21 Mart 2022 Pazartesi

Down Sendromu Engelli Raporu || Down Sendromu Evde Bakım Maaşı - Ötv Mua...

Merhaba sevgili dostlarım.

Birleşmiş Milletler, down sendromlu bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart'ı resmi 'Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' olarak tanımıştır.

Biz de bu anlamlı günde down sendromuna verilen engelli oranlarına kısaca değinicez

Down sendromlu kişi 18 yaşının altındaysa çocuklara verilen Çocuklar için özel gereksinim raporu yani çözger raporundan 18 yasının üstündeyse erişkinlere verilen engelli raporundan alır.

Çözger raporu alacak down sendromlu kişilerde

 Mozaik Down sendromlu olmayan tüm Down sendromlu çocuklara; 

§  Rapor; tanı kesinleşir kesinleşmez verilebilecektir.  ÇÖZGER ekinde Kalıtsal hastalıklar başlığının altında özellikle Down Sendromu ile ilgili bir örnek verilmiştir ve “Örneğin doğumda mozaik olmayan Down sendromu tanısı almış bir çocuk için gelişimsel gerileme ya da başka patoloji beklenmeden doğumdan itibaren ÇÖZGER verilebilir” demiştir. 

§  Rapor  ÇÖZGER veren uzmanlar tarafından sürekli olarak da verilebilecektir

 

§  Down Sendromlu çocuklardan Mozaik Down sendromlu olanlar hariç hepsine ÖKGV olarak rapor verilecektir. Yani sosyal yardımlara başvurabilmenin bir ön koşulu olan raporlardaki ağır engellidir, ya da değildir karmaşası çözülmüştür. 

§  Yani bu raporla aileler tüm engelli haklarından yararlanabildikleri gibi hem evde bakım maaşına başvuru yapabiliyorlar hem de ötv muafiyetli araç alabiliyorlar.

 

 

§  Mozaik Down sendromunda ise Çözger’in ilgili alanlarında gereksinim değerlendirilmesi yapılması gerekmektedir. Rapor süresine ise ÇÖZGER veren uzmanlar karar verir.

 

Yetişkin down sendromlu bireylerde engelli raporu oranını etkileyen bir çok parametre mevcuttur. Bunlardan en önemlisi zeka işlev bozuklukları algoritmasıdır

 

Mental kapasiteye göre %50 den % 100’e değişen oranlar verilmektedir. Bu oranların yanı sıra down sendromlu bireylerde sık görülen çoklu organ bulguları da rapor oranına eklenir.

 

 

Ülkemizde down sendromuna sahip yetişkinlerin neredeyse yarısına standart olarak %70 rapor oranı veriliyor.Zeka işlev bozukluğu testine yeterince önem göstermeyen veya %90 üzeri rapor verip risk almak istemeyen hekim kaynaklı problemlerden dolayı aileler hem evde bakım maaşı hem de ötv muafiyetli araç alma haklarından oluyorlar.

Bu konu için daha önce yüzlerce kez cimere yazdık şimdilik bir sonuç alamadık ama ileride bu sorunların giderileceğine inanıyoruz.

 

Down sendromlu yetişkin bir bireye sahip aile sadece down sendromunu göstererek engelli raporu almaya çalışıyor ama maalesef bu sendrom kaynaklı az önce de belirttiğim gibi birçok çoklu organ bulgusu da olabiliyor ve bunların hepsi ayrı ayrı değerlendirilip oran alıyor.Alabileceğiniz en yüksek oranı alıp tüm haklardan yararlanabilmek için bu konu çok önemli arkadaşlar.

İstediğiniz konu hakkında bize yazabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder