15 Mart 2022 Salı

Engelli çocuğu olan ailelerin ÖTV MUAFİYETLİ Araç Alması - Evde Bakım Üc...

Çözger nedir öncelikle bunu belirtmek istiyorum daha sonra merak ettiğiniz her konuyu açıklamaya çalışıcam arkadaşlar,çok özel bilgiler vereceğim için atlamadan izlemeniz sizin için hayati değerde olabilir sevgili ebeveynler.

Bu cümleyi kurmak istemiyorum ama maalesef o kadar fazla anlamayan aileler oluyor ki çok özür dileyerek anlaşılması için söylemek durumundayım,çözger yani özel gereksinim raporu çocuklara özel,engelli raporlarına verilen isimdir.

Özel gereksinim raporu dediğimiz zaman kavram karmaşısına yol açıyor ve anlaşılmıyor bu yüzden belirtmek durumunda kaldım.

18 yaş altındaki çocuklara sağlık kurulu raporu değil ÇÖZGER verilir.

Bu rapor ile amaç , çocukların sağlık , eğitim , rehabilitasyon, sosyal , ekonomik haklardan ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamaktır.

Peki Özel Gereksinim Raporu ( ÇÖZGER ) Ne içindir ? Neye Yarar ?

Çocugunuzda çözger raporu alacak bir durum mevcutsa 182 yi arayıp il veya ilçenizdeki rapor vermeye yetkili hastaneden randevu alıyorsunuz.Eğer randevu alamazsanız çocuğunuzu takip eden doktora randevu alıp oradan ÇÖZGER sevki isteyebilirsiniz.

Sağlık kurulunda uzmanlardan oluşan doktor kurulu İşlevsellik Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması kriterlerini göze alarak inceleme ve değerlendirmeleri yapıyor.  

Bu kriterler

” Engel Oranı ” temelli değil , ” Gereksinim ” temellidir. Yani çocukların hangi hizmetlere gereksinimlerinin olduğu belirtilir. Dolayısıyla çocukların gereksinim seviyesine göre rapor verilir.

Yetişkinlerin aldıgı sağlık kurulu raporlarlarında ki balthazar hesaplama sistemi çocuklara verilen raporlar için geçerli değildir.

 

 

 

Çocuklara verilen raporlarda Gereksinim Düzeyleri ve oranları şöyledir :

1. Özel gereksinim var (ÖGV): %20-39 arası oranı temsil eder

2. Hafif düzeyde özel gereksinim var: %40-49 arası oranı temsil eder

3. Orta düzey özel gereksinim var: %50-59 arası oranı temsil eder

4. İleri düzeyde özel gereksinim var: %60-69 arası oranı temsil eder

5. Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 arası oranı temsil eder ( ve Ağır engelli olduğu kabul edilir)

6. Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 arası oranı temsil eder ( ve Ağır engelli olduğu kabul edilir)

7. Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 arası oranı temsil eder  (ve Ağır engelli olduğu kabul edilir)

Rapor Süresi Nasıldır ? ve Neye göre olur ?

Bu süre belirlenen sürekli veya süreli ibaresine göre değişir. ve raporda mutlaka geçerlilik süresi ibaresi vardır.

Önemli Not : ÇÖZGER sürekli olarak belirtilse bile , çocuk 18 yaşını doldurduğunda , rapor süresi biter yani geçersiz olur.

 

Peki bu raporu aldıgınızda ne işinize yarayacak ne gibi haklardan faydalanabileceksiniz

1- Evde Bakım Ücreti ; Bunun için şartlar şunlardır ;  Ağır engelli yazısına bakılır ( özel gereksinim raporunda  “Çok ileri düzeyde özel gereksinim var (ÖGV)”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ifadeleri olan çocuklar ağır engelli sayılır), Haneye giren tüm gelirler toplanıp hanedeki kişi sayısına bölünmesi sonucunda ; kişi başı aylık gelirin asgari ücretin üçte ikisinden az olması. durumunda Sosyal hizmetler il müdürlüğü veya sosyal hizmet merkezince yapılan inceleme sonucu, engelli bireyin bakıma ihtiyacı olduğuna karar verilmesi durumunda bakım ücreti verilir.

2- (ÖTV) istisnalı araç alımı ;  Raporda “Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV)” ifadesi yazıyorsa yararlanılabilir.

3- Eğitim Hakkı ; Zorunlu eğitim çağında ( 12 yıllık eğitim süresi ) olan özel gereksinimli çocuklar için eğitim zorunludur. Özel gereksinimli çocukların eğitim hakkı hiçbir şekilde engellenemez.

4- Özel eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin özel eğitim ücreti devlet tarafından karşılanır.

5- Şehir içi ulaşım ; Belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi/dışı seferleri ücretsizdir. 

 6- Elektrik , Su , Doğalgaz faturasında  indirim yapılır

7- Cep telefonu ve internet faturalarında indirim yapılır

8- Vergi indirimi yapılı

 

Ebeveyn olarak gelir vergisi muafiyeti için de başvuru yapabiliyorsunuz. Raporla birlikte işverenden alınacak ilgili evraklarla maliyeye başvuru yapmak lazım. Burada karar mercisi Ankara / Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait. 3-5 ay içinde de buradan yanıt geliyor.

Ağır engelli çocugu bulunan annelere 5 yıl erken emeklilik hakkı da tanınmıştır,son günlerde bircok panoda bunun afişini de görmüşsünüzdür.

 

Burada en çok merak edilen konuda ÇÖZGER ile otomobil alma konusu.

Çocugunuza çözger raporu aldıgınızda sağ tarafta ÖKGV yazması şarttır ötv muafiyetli araç alabilmeniz için. Az önce bahsettiğim Özel Koşul Gereksinimi var ibareli rapor %90 ve üstü oranlı olarak baz alınır ve tıpkı yetişkinlerde oldugu gibi   sadece bu oranlamaya sahip rapor ötvsiz araç aldırır.

Eskiden çözger yoktu yetişkin engelli raporları gibiybi çocukların raporları da ,eğer raporu alalı 5 seneden fazla oluyorsa vergi dairesi yeni rapor isteyebiliyor bunu da bilmenizde fayda var,yani çocugunuzun eski raporu %90 ve üzeri bile olsa vergi dairesine gidin bunun yenisini çıkartın hem barkodlu olsun hem de e devlette görünsün diyebiliyorlar.Anne baba vekaletnamesinin verilmesinden sonra araç alınabiliyor ve araç çocugun üzerine oluyor.Çözgerle alınan otomobil için taşıt kredisi kullanamıyorsunuz dipnot olarak bunu da belirtmek istiyorum.

 

İleride çocugum önünde bir engel teşkil edermi çözger raporu sorusuyla da çok karşılaşıyorum. Şu okula kayıt olucak önüne çıkar engel teşkil eder mi ,ileride bu mesleği seçicek önüne çıkar engel teşkil eder mi ? şu ülkeye vatandaşlık için başvurucaz sorun çıkarır mı hatta şu ülkelere gidicez havaalanında bir sorunla karşılaşır mıyız gibi sorularda aldım geçmişte.

Şimdi vereceğim bu bilgileri başka hiçbir internet sitesinde veya youtube kanalında bulma,görme ihtimaliniz yok arkadaşlar,çünkü 14 yıllık resmi görev tecrübesinin getirisidir bu bilgiler.

Diyelim ki herhangi bir neden dolayı evladınıza çözger raporu çıkarttınız ama ileride bu raporun önüne bir şekilde gelmesini istemiyorsunuz mesleki ve özel kaygılardan dolayı.Öncelikle şunu belirtmek istiyorum süreli rapor aldıgınız zaman raporun süresi bittiği an o rapor tarihin tozlu sayfasına karışıyor ve hiçbir şekilde hiçbir devlet dairesinde okulda işte vesaire önünüze çıkmıyor.Zaten siz engelli raporunuz ibraz etmedikten sonra hiçbir kurum göremez bu belgeyi. Rapor süresi bittiği içinde yeni rapor çıkartmadıktan sonra zaten işlevini yitiyor sadece raporu aldıgınız hastanenin arşiv birimde dosya şeklinde saklanıyor.Özel başvuru yapmadıktan sonra yine görülemiyor rapor.

Diyelim ki süresiz bir çözger raporu aldınız ama 18 yaşından sonra da hastalık devam edecekse bu rapor çözgerden çıkıyor ve normal engelli raporuna dönüyor yani yeni engelli raporu almak zorundasınız bu durumda yine çözger raporu işlevini yitirmiş oluyor ve arşive kaldırılıyor.

Aslında yetişkin engelli raporlarında da bu mahremiyet var ama çözgerde çok daha gizli bu bilgiler.

Geçen bir ablamız adresimi bulup mektup yazmış.Çocugumun ileride şu meslekte çalışmasını istiyorum ama çözger raporu aldım ileride bu sorun teşkil eder mi diye kaygıları vardı,onun nezdinde aynı kaygıları tasıyan herkese şunu söyleyebilirim ki kesinlikle sorun teşkil etmiyor rahat olabilirsiniz.Kaldı ki engelli olmak veya bir hastalığa sahip olmak sorun teşkil edecek bir durum değil.

Çocugunuz ileri de pilot olmayacaksa sorun yaratmıyor veya önüne bir engel olarak gelmiyor zamanında almış olduğu çözer raporu.Mit mensubu,polis veya askeri görevli olacaksa emniyet soruşturması kapsamında raporunu görebiliyorlar fakat yine rapor eğer bu meslekleri yapmasına mani değilse sorun teşkil etmiyor. Dediğim gibi bu konuda tek sıkıntılı meslek pilotluk onun dışında sorun yok.

Yurtdışında yaşamaya gidicez vize de sorun olur mu havalanında engelli raporunu görürler mi gibi sorularına gelince.Sizi temin ederim kesinlikle görmüyorlar,göremezler zaten görseler de bir problem değil.Raporu aldıgınız hastanenin arşiv biriminde kalır engelli raporları, hbys programı üzerinden de sadece yetkili doktorlar ve sağlık kurulu çalışanları görebilir…Bunu sizi rahatlatmak için söylemiyorum kural böyle..

İstediğiniz,merak ettiğiniz her soruyu bize çekinmeden sorabilirsiniz sevgili dostlarım sağlıcakla kalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder