16 Ekim 2021 Cumartesi

Engelli Bireyler Neden Bayilerde Araç Bulamıyorlar ?


Engelli bireyler neden araç bulamıyor neden bayiler ötv muaf araç satmaya neden yanaşmıyorlar

Pandemi Çip sorunu ve Ötv İndirimi’nin En büyük zararları engelli bireylere oldu.

Pandemi sürecinde çalışmayan fabrikalar  sonrasında patlak veren çip krizi sonucu artan talep karşılanamayınca piyasada sıfır otomobil bulmak çok zorlaştı bildiğiniz üzere.

Bir de virüs yüzünden ailesini toplu taşıma araçlarına bindirmek istemeyenlerin sıfır otomobil peşine düşmeleri sonucu talep patlaması da olunca fiyatlar nedeyse iki kat arttı.

Domino etkisi yarattı bu durum.Hastalık,işlemeyen sistem,üretilmeyen parçalar,çıkarılamayan otomobiller ve tüm bunların sonucu olarak araç fiyatlarının artışı.Sıfır otomobil bulunamayınca insanlar 2.el araçlara yönelince bu sefer de 2.el  araçların fiyatları muazzam bir şekilde arttı.

Ahmet çıkıp Mehmet aracına zam yapmış onun aracı bu kadarsa benimki de bu kadar eder diye diye karşılıklı zam restleşmelerinden sonra avrupada çöplere bile atılmayan araçlara dehşet paralar istenmeye başlandı.

Ama uyanıkların bilmedikleri ve bilmek istemedikleri bir konu var ki,sen aracını çok yüksek fiyattan satarsan araç alacağın zamanda o fiyattan alacaksın yani senin malın kıymetliyse başkasının da öyle.

Hatta bu durum sadece otomobil piyasası için de sınırlı kalmadı.değeri 100 bin tl olan araca 200 bin istersen evini satmak isteyen kişi de 500 binlik eve 1 milyon ister.Evi bırakın markette satılan 30 tl lik sıvı yağa 70 tl isterler sen istediğin kadar kar yaptıgını zannet.Piyasayı yükseltecek yaptıgın bir hareket kelebek etkisi gibi sana geri döner.Aynı gemide oldugumuzu unutan paragözler unutmamalı ki batarsak hep birlikte batarız çıkarsak hep birlikte çıkarız.

Konumuza geri dönmek gerekirse.Şu geçirdiğimiz 1.5 yıllık süreç maalesef en çok engelli bireyler ve ailelerin aleyhine gelişti diyebiliriz.Pandemi nedeniyle artan araç fiyatları,bulunamayan araçlar,bayilerde olsa bile engellilerden istenen fahiş fiyatlar derken bir de devletin ötv indirimine gitmesi engelli bireyler için otomobil hayallerine ket vurdu.

Elinde otomobil olan bayiler galerilerle anlaşıp el altından yüksek fiyatlarla dehşet kar yaptıkları için ötv muafiyetli araç satımına pek yanaşmadılar,sıcak karlar varken ötv muafiyetiyle hiçbir bayi ilgilenmek istemedi kıyıda köşede kalmış araç markaları hariç.

Tüm bunlara ötv indirimi de tüy dikti maalesef.markalar bir kılıfını bu araçları indirimli olarak insanlara yedirmezler diye demiştik tam da öyle oldu.Denetim olmayınca istedigin kadar yasa çıkar maalesef işe yaramıyor.

Şimdi engelli bir birey bayiye ötv muaf otomobil almaya gittiğinde dikkat ederseniz geçen yıla kadar tonla kampanya yapıp bizleri bayilere çekmeye çalışanlar şimdi hiç yüzümüze bile bakmıyorlar.Bu tutumun başlıca nedenleri şunlar.Öncelikle çip sorunu yüzünden sınırlı sayıda çıkan araçlara olan talep patlaması. Otomobillerin taliplileri çok olunca istedikleri fiyatları el altından galerilerle anlaşan bayilerin krizi fırsata çevirmek istemeleri.330 binlik araçları galeriler vasıtasıyla 380 bine satıp üstünü galerilerle paylaşıp haksız kazanç elde etmek varken neden ötv muafiyetli satışlarla ilgilensinler ki.

Talep çok olunca bir zamanlar en büyük gelir kalemi olan engelli raporuyla ötv muafiyetli araç satışı işini rafa kaldırdı birçok marka.Bazı markalar da bu durumu bile fırsata çevirdiler.Galerilere peşkeş çektikleri otomobillerden bazılarını bayilerden geri çekip aynı strateji ile engelli bireylere yüksek fiyattan satmaya çalıştılar.Ötv muafiyetiyle 180 bine gelen araçlar için 210 bin tl istemeye başladılar.Galerilerle karlarını paylaşmak istemeyen bircok bayi artık bu taktik üzerinden yol alıyor.Yani engelli bireyler üzerinden haksız ve büyük karlar elde etme peşindeler.

Hatta işin o kadar suyunu çıkaranlar var ki . 190 bin tl normal liste satış fiyatı olan araca 150 bin ötv muaf fiyat isteyenler bile var.Bu tür yerler için hep diyorum sonuç alacağınıza inanmasanız bile şikayet edin arkadaslar.En azından yaptıklarının  farkında olundugunu bilsinler böyle rahat hareket edemesinler.Kaymakamlık tüketici haklarına,ticaret bakanlıgı şikayet hattına ve cimere şikayet edin.

Sayıları çok az olsa da işini düzgün yapan,kanunlara uyan markalar da yok değil.Edindiğimiz bilgilere göre çip sorunu yüzünden araç bulma sıkıntıları daha 6 ay daha devam edecekmiş ama yavaşda işlese ve az da bulunsa çipler üretilmeye devam ediyor.2022 de özellikle ilk çeyrekten sonra araç piyasasında bir bollaşma olacagı kesin.

Yıl sonuna doğru da firmaların ellerinde kalan araçları satmak için uğraşacakları da kesin.Kısmi bir araç boluğu olacağının da öğrendik.

Şu geçtiğimiz süreç tamamen bizim aleyhimize gelişti.Daha geçen yıl pejo 5008 i bile ötv muafiyetiyle alabiliyorduk tüm broşürleri elimde ve satış temsilcilerinin yazdıkları fiyatlara bakınca inanamıyorum hala, bir senede katedilen yola.Ötv indirimi bile dediğim gibi bizim açımızdan ters tepti,bulacagımız aracları bayiler sakladılar veya yüksek fiyatlardan sattılar.

Bu zamana kadar beklediyseniz ekim ayında araç almanızın hiçbir anlamı yok,yıl sonu kampanyalarını bekleyin istediginiz aracı bulamasanız bile sene başında olacak ötv muafiyet üst sınırının arttırılmasını beklemenizi tavsiye ederim,böylece arttrımdan sonra daha kaliteli araclar bulabilirseniz.

Sağlıcakla kalın tekerinize taş değmesin.

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder