14 Ağustos 2021 Cumartesi

Yeni ÖTV Düzenlemesi Engelli Raporuyla Ötv Muafiyetli OTOMOBİL FİYATLARI...


Merhaba sevgili dostlarım Hepinizin bildiği üzere yeni ötv düzenlemesi geldi

Bizim için yani engelliler ve engelli birey yakınları için önemli olan konu ise bu düzenlemenin bizlere olan yansıması nasıl olucak?

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum yeni ötv düzenlemesi engelli raporuyla ötv muaiyetli araç alacakları ilgilendirmeyen bir gelişme.Çünkü tamamen ötvsiz araç alabildiğimiz için yapılan indirim ister yüzde 10 isterse yüzde 50 olsun bizi için fark eden hiçbir şey olmadı aksi bu gelişmenin ötvsiz araç alacaklar için birçok negatif yansımaları olucak maalesef.

Yeni ötv düzenlenemesi B segmenti ve C segmentinin boş modellerini kapsayan bir düzenleme oldu diyebiliriz.Araç almak için tetikte bekleyen kişiler için gerçekten bulunmaz nimet oldu bu indirim.

Örnek vermek gerekirse

 

Megane Joy 1.3 TCe'nin fiyatı 301.900 TL'den 251.500 TL'ye düştü

 

Corolla 1.5 Flame Multidrive S'in fiyatı 317.350 TL'den 264.500 TL ye düştü

 

2008 Allure Road Trip 1.2'nin fiyatı 289.000 TL'den 240 bin TL'ye düştü

 

Golf 1.0 TSI Manuel'in fiyatı 289.200 TL'den 240 bin TL düştü

 

 

Yani Perşembe günü bu örnek verdigim araçlardan birini alanlar 1 gün ile 50 bin kazık yemiş oldular,Cuma günü almak isteyenler ise 50 bin indirimle araçları almak için isimlerini yazdırabildiler ancak.Aldılar diyemiyorum çünkü öyle bir yığılma oldu ki bayiler araçlar için ancak sıraya isimlerini yazdırabildiler yoğun talepten dolayı.

 

Engelli raporuyla ötv muafiyetli alınan araçları bu yeni düzenleme fiyat olarak nasıl etkilemedi ve  neden etkilemeyecek bir örnekle açıklayalım.

 

Megane Joy 1.3 ü düzenleme olmadan önce normal liste satış fiyatıyla 301,900 tl den satın alabiliyorduk yüzde 80 lik ötv dilimine girdiği için bu araç ötv muafiyetiyle birlikte engelli bireylere 167.700 tl ye geliyordu.

Şimdi aracın fiyatı 251.500 tl ye düştü ancak yüzde 50 lik dilime girdiği için yeni düzenlemeyle birlikte araca ötv indirimini uygulayınca fiyatı 167.600 tl oluyor.

Yani kısaca bizi ilgilendirmeye bir indirim bu.

 

Fiyat bakımından ilgilendirmiyor ama bu düzenlemenin ötv muafiyetli otomobil alacak olanlara birçok konudan zararı oldu diyebilirim.

 

En net zararı bunu siz de zamanla göreceksiniz,en azından şu yoğun talep dönemi bitinceye kadar gözlemleyebileceksiniz bu handikapları.

 

Engelli raporuyla ötv muafiyetli araç almak isteyen kişiler bayiler tarafından zaten üvey evlat muamelesi görüyorken bir de bu yeni düzenlemeyle otomobillere olan ilgi katlanacağı için markalar artık ötv muafiyetli araç alacak kişilere bir dönem hiç ilgi göstermeyeceklerdir.Zaten ellerinde yeterince biriken talep fazlası olduğu için onlara yetişme adına engelli kişileri göz ardı etmeleri kaçınılmaz bir durum bence.

 

Çünkü bunun örneklerini geçmişte bolca gördük,markalar ne zaman satışlarını katlasalar ötv muafiyetli araç satışına sıcak bakmıyorlar ama ne zaman satışlarda düşüş olsa engelli bireyler için kampanyalar düzenliyorlar.

 

Dün sıcağı sıcağına 5 büyük markanın bayilerine gittim.İnsanlar indirimi duyunca çıldırmış gibi bayilere akın etmişler içeriye 1 saatte girebildiğimiz bayiler oldu.Elinde hazır parası olandan kredi çekenlere borç harç para bulup sabahın köründe bayi önünde kuyruğa girenlere kadar herkes birçok insanla görüşme fırsatımız oldu.Birçok kişi de bunu seçim yatırımı oldugunu ve indirimin zamanla geri çekileceğini düşünüyor bu yüzden yığılmalar oluyor.Sene sonuna doğru trafiğin halini düşünemiyorum,yollar kötü araç sayısı katlanacak sıkıntılı günler bekliyor hepimizi.

 

Neyse konumuza dönmek gerekirse dediğim gibi yeni araç almak isteyen kişiler için gayet yerinde ve olumlu bir gelişme oldu özellikle b segmenti araçlar ve c segmentinin baz versiyonları için ama ötv muafiyetli araç almak isteyenler aleyhine oldu bu düzenleme.

 

Az önce belirttiğim gibi artık ötv muafiyetli araç almaya gittiğinizde büyük ihtimalle elimizde araç kalmadı,araç için isim yazdırmanız gerekiyor ama ne zaman gelir bilemeyiz gibi kaprisli cümlerle karşıalacağınız aşikar çünkü adamlar artık bol bol müşterisi var

 

Düzenlemenin ötv muafiyetiyle araç alacak olan kişilere 2.dezanavtajı da şu oldu.Tekrar örnek üzerinden gidelim.

 

Daha bu Perşembe gününe kadar 318 bin değerinde ki corolla 1.5 flame multidrive s i raporla 176 bine alabiliyorduk.Şimdi biz aynı aracı yine bu fiyatlardan alabiliyoruz hatta biraz daha yüksek rakamlara alabiliyoruz ama normal kullancılar aracı şimdi 251 bine alabiliyor.Yani makas gittikçe daraldı.2 gün önceye kadar normal kullancılarla fiyat farkı 142 bin iken şimdi 75 bine kadar düştü.Engelli raporuyla araç almanın cazibesi azaldı diyebiliriz.Arada 142 bin fark varken ötv muafiyetli araç almak çok cazipti ama şimdi o cazibe biraz değerin kaybetti çünkü ötvsiz araç almayla ötv indirimli araç almayı yaklaştırdılar çünkü birbirlerine.Bu durumda 5 yıl sonra aracı satmak istediginizde makas dataldıgı icin çok büyük karlarla satma potansiyelide düştü bu araçlar için.Tabi bu durum sadece dediğim gibi sadece bazı segmentler için geçerli.

 

Ötv muafiyetli araç alacak içinde bazı iyileştirmeler yapılmalı,düzenleme tek taraflı olmamı. En azından %60 – %89 arası engelliler içinde kademeli ötv indirimi uygulanmalı.

 

Bana fikrimi soranlara hep söylüyorum neredeyse tüm video yorumlarında da bahsediyorum.Genelde sorular şimdi mi araç alalım sene sonunu mu bekleyelim tarzında oluyor, her zaman söylüyorum bu ülke dünyanın en dinamik ülkesi.Bir saati diğer saatine benzemiyor benim böyle bir hakkım olsa hemen otomobil alır işimi şansa bırakmam diyorum.

Bakın ne kadar alakasız bir zamanda gece yarısı açıklanan bir karar.Dünyanın her hangi bir ülkesinde böyle kararlar 3 ay öncesinden verilir veya bir alt yapısı oluşturulur.Firmalar da son kullanıcılar da ona göre hareket ederler ama burada ben yaptım oldu mantığı olduğu için böyle şeylerle karşılaşabiliyoruz.

 

Şimdi biz iyileştirme istiyoruz da sistem çıkıp yine bir gece yarısı ötv muafiyetini kaldırdım veya %20 ye indirdim derse kim ne diyebilir,arkadaslar şuan itiabriyle elinizde böyle bir fırsat varsa beklemeyin araçlarınızı alın.Peugeot allure,t roc veya passatın kampanyaya girmesini beklemektense gidin bir tık alt modelini alın işinizi sağlama alın

 

2022 de ötv muafiyetli araç alımı zorlaştırılacak diye duyumlar alıyoruz bunun için de video düzenlemesi yapıcaz.Ama sistem şunu da çok iyi bilmeli ki bu ülkede 9 milyon engelli vatandaş var ve aileleriyle birlikte bu rakam 20 milyon civarında yani ülkede ki en büyük potansiyel sivil toplum oluşumu diyebiliriz.Kimimiz görmüyoruz kimimizin eli ayağı yok ama oy verebiliyoruz bunu unutmadan adımlar atılmalı.

Hepiniz sağlıcakla kalın sevgili dostlarım.

 

 

 

 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder