22 Temmuz 2022 Cuma

 



Merhaba arkadaşlar

Bu video da %90 ve üzeri engelli raporu olanların haklarına bakıcaz.

%90 ve üzeri engelli olan bireyler tüm engelli haklarına sahipken onları diğer engelli bireylerden ayıran bazı spesifik hakları daha var.-dır

Genel olarak %40 ve üzeri engelli raporu olan engellilerin yararlanabildiği hak ve indirimler şunlardır başlıklar halinde:

·         2022 aylık hakkı

·         Gelir vergisi indirimi

·         Emlak vergisi indirimi

·         Gümrük vergisi indirimi

·         Tıbbi, medikal ve eğitim araç gereçleri için KDV indirimi

·         EKPSS/Kura ile atama hakkı

·         Engelli iş kurma projeleri

·         Korumalı işyeri projeleri

·          

·         Engelli kimlik kartı hakkı

·         Engelli park yeri kullanım kartı

·         Ulaşım indirimleri hakkı

·         Muhtaç aylığı (Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından)

·         Elektrik, su, doğalgaz ve GSM tarife indirimleri (Kurum inisiyatifi dahilinde)

·          

·         Engelliler için AÖF harç indirimi hakkı

·         Müze ve ören yerleri indirim hakkı

·         Rehabilitasyon merkezlerinden yararlanma hakkı

·         Ve diğer indirimler ve haklar bulunmaktadır. Ayrıca engelli vatandaşları 5378 sayılı Engelli Hakları Kanunu bulunmaktadır.

 

 

Peki genel engelli  indirimleri dışında sadece %90 ve üzeri engeli bulunanlara özel haklar nelerdir.

 

Öncelikle %90 ve üzeri engelli raporu bulunanlara tanınan en büyük hak ötv muafiyetli araç alma hakkıdır,araç derken binek otomobiller,motosiklet ve atv lerde buna dahildir.Ticari araçlar da dahil olup ötv muafiyeti sadece%15 tir, bu indirim ötv muafiyeti üst limiti olan 450.000 tl lik binek otomobillerde %80’dir

 

 

 

%90 ve üzeri rapora sahip her engelli birey ehliyete ihtiyaç duymadan ötviz otomobil alma hakkına sahiptir.Burada ki tek istisna ise rapor içeriğinde zihinsel bir rahatsızlık varsa vasilik ve sulh hukuk mahkemesinden araç alımına dair ek karar gereklidir.

 

Çocuklara verilen engelli raporları olan çözgerde %90 ve üzeri oranı temsil eden ÖKGV ibareli raporlar ötv muafiyetli otomobil aldırır.Çocuk zihinsel engelli olursa yetişkinlerde ki gibi vasilik veya ek karara gerek yoktur.Velayeti altında ki kişiler ötv muafiyetli otomobil alabilirler.

 

Otomobil dışında en büyük engelli hakları engelli maaşları ve evde bakım maaşıdır. Evde bakım maaşı için rapor oranının dışında raporda tam bağımlı ibaresinin de olması gerekiyor.

 

%90 ve üzeri rapora sahip kişiler ücretsiz ulaşım kartı aldıklarında refakatçileri de ücretsiz ulaşımdan yararlanırlar.Devlet demir yollarında ve denizyollarında da  refakatçi ücretsiz ulaşımdan yararlanır uçaklarda yapılan %25 indirim refakatçi içinde geçerlidir.

 

%90 ve üzeri engele sahip engelli bireyler tüm engelli haklarına sahip olmakla birlikte az önce belirttiğim spesifik haklara da sahiptirler.

 

İstediğiniz soruyu bize sorabilirsiniz arkadaşlar sağlıcakla kalın

 

 

 

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder