17 Temmuz 2022 Pazar

ENGELLİ İŞÇİ HAKLARI



Merhaba sevgili dostlarım daha önce engelli memur haklarının videosunu yapmıştık şimdi de engelli işçi  haklarından bahsedelim.Engelli çalışanlar tüm engelli haklarına sahiptir bununla birlikte spesipik olarak şu çalışan haklarına da sahiptirler. 2022 yılı itibariyle güncel engelli işçi hakları başlıklar halinde şunlar :

İş yasasına göre :

·         İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

 

Vergi indirimi ile erken emekli olma hakkı

Çalışanlar için en büyük engelli hakkı bana göre erken emekli olma hakkıdır bunu her zaman dile getiriyorum. Engelli kişi %40 ve üzeri rapora sahipse sigortalılık süresi ve prim ödemesine göre 15 ila 18 yıl arasında değişen zaman dilimlerinde erken emekli olabiliyor ve emekliler için belirlenen yaşı beklemek zorunda kalmıyorşar

Her ne kadar vergi indirimi kaldırılsa bile engelli emekliliği için hala devam eden bir uygulama.

 

Malulen emeklilik

 

İşe girdikten sonra iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybedenler yıllık sigortalılık süresine, 1800 prim günü ödemiş şartlarının olması halinde malulen emekli olabilirler. Ancak kişi başkasının bakımına muhtaç derecede malul ise 10 yıllık süre şartı aranmaz.

 

 

Ayrımcılık Yasağı

İşverenler; seçim süreci, iş seçimi, teknik değerlendirme, çalışma süreleri, çalışma şartları ve başvuru aşamalarının hiç bir kısmında engelli personel aleyhine bir ayrımcılık uygulamasında bulunamaz.

Ayrımcılık uygulanması durumunda engelli personele dört aylık ücreti tutarı tazminat ve diğer haklarını talep edebilir.

 

Engelli birey çalışmak istemediği birimde çalıştırılamaz,akşam mesaisine isteği dışında bırakılamaz.

Bunları kabul etmiyor diye de mobing uygulanamaz.

engelli personele ayrımcılık uygulanması halinde T.C.K. 122.ci maddesinde yer alan hükümler uygulanmaktadır.

 

Tekrar İşe Alma Zorunluluğu

Engelli kişi, mevcut durumundan dolayı malulen ayrılmak zorunda kalması ve maluliyet durumunun sonradan ortadan kalkması halinde, engelli personel eski işyerine tekrar işe alınması için talep de bulunabilir. İşveren engelli personeli, eğer boş kadro varsa dışardan alımlardan öncelikli olarak geri almakla yükümlüdür.

Mazeret İzni

%70 ve üzeri engelli çocuğu olan ve süreğen hastalığının tedavisinde çalışan ebeveynlerin engelli çocuğun sağlık raporlarını beyan etmesi ve ebeveynlerden bir tanesi bu hakkı kullanması kaydıyla bir sene içerisinde 10 güne kadar ücretli izin verilmektedir.

İşyeri ve Çalışma Koşullarının Engellilere Göre Hazırlanması

İşletmeler, engelli personeli istihdam etmeleri durumunda, engelli kişinin çalışma koşullarını uygun şekilde hazırlamak, mesleklerine uygun işlerde çalıştırmak, gerekli araç ve gereçleri sağlamak ve çalışmasını kolaylaştıracak çalışma ortamını hazırlamak ile sorumludur.

 

Ayrıca :

Kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda görev yapan ve ilgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen işçiler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan işçiler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak kurum içinde yer değiştirme talebinde bulunabilir.

 Bu kapsamdaki talepler kamu kurum ve kuruluşlarının kadro imkânları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak karşılanır.

İşçinin kendisinin veya birlikte yaşadığı eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının engellilik durumunun tedavisi sebebiyle kurum içinde yer değişikliği talep etmesi hâlinde, yer değiştirme suretiyle atama yapılacak yerin, işçinin ve bu fıkra kapsamındaki yakınlarının engellilik durumuna uygun olması esastır.

 Engellilik durumu devam ettiği sürece kurum ve kuruluşlarca isteği dışında işçinin görev yeri değiştirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan işçiler hakkında genel hükümler çerçevesinde işlem yapılır.

 

Genel olarak engelli işçi hakları böyle arkadaşlar her türlü sorunuzu bize yazabilirsiniz sağlıcakla kalın…

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder