4 Eylül 2021 Cumartesi

Otomobil alırsam engelli maaşım veya evde bakım maaşım kesilir mi ?




Engelli Raporuyla  Otomobil Alırsam Bakım Maaşı veya Engelli Maaşı Kesilir mi ?

 

Öncelikle bakım parası nedir açıklayalım

 

Engellilerin gündelik hayatlarını sürdürebilmeleri için başkasının bakımına muhtaç olmaları söz konusudur. Engellilerin gündelik bakım hizmetlerinin genellikle kendi evlerinde ve bir akrabaları tarafından gerçekleştirildiği durumlarda. Bakım hizmetini gerçekleştiren kişiye evde bakım parası ödenir.

Engelli birey gündelik ihtiyaclarını tek basına karşılayamıyorsa sağlık kurulu tam bağımlı raporu verir ve bu engelli bireye bakın kişi de 1800 tl bakım maaşı alır.

Her yüksek orana sahip engelli raporu evde bakım maaşına hak kazandırmaz.Örnek vermek gerekirse %90 raporu olup da tam bağımlı olmayan ve bakım maaşına hak kazanmayan kişiler oldugu gibi %60 orana sahip olup da tam bağımlı raporu alan ve evde bakım maaşı alan kişiler mevcuttur.

Tam bağımlı raporu almanın kıstasları ise engellinin gündelik işlerini tek başına sürdürememeleridir.Yani kendi başına tuvalet ihtiyacını gideremeyen,tek başına yemek yeme ihiyacını gideremeyen,tek başına banyo yapamayan engelli bireyler tam bağımlı raporu alabilir ve onlara bakan kişilere evde bakım maaşı aldırabilirler.

Gerek youtube gerekse instagramda bu konu hakkında birçok soru sorulmuş.Ötv muafiyetli araç alırsam evde bakım parası alıyoruz kesilir mi veya engelli maaşım kesilir mi diye sormuş bir.ok arkadaşımız.Bu konu hakkında 2 senedir video yorumlarında teker teker yazıyorum genel olarak bir video çekip bilgilendirme yapayım dedim.

2022 sayılı kanun kapsamında verilen engelli maaşı engelli birey otomobil adlığı zaman kesilir mi ?

Bunun hesaplaması şöyle yapıyoruz arkadaşlar diyelim ki 200. Bin tl ye ford fiesta marka araç aldınız.Bunun 120 de biri alınır yani 1666 tl yapar bu rakamda.1666 tl toplam hane gelirine eklenir ve 3 te 1 i hesaplanır.

Toplam hane geliri diyelim ki emekli babanız var ve sadece onun maaşı üzerinden geçiniyorsunuz 2500 tl de onun maaşı diyelim. 2500 ye araç rayiç 120 de bir  tutarı olan 1666 tl yi ekliyorsunuz.4166 tl yapıyor toplamda.Bu rakamı hanede yaşayan kişi sayısına bölüyorsunuz yani hanede 4 kişi yaşıyorsa 4166 tl bölü 4 eşittir 1041 tl.

 

Sonra güncel asgari ücreti alıyorsunuz 2825 tl.Asgari ücreti 3 e bölüyorsunuz çünkü hane başına düşen gelir mutlaka asgari ücretin aylık net tutarının 1 bölü 3 ünden az olması gerekiyor maaşın kesilmemesi için.2825 tl bölü 3  eşittir : 941 tl ortaya çıkıyor.

Hane başına düşen geliri 1041 tl bulmuştuk bu durumda asgari ücret 3 te birinden yani 941 tl den yüksek çıktıgı için arada 100 tl daha fazla bir rakam oldugu icin engelli maaşı kesilir.

 

Ötv muafiyetli araç baktınız diyelim bu da Hyundai i 20 olsun onun üzerinden hesaplama yapalım engelli maaşı kesilir mi kesilmez mi diye.

Ötv Muafiyetli olarak 110.000 tl ye otomobili aldınız aracın 120 de 1 i  916 tl

yapıyor.

Evde 4 kişi yaşıyorsunuz babanızın 2500 tl emekli maaşı var. 2500 tl ye araç araç rayiç 120 de bir tutarı olan 916 tl yi ekliyorsunuz ortaya 3416 tl çıkıyor.Bu çıkan toplam rakamı hanede yaşayan kişi sayısına bölüyoruz 4 kişi yaşadıgımızı baz almıştık.854 tl çıkıyor kişi başı hane geliri.

Engelli maaşının kesilmemesi için hane içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması gerekiyor.Bu rakamında 941 tl oldugunu söylemiştik günümüz için.

 

Hane başına düşen rakamımız 854  asgari ücretin 1 bölü 3 ü olan 941 den daha düşük oldugu engelli maaşınız kesilmez.Bunun hesaplaması böyle arkadaşlar,yine de siz hesabı yapamıyorsanız bize yazarsanız biz yaparız hesabı.

 

Oturdugunuz ev bu hesaba katılmıyor.

Hane içinde çok insan yaşıyor ve geliriniz düşükse bu hesaplamaları yapmanıza gerek yok zaten kişi başı hane geliri düşük olacagı için engelli maaşınızda kesilmez.

 

Diyelim ki araç alacaksınız bu hesaba takıldınız engelli maaşınız kesilecek,bunu da aşmanın tek yöntemi ikametgah değişikliği.Ya hanede yaşayan kişi sayısını fazla göstereceksiniz ya da yüksek maaş olan diğer hane bireyi ikematgahını değiştirecek,e devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapılabiliyor.Hanenize aile içinden yeni bireyleri kattıgınız zaman üzerinden en az 1 sene geçmesi gerektiğini de unutmayın.

Engelli aylığı sadece yeni araç alımından değil birçok nedenden dolayı da kesilebiliyor bunları kısaca başlıklar halinde hatırlayalım:

·         Engelli aylığı alan kişinin vefat etmesi/ölüm.

·          

·         Feragat.( Yani kişi artık ben engelli maaşı istemiyorum diye başvurursa)

·          

·         18 yaş altı engelli yakını aylığı alan kişiler için engellinin 18 yaşını doldurması.

·          

·         18 yaş altı engelli yakını aylığı alanlar için fiili bakımının gerçekleşmediği ya da aylığın engelli için kullanılmadığının tespit edilmesi durumunda.

·          

·         Türk vatandaşlığından çıkarılma.

·          

·         Süreli engelli raporunun süresinin dolması durumunda yeni raporun 1 yıl içinde teslim edilmemesi.( En sık karşılaşılan engelli maaşı kesilme durumudur bu.Kanser hastalarına ve psikolojik rahatsızlıgı bulunan hastalara genelde 1 veya 2 süreli raporlar verilir,raporlar süreleri bitince engelli bireyler maaşlarının devam edeceğini sanıp bu konuyla ilgilenmezler bu durumda maaşları kesilir mutlaka çıkaracagınız yeni raporu da bildirmeniz şarttır.)

·          

·         Muhtaçlık hallerinin yitirilmesi.

 

Otomobil alınınca evde bakım maaşı kesilir mi ?

 

Çok çetrefilli ve karışık bir durum ama en son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim otomobil alınınca evde bakım maaşının kesildiği durumlar oluyor,kesinlikle kesilmez diyenlere inanmayın.İnternette bazı videolarda izliyorum ve çok şaşırıyorum.Bazı büyük sitelerde bile makaleler var kesilmez diye ama gerçekte böyle değil arkadaşlar derneğimizde bile birçok arkadaşımızın evde bakım maaşı kesildi.Bunun  çok ince hesaplamaları mevcut.

Öncelikle ailenin tüm malvarlıklarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne beyan etmesi gerekiyor,oturdukları evlerinden kullanmadıkları tarlalarına kadar bodrumda atıl durumda duran motosikletlerine kadar.Çünkü bunlardan birini beyan etmediniz diyelim ve ileride bunlardan birini satıp ötv muafiyetli araç aldınız diyelim engelli maaşının kesilme kriterlerinden biri olan muhtaçlık hallerinin kesilmesi maddesi devreye giriyor siz malınızı beyan etmediginiz icin devlet sen sebepsiz zenginleştin diyor hesaplamara yani haneye direkt para girişi oldu diyor ve evde bakım maaşını kesiyor.Beyan ettiğiniz malvarlıgını satıp ötv muafiyetli araç aldıgınızda bilirkişi satılan malvarlıgına bakıyor alınan araca bakıyor hesaplamaları yapıp tamam bu mal beyan edilmişti bizin envanterimizde var sebepsiz zenginleşme ve muhtaçlık hallerinden çıkma yok diyor ve maaşınız kesilmiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının evde bakım ücretinin kesilmesi konusunda kendi kriterlerinin oldugu aşikar zaten 2 senede bir düzenli haneye uğrayıp denetim yapıyorlar haneye yeni gelirler eklendi mi alınan aracın rayiç bedel hesaplamaları filan sürekli bir denetim içindeler doğal olarak.

Alınan aracın ticari olarak kullandıgı tespit edilirse zaten otomatikman evde bakım maaşı kesiliyor.

Evde bakım maaşı alıyorsunuz ötv muafiyetli bir araç aldınız diyelim bu aracı il müdürlüğüne bildirmediginiz bir para üzerinden veya anlık üzerine geçen bir malvarlıgı üzerinden alırsanız maaşınız yine kesliyor.Dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri bu.Siz ötv muafiyetli 180 bine reno captur arac aldınız diyelim.Eve de tek maaş giriyor bu sefer il müdürlüğü bilirkişisi de diyor ki bu parayı nerden buldunuz ? buldugunuz paranın kaynagı bizim defterlerimiz de yok sizin ya bize bildirmediginiz bir para kaynagınız var ya da sebepsiz zenginleşme kayangınız var diyor evde bakım maaşını kesiyor.Yani milli piyangodan 10 bin tl bile çıksa bu durumlarda 1 ay içinde müdürlüğe bildirmeniz gerekiyor.

Evde bakım aylığı tek elden ödenmiyor.yani bakanlık ödemiyor bu aylıkları, ödenekler il müdürlüklerine gönderiliyor onlar ödüyor. aylık kesilmesine de baglanmasına da mevzuata göre il müdürlükleri karar veriyor. mevzuat aynı ama il müdürlükleri farklı uygulamalarıyla şehir efsaneleri yaratabiliyor.

Evde bakım maaşının kesildiği çeşitli hesaplamalar var kimileri 12 tam bölünme diyor buna kimileri yine 120 de bir rayiç bedel yansıması diyor ama aile ve sosyal politikalar bakanlıgı engelli maaşında oldugu gibi net bir cevap vermiyor bu konuya.

Sizin yapmanız gereken tek konu araç almadan önce il müdürlüğüne gidip yetkili memurdan hesaplamasını yaptırmanız.Ben il mdürülüğüne gittim konu hakkında bahsettiğimde üstün körü kesildigi durumlarında oldugu kesimledigi durumlarında olduguğunu söylediler.Anca engelli bir birey geldigi zaman otomobil alacagı zaman bu duruma bakarız dediler yani kişisel hesaplamalar baz alınıyor genel ve üstünkörü bilgi vermiyorlar.

Sağlıcakla kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder