Bunun dısında digiturk,ttnetuydunet,turkcell gibi markalarda %25-40 arası indirimler uygulanmaktadır.

TOKİ kampanyalarında uygun şartları taşıyan engelliler ve ailelerine  öncelikli kuraya katılma hakkı verilir.Bu kurada kendilerine ev çıkmayanlara ikinci olarak genel kuraya katılma hakları da vardır.Bu konuda müracaat esnasında bilgi isteyebilirsiniz.

Engelli bireyin işin başında olması kaydıyla işkurdan 65 bin tl hibe desteği alıp işyeri açabilir ve aile işletmesi olarak kullanabilir. Bu konuda engelli bireyin tecrübesinin olması,sertifikasının olması veya işkurdan ders alması şarttır. Gereklili yeterliliğe sahip engelli birey projesi onaylandıgı anda hibeyi alır ve firmasını açar aile bireylerini de işletmesinde çalıştırabilir.

 

Bu konuda soruları olan arkadaşlar için kısa bir bilgilendirme videosu yaptım çünkü bu konu hakkında değişik soruları olan ve cevap arayan birçok arkadaşımız mevcut. Çekinmeden bize he rtürlü sorunuzu sorabilirsiniz arkadaşlar en geç 24 saat için cevaplayacağız,sağlıcakla kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder