14 Temmuz 2022 Perşembe

Engelli Maaşı - Evde Bakım Maaşı Çıkmayanlar veya İptal Edilenler || Tüm...


 

Asgari ücretin artmasıyla hane gelir kriteri de otomatikman değişti.

Engelli aylığı,engelli bakım maaşı bağlanma kriteri arttı

Engelli maaşı bağlanabilmesi için asgarin ücreitn 3 te 1 i

Bakım maaşı bağlanabilmesi için asgarin ücretin 3 te 2 si kadar olması şartı aranıyor

Asgari ücretin 5500 tl olmasıyla birlikte bu oranlar da değişti tabi

Engelli aylıklarının değiştigi ilk gün söylemiştim engelli aylığı bağlanma kriteri 1833 tl evde bakım bağlanma kriteri ise 3666 tl ye yükseldi.

Aslında bu kriterlerin değişmesi başvuracak kişiler kadar daha önce başvuru yapıp da kriterleri sağlayamayanlar için de çok önemli.

Daha önce engelli maaşına veya evde bakım maaşına başvurupta olumsuz yanıt alanlar veya maaşları kesilenler yeni düzenlemeyle birlikte tekrar bu maaşlara başvuru yapıp olumlu yanıt alabilirler durumlarına göre.

Tüm sosyal yardımlar artmış oldu doğal olarak,fakat bunun yanı sıra gss,bes,ve dışarıdan ödeyenler için bağkur primleri de arttı.

Bunları yanı sıra işkurun Engelli Kendi İşini Kurma Hibe Desteğinin de ocak ayından itibaren 85  ila 100bin tl arasında bir rakam olması bekleniyor yani kulislerde görüşülen tutar bu kadar.

Peki bu ne anlama geliyor kısaca belirtmek istiyorum

Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az % 40 olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenen kişiler, üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da ilave istihdam oluşturmak amacıyla işkura işkurmak istiyorum diye elinde bir proje ile başvurursa hibe desteği alabiliyor.

Başvuracak olan kişiler için proje desteği vericez aralık ayında,bunu da hatırlatmak istiyorum.

Örnek teşkil etmesi açısından geçen yıl onaylanan bir projemizden bahsetmek isityorum. Bir arkadaşımıza İstanbul bakırköyde engelsiz cafe projesi yaptık,tüm çalışanlarının engelli bireylerden oluştugu ve müşterilerinin de engelli bireylerden oluşmasını bekledigimiz ortasında kitap okuma alanının oldugu, engelli bireylerin hoş vakit geçirebilecekleri cafe-pastane konsepti ydi bu,her şehre yapılabilir bir proje ve işkur tarafından beğenilip hibe desteği verilen bir proje.

Değişen kriterlerde bizim için en önemli konu olan Engelli maaşı kesinlerler veya evde bakım maaşı kesinlerle yeni hesaplama için bize yazabilirler arkadaşlar.

Sağlıcakla kalın sevgili dostlarım

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder