24 Aralık 2021 Cuma

Gelir Vergisinde Engellilik İndirimi Kaldırıldı.ENGELLİLER İÇİN ERKEN EM...


Merhaba sevgil dostlarım bugün hepimizi ilgilendiren gelir vergisinde engellilik indirimim kaldırılması konusunun detaylarını ve engelliler için erken emeklilik hakkının bundan nasıl etkilendiği konusunu incelicez.

Bilindiği üzere asgari ücret üzerinden (henüz yasa teklifi bilinmemekle birlikte diğer ücretler için de asgari ücret kadar kısmı üzerinden) gelir vergisi alınmayacak.

Engellilik indirimi de gelir vergisi üzerinden alındığı için artık engellilik indirimi diye bir şey yok. 2022 yılından itibaren engelli çalışan ile engelli olmayan çalışan vergisel yönden aynı duruma geldi.

Engellilere sağlanan ve uzun yıllardır uygulanmakta olan bu avantajın sona erdirilmesi sosyal devlet açısından kabul edilebilir bir durum değil tabiki. En azından sigorta primleri üzerinden bu indirim devam ettirilmeli ve engellilerin az da olsa avantajlı durumu korunmalıdır.

İşçi için de geçerli memur için de. Medyada söylenen memur ve diğer ücretliler için de asgari ücret kadar olan kısım için vergi hesaplanmayacağı yönünde. Henüz ortada kanun teklifi olmadığı için kesin bir şey söylemek mümkün değil.

Eğer engellinin aldığı ücret asgari ücretin üzerinde ise (örneğin 8 - 10 bin TL) indirim devam edecek zaten orada bir tereddüt yok. Burada engelli olmayanlarla eşitlenen kesim, asgari ücret veya ona yakın ücret alan engelliler. Onlar için engellilik indirimi ortadan kalkmış oldu.Küçük de olsa bir hak kaybına uğradık maalesef.

T.B.M.M. Plan ve Bütçe Komisyonunda Gelir İdari Başkanlığı Başkan Yardımcısı tarafından bizzat bilgi aldık yani son 2 gündür internette gezen asparagas haberler yüzünden ve maalesef ki meshur bir sosyal güvenlik uzmanının sırf prim kasmak amaçlı yaptıgı açıklamalardan dolayı bu videoyu çekmem elzem oldu.Avukat arkadaşlarımızla görüştük dediğim gibi  gelir idare başkanlıgı başkan yardımcısı ile görüştük Engelli Vergi İndirimi Belgesi ve buna bağlı yasal haklar hala devam etmektedir.yani engelli bireyler için erken emeklilik hakkı korunmuştur ve devam etmektedir bu durumun ara formülü de bulunmuştur yani vergi indiriminin kaldırılması sonrası düz mantıkla erken emeklilik hakkı da kalkacak görüşleri doğruyu yansıtmamaktadır.

Vergi indirimi nin kaldırılması ile VERGİ İNDİRİMİNDEN KAYNAKLI ERKEN EMEKLİLİK UYGULAMASI farklı farklı şeyler dir.

 

T.B.M.M Genel kurulunda görüşülmesi beklenen Gelir vergisinin istisna edilmesi hakkındaki kanun teklifi ile AGİ-Asgari Geçim İndirimi tamamen kaldırılmaktadır.buna binayen 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren çalışanların bordrolarında AGİ artık bulunmayacak.

Ama üzülerek belirtiyorum ki asgari ücret üzerinden gelir vergisinin kaldırılmasının engelli bireylere bazı sonuçları olmuştur.Forum ve blog sayfamızda da belirttim burada da aktarmak istiyorum bunları.

şöyle açıklayayım:

* Engelli Vergi İndirimi hakkımızı çalışarak aldığımız maaşımızdan kesilen gelir vergisi üzerinden her yıl belirlenen oranlar çerçevesinde iade şeklinde aylık olarak alıyorduk.

2022 yılı itibari ile brüt 5.000 TL tutarındaki her maaştan veya aylık kazancı bundan fazla olmakla birlikte aylık brüt 5.000 TL'ye kadar olan kısmından gelir vergisi alınmayacaktır.Yani herkese brüt 5.000 TL tutarına kadar gelir vergisi istisnası gelecektir.

Brüt 5.000 TL aylık asgari ücret tutarının gelir vergisi tutarı 637 TL dir.Bu bağlamda gelir vergisini her ay maaşlarımıza yanstılılarak alacak olmamıza karşın artık bordro üzerinden bu tutara kadar gelir vergisi olmadığı için asgari ücretli bir arkadaşımızın Engelli Vergi İndirimi alması mümkün değildir.

Ancak aylık brüt maaş 5.000 TL den fazla olan arkadaşlarımız ,oda brüt maaşının yüksek olması ilintili olarak Engelli Vergi İndirimi hakkını kullanabilecektir.

Bu da şöyle oluyor:

Brüt 6.000 TL maaş alan bir arkadaşımız aylık 127  TL tutarında gelir vergisi ödeyecektir.Brüt maaşı aylık 7.000 TL olan arkadaşımız 255 TL aylık gelir vergisi ödeyecektir.Brüt maaşın artış oranı ile doğru orantılı olarak bu şekilde maaş yükselişi ile gelir vergisi tutarı artacaktır.

brüt 6.000 TL tutarına denk gelir vergisi 127,50 TL olması nedeni ile örneğin sizin gelir vergisi dilimine göre almanız gereken Engelli Vergi İndirimi 150 TL olsa bile maksimum aylık ödediğiniz gelir vergisi kadar iade alacağınız için 127  TL Engelli Vergi İndirimi alacak ve 22 TL tutarınız 2022 yılı itibari ile verilmeyecektir.

Bu şekilde Gelir Verigisi Dilimleri büyüdül.e ( %15-%20-%27 gibi) kayıplarınız gelir vergisi dilimi ile orantılı olarak artacaktır.



İşte T.B.M.M. Genel kurulunda çarşamba günü kabul edilen yeni yasayla yaşayacağımız durum bundan ibaret kısaca.

Bunların dışında çarşamba günü T.B.M.M. Genele kurulunda kabul edilen yasa ile AGİ-Asgari Geçim İndirimi 01 Ocak 2022 tarihiden geçerli olmak üzere ne yazık ki kaldırılmıştır.Bu konu da da bilginizin olmasında fayda görüyorum.

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda açıklama yapıyor.

Mustafa Elitaş: En son yaptığımız istişare sonucunda tüm ücret ve maaş alanları kapsayacak şekilde asgari ücret miktarı olan kadar kısmı önergeyi vekil arkadaşlarımız imzaya açtılar. Komisyon kabul ettiği takdirde tüm çalışanların memur dahil maaş ve ücretleri kapsayacak şekilde brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan vergi sıfır olacak.

Tartışılan konu vardı. Cumhurbaşkanıyla istişare ettik dedi. Önerge verilecek. Tüm işçi ve memurlar için maaşların brüt 5 bin liraya kadar olan kısmından vergi alınmayacak.
"



Bu şu demek oluyor ki herkesin brüt maaşının 5.000 TL tutarına kadardan vergi alınmayacak ve üstündeki tutardan gelir vergisi alınıacaktır.

Şöyle ki;

* Brüt 5.000 TL maaş alan kişiden Gelir Vergisi alınmayacak,
* Brüt 6.000 TL maaş alan kişiden maaşının brüt 1.000 TL si üzerinden (127. TL) Gelir vergisi alınacak,
* Brüt 7.000 TL maaş alan kişiden maaşının brüt 2.000 TL si üzerinden (255 TL) Gelir vergisi alıacaktır şeklinde olacak.Bu durum örnek olarak paylaştığım şekilde daha fazla alan kişilerde devam edecektir.

Bu durumda bir önceki yazımda paylaşmış olduğum AGİ ve Engelli Vergi İndirimi tutarlarında tahmini Brüt 9.000 TL kadar olan maaşlarda sadece AGİ ödemesi yapılabilecek(Ne kadar AGİ ödeneceği büyük bir ihtimalle hazırlanan kanun teklifinde netleşecektir.),Brüt 9.000 TL tutarından fazla alacak kişiler ancak Engelli Vergi İndirimi hakkına kullanma şansını bulabilecektir.

Gelir Vergisi ve Agi de durumlar böyle kısaca anlatmak istedim,durum ortada fakat tekrardan belirtmek istiyorum engelli bireyler için vergi indirimi ile erken emeklilik hakları korunmuştur ara formül açıklanacaktır ocak ayında,tamamen rapora göre sistem düzenlenecek ve vergi indirimi konusuna bakılmadan erken emeklilik hakkı devam edecektir sakın kendilerine sosyal güvenlik uzmanı diyenlerin sözlerine kulak asıp moralinizi bozmayın. Ocak 15-20 arası tüm detyalar netleşecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder