16 Ekim 2021 Cumartesi

Engelli Raporuyla Erken Emekli Olanlar DİKKAT...! Oranlarınız Düşerse Ma...


Engelli raporuyla Vergi indirimi alıp erken emekli olduğunuzda veya malulen emekli oldugunuzda kapıda bekleyen tehlike kontrol muayenesi.

%40 ve üzeri engelli raporu aldığınız zaman engel oranınıza göre erken emekli olma şansınız var.Engel oranınıza ve sigortalı olma tarihinize göre 15 ila 20 yıl arasında erken emekli olma şansınız bulunuyor.

Engelli bireyler için gerçekten tanınan iyi şanslardan biri bu erken emeklilik.EYT liler gibi yaşa takılma durumu yok,senesini dolduran engelli birey hemen emekli olabiliyor.

Türkiye’de her yıl 100 bine yakın kişi erken emekli oluyor engelli raporları sayesinde.Her konuda oldugu gibi bu konuda da engelli kişilerin önlerine çeşitli zorluklar çıkabiliyor tabi.Son günlerde  artan mağdurlardan yapılan hatalardan ve yapmamanız gerekenlerden bahsedicem ama öncelikle biraz teferruat vermek istiyorum.

 

Engelliliği dolayısıyla yaşa bakılmaksızın emekli olanlardan daha sonra kontrol muayenesi yaptırarak yeniden rapor almaları istenebiliyor. Vergi indiriminden yararlanan engellilerin Gelir İdaresi Başkanlığı  Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanlar, raporun gerçeği yansıtmadığına dair haklarında ihbar veya şikayet bulunanlar, SGK denetim elemanlarının inceleme ve soruşturmaları sonucunda gerek duyulanlar kontrol muayenesine tabi tutuluyorlar.

 

Bu kişiler rapor düzenlemeye yetkili hastanelere sevk ediliyor. Kontrol muayenesi sonucu düzenlenen raporlarda engellilik oranı yüzde 40’ın altında belirlenenler ile yüzde 40’ın üstünde belirlenmiş olmakla birlikte engellilik derecesi aylık bağlanan derecenin altına düşenlerin raporları, GİB Merkez Sağlık Kurulu’na gönderiliyor. Kurulca belirlenecek dereceye göre aylık bağlama işlemleri sonuçlandırılıyor.

 

Buna göre, yeni hazırlanacak raporda engellik oranının yüzde 40’ın altına düşmesi halinde, hastanelerden gönderilen rapor Merkez Sağlık Kurulu’na gönderilmeden SGK tarafından bir hakem hastaneye sevk ediliyor. Hakem hastanede engellilik derecesi yüzde 40’ın altında çıkarsa Merkez Sağlık Kurulu’na gönderiyor.

 

Merkez Sağlık Kurulu’nun engellilik derecesini yüzde 40’ın üzerinde belirlemesi halinde yeniden hakem hastaneye gönderiliyor. SGK, hakem hastanenin vereceği rapor üzerinden emekli aylığı bağlama işlemlerini sonuçlandırıyor. Yeniden Merkez Sağlık Kurulu’na havale etmiyor.

 

Kontrol muayenesi sonucu belirlenen engellilik derecelerine itirazlarda da vatandaşlar hakem hastaneye sevk edilebiliyor. Hakem hastaneden alınan sağlık kurulu raporunda belirlenen engellilik derecesi esas alınarak işlemler sonuçlandırılıyor.

 

Bu arada, engellilik dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca belirlenirken sürekli rapor alanlar, raporun gerçeği yansıtmadığı yönünde haklarında ihbar veya şikayet bulunmadıkça kontrol muayenesine gönderilmiyorlar.

 

Son günlerde gerek derneğimizde gerekse abonelerimiz arasında kontrol muayenesine çağrılan veya kontrol muayenesine girip de engel oranı düşürülüp maaşları iptal edilen bir sürü kişi olduğunu görüyorum.Bunların çoğu da bile bile lades diyenler maalesef.

Şahıs engelli raporuyla vergi indirimi alıyor 10 yıl geçmeden sağdan soldan duydugu bilgilerle engelli oranını yükseltmek istiyor veya ötv muafiyetli araç almak için tekrar rapora başvuruyor ama engelli oranlarında revize oldugu için düşük puanlı engelli raporu alıyor ve son rapor geçerli oldugu için maaşı kesiliyor maalesef.

Size tavsiyem kendinize macera aramayın,vergi indirim ile erken emekli olmuşsanız ne oran yükseltmek için ne de ötv muafiyetli araç almak için yeni rapora başvurmayın.Tabi herhangi bir organ eksikliği,ampute durumu veya kronik bir rahatsızlıgınız varsa korkmanıza gerek yok oranınız düşmez ama uyku sendorumu,astım,kanser gibi geçmesi muhtemel hastalıklardan rapor aldıysanız başvurmamanızı tavsiye ederim yoksa elinizdeki maaşınızdan da olma tehlikeniz var.

Şu an dile getirilmese de ekonomik bir buhranın içindeyiz.İflas eden tüccar eski defterleri karıştırırmış misali müfettişler özellikle son 3 aydır harıl harıl bu durumda olan kişileri araştırıyorlar bize gelen bilgi bu yönde.Oranı düşen şahısların evlerine tebligatlar gidiyor kontrol muayenesi olmaları için.Yeni rapor çıkartmasa bile eski rapor oranları yüksek görülenlere de gönderilebiliyor kontrol muayenesi çağrısı.

Bunun dışında sahte rapor alanlara ve herhangi bir şekilde şikayet edilenlere de kontrol muayenesi tebligatları gidiyor.

Tekrar konunun üzerinden geçmek gerekirse vergi indirimi ile erken emekli olduysanız hastalıgınız herhangi bir organ eksikliği,veya diyabet gibi tedavisi olmayan kronik bir rahatsızlıksa oranınız düşmez ve bir şekilde kontrol muayenesine çağrılsanız bile kontrol muayenesini geçer emekli maaşı almaya deva edersiniz fakat hastalıgınız geçebilecek türden ise sırf oran yükseltmek icin veya ötv muaf araç alabilmek için yeni rapora başvurmayın .

Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olmayın.Bu süreç 10 yılı kapsıyor.Yani 10 yıl geçmişse bir sıkıntı olmuyor ama emeklilik tarihinizden itibaren 10 yıl geçmediyse yeni rapora başvurmayın.Teşbihte hata olmaz eşeğin aklına karpuz kabuğunu getirip kendinizi üzecek hamleler yapmayın.

Oranları düşüp emekli maaşını kaybedenler içinde tekrardan maaşlarını almaları için yeni hastalıklar gerekiyor oran artımı için.Bunun da birkaç yöntemi var başka bir zaman ondan da bahsedicem.Bu verdiğim bilgiler ve vereceğim bilgiler 15 yıllık tecrübenin getirisidir başka bir kanaldan veya uzmandan duyma ihtimalinizde yok.Takipte kalmaya devam edin.

 

Sağlıcakla ve mantıkla kalın.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder