29 Temmuz 2022 Cuma

 


Merhaba arkadaşlar. Haberlerde hepiniz görmüşsünüzdür resmi gazetede yayımlanmasıyla birlikte ötv değiştirme yetkisi yeni düzenlemeyle tamamen cumhurbaşkanının eline geçmiş oldu.

Cumhurbaşkanımız bu yetkiyle birlikte isterse ötv yi 3 katına kadar arttırabilecek isterse de sıfırlayabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle motorlu araç özel tüketim vergisi oranları ve matrahlarındaki değişim yetkisi Bakanlar Kurulu'ndan alınıp Cumhurbaşkanı'na verildi. 

 

Muhalefet liderinin biz iktidar oluncaya kadar araç almayın açıklamasından sonra böyle bir kararın geleceği belliydi,çünkü biz bu duru kyk faizlerini ödemeyin açıklamasında da görmüştük,o açıklamadan sonra da kyk faiz borçları silinmişti şimdi de aynı taktik üzerinden siyasi yarışlar devam ediyor İş adeta market rekabetine döndü  ama bunun yararını halk görüyor diyebiliriz.

Siyasi rekabet her zaman  faydalıdır özellikle seçim dönemlerinde çok daha fazla yararlıdır. Daha ocak ayında yayınladıgım video da bu sene ve önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde çok lehimize hareketler göreceğiz demiştim,üzülerek söylüyorum ki hak ettiklerimizi ancak bu dönemlerde alabiliyoruz,amiyane tabirle ne koparırsak kardır gözüyle bakıyor artık halk.

Engelliler camiası olarak ötv muafiyeti üst limitinin kaldırılmasını bekledik olmadı,en azından ötv muafiyeti üst limiti 750.000 tl olsun dedik onun içinde tam mutlu sona doğru yaklaşıyoruz diye beklerken o da rafa kalktı diyorken şimdi ötv oranları değişim yetkisinin birden cumhurbaşkanına geçmesi bizim için olumlu mu yoksa olumsuz mu olacak ?

Bu yetkinin cumhurbaşkanına verilmesi demek aslında ötv oranlarında bir değişikliği habercisi.Cumhurbaşkanı bu yetkiyle birlikte ötv oranlarını tabi ki düşürecek çünkü dediğim gibi bu bir seçim hamlesi olacak.

Bu yetkiyle oranların düşürülmesinde tüm prosedür ortadan kalmış oldu.Süreçler ortadan kalkmış oldu.

Peki genel anlamda ötv oran ve matrahlarında ki bu düşüş engelli bireylere nasıl yansıyacak bizim için önemli olan konu bu ?

Ötv muafiyeti üst sınırının değiştirilmeden ötv mahrahlarında ki genel oran düşürme maalesef ki engelli bireyler için aleyhte bir durumu da beraberinde getirecek.

Ötv oranlarında genel anlamda herkesin yararlanacağı şekilde bir indirimin yapılması demek engelli bireylerin ötv indirimden daha az yararlanması anlamına geliyor. Bu da engelli bireylerin araçlarını 5 yıl sonra sattıkları zaman eskise kadar kar edemeyecekleri anlamına geliyor.

Örnek vermek gerekirse  şimdi 450.000 tl liste satış fiyatından bir otomobili ötv indirimli olarak 250.000 tl ye alıyorsunuz. 5 yıl sonra satmaya kalktıgınızda da o zaman ki fiyatıyla %80 ötv karıyla brlikte satacaksınız

Fakat cumhurbaşkanı çıkıp 450.000 tl lik araçlarda %80 ötv oranını %40’a indirdim derse herkes bu aracı 322.000 tl ye alacak.Engelli bir birey de 230.000 tl ye alıcak ötv muafiyetli olarak. Bu durumda engelli olmayan bir kişiye birim bazında neredeyse 130.000 tl lik bir indirim gelmiş olacak ama engelli bir bireye sadece 20 bin tl lik bir katkı sağlamış olacak.

Bu durumdan dolayı da engelli birey aracını satmaya kalktıgı zamanda aradaki makas çok dar olacağı için eskiye nazaran çok daha ucuza aracını satmış olacak araç fiyatları ötv bandında düşük olacağı için.

Ötv değiştirme yetkisinin tek elde toplanmış olmasının bizim için tek büyük artısı ötv muafiyeti üst limitinin tamamen kaldırılması veya en az 750 bin - 1 milyon tl civarlarına çekilmesidir.

Genel ötv oranlarının düşürülmesi herkesin araç alması açısından,piyasanın canlanması açısından son derece olumluyken.Engelli raporuyla araç alacaklar için pek de olumlu olmaycaktır.Bunun da 2 nedeni var ilki eskisi gibi normal bir şekilde araç alanlarla raporlu araç alanlar arasında büyük bir farkın kalmayacak olması ve engelli raporuyla araç satımında büyük karların artık eskisi gibi olmayacak olması.

2.cisi de   ötv oranlarının çok düşürülmesi sonucu sıfır araçlara olan talebin artması sonucu hiçbir bayinin engelli bireylere araç satmak istemeyişi olacaktır. liste satış fiyatı ile muafiyetli satış fiyatlarının birbirine yaklaşması sonucu engelli raporuyla ötv muafiyetli araç satışının albenisinin azalması ve zaten hali hazırda yoğun müşteri talepleri sonucu muafiyetli araç satışı prosedürüne girmek istemeyecek bayiler yüzünden oluşacak olan engelli mağduriyetleri bizleri bekliyor olacak.

Pandemi döneminde bile bunu o kadar fazla yaşadık ki,araç kıtlıgı yüzünden sıfır araç bekleyen kişiler arttıkça hiçbir bayi engelli bireylere araç satmamaya başladı kimse bizlere kolay kolay araç vermedi zaten hazırda müşterileri var diye,vermek isteyenlerde çok fazla bir rakama vermek istediler yani bu süreç çok aleyhimize işledi.

Yetkinin cumhurbalkanımıza geçmesi ve onun da olası genel ötv indiriminin ötv muafiyetle araç alacaklar için olası handicaplarını belirtmeye çalıştım. Başka kanallar gibi ortalık sit liman olacak,engelli bireyler yaşadı diye kimseyi kandıramam.

Bizim için bu haberin tek olumlu noktası ötv muafiyeti üst limiti değişikliğinin kaldırılması veya yükseltimesinin önünün açılmasıdır,çünkü bakanlar kurulundan alınıp yetkinin cumhurbaşkanımıza verilmesi her an kararın çıkabileceğinin de göstergesi çünkü tüm prosedürler ortadan kalkıp tek kişinin kalemine bakacak bir duruma geldi muafiyet üst sınırının değişmesi.

Ötv muafiyeti üst limitinin değiştirilmesi için bir milletvekilimiz bakanları ikna edemiyorum demişti şimdi ortada bahane de kalmadı bakalım neler olup bitecek.

Madem yerli otomobiliz asfalta inicek diye seviniyoruz bari togg dan engelli bireyler için yüzde sıfır ötv alın ve taksit kampanyaları düzenleyin de gerçekten anlayalım milli yerli gücümüzü.Bunun yanında %90 rapor oranı çok fazla bu oranın da düşürülmesi gerekiyor ayrıca.

Sen de halk için olumlu gelişmelere çok antipatik yaklaşıyorsun ülkede sadece engelliler yok diyecek olan arkadaşlara şunu söylemek istiyorum burası sadece engelli bireyler ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak için onların menfaatleri savunmak için kurulan bir kanal bundan dolayı vizyonumuz da misyonumuz da belli.

Bu ülkede engelli bir birey olarak yaşamak çok zor arkadaşlar,kimsenin kimseye saygısı yok bunun zaten metroda asansöre binerken veya avm,hastane gibi yerlerde asansörlere binmek isterken görüyorsunuz.Herkes sizi ezip geçmek için fırsat kolluyor,sağlıklı insanlar sizin için yapılmış olan asansörleri bile size bırakmıyorlar.

Birçok foruma üyeyim orada yine engelli haklarını savunurken belki de toplumun %95 i devleti sömüyorüyorsunuz sizin neyinize suv araçlar,sedan araçlar sizin neyinize yetmiyor,bedavadan yatarak engelli maaşı alıyorsunuz gibi bir sürü ithamlarla,suçlamalarla karşılaşıyorum bundan dolayı kimse bana genel olarak halkın menfaatlerini savun demesin,ben ve ekibim sadece engelli bireylerin ve ailelerinin haklarını savunacağız,sağlıcakla kalın sevgili dostlarım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder