16 Ocak 2021 Cumartesi

Ortopedik Engelliler Nasıl ÖTV'siz OTOMOBİL Alır.2021 sonrası güncel şa...


2021 yılı itibariyle ortopedik engeli olanların ötvsiz araç alabilme prosedürleri

Bu konuda en önemli nokta ve ilk bilmemiz konu her ortopedik engeli olanın bu sınıflamaya dahil olamayacağıdır.

Örneğin boynunuzda biraz eğrilik varsa tortikollisten engel oranı alırsınız ortopediden veya skolyozunuz varsa engel oranı alabilirsiniz ama ötv muhafiyetli araç alamazsınız ama ayak kısalığı varsa ötv muhafiiyetli araç alabilirsiniz gibi.

 

 

Ötv indirimli araç alabilmek için el veya ayaklarda kısıtlılık önem arz eder.özel tertibatlı araç kullanabilecek yapıda olmalıdır ortopedik engeliniz.Ortopedik engelinizin özel tertibatlı araç kullanabilir olup olmadığına hastane heyeti karar verir.Kısaca tüm ortopedik engeller ötv muahfiyetini ortadan kaldırmaz.

 

Diyelim ki geçmişte rapor çıkartınız fakat ötv muhafiyetinden haberiniz yoktu yani ortopedik engelli raporunuzla indirimli araç alabileceğinizi bilmiyordunuz  bu durumda hastaneye gidip tekrardan sağlık kuruluna başvurmanız gerekiyor durum bildirir raporu alabilmeniz için.

 

 

Eger heyet engelinizin özel tertibatla araç kullanmaya uygun olduğunu düşünür ve karar verirse bunu durum bildirir raporunda belirtiyor.

Engelli ehliyetiniz olsa bile raporunuzda mutlaka özel tertibatla araç kullanabilir seçeneğinin işaretli olması gerekmektedir çünkü tek başına ehliyet yeterli olmuyor.Engelli raporunuzu yenilemeniz gerekiyor bu durumda.

 

 

Hiçbir devlet hastanesinde veya engelli raporu veren üniversite hastanesinde siz belirtmedikçe kimse size ötv muhafiyetiyle araç alabilirsiniz ona göre rapor düzenleyelim demez.Bunu kendiniz belirtmek zorundasınız.

 

Diyelim ki herhangi bir ortopedik engeliniz var ve özel tertibatla araç kullanabileceğinize inanıyorsunuz ilk önce 182 den veya mhrs gov tr den açıklamalarda linkini de vereceğim hastanelerden birinden randevu almalısınız.

 

Randevu tarihiniz geldğinde sağlık kurulunda hangi bölümlere doktorlara görünmek istiyorsunuz diye size soracaklar ve bir liste çıkaracaklar üzerinde fotografınızın oldugu.İşte tam bu süreçte özel tertibatlı araç kullanabilir seçeneğini de ekletin raporunuza.Bu ibareyi ekletmezseniz ötv ve mtv muhafiyetli araç alamazsınız.

Raporu aldınız ehliyetiniz eski H sınıfı ehliyetse aile hekimliğinden sevk alarak il sağlık müdürlüğüne giderek komisyona giriyorsunuz ve sürücü olabilir belgesini alıyorsunuz.Bu belgeyi de nüfus müdürlüğüne götürüyorsunuz ve ehliyetinizin arka tarafında kodları girilmiş yeni ehliyet adınıza düzenleniyor ve 1 hafta icinde adresinize postalanıyor.

 

Ayrıca şunu da belirtmek gerekir H sınıfı ehliyet kalktı.B sınıfının engelli kodu girilmiş versiyonu çıktı.

Bu durum uzun zamandır açıkcası engellielr tarafından ayrımın kalkması için devlet tarafından isteniyordu ve devlet de engellileri kırmayarak isteklerini kabul etti.

 

Kişinin ortopedik engeli varsa otomatik vites araç kullanabilir ,herhangi bir özel tertibat araca eklenmediyse bu aracı herkes kullanabilir fakat tertibat varsa aracı sadece 3.dereceye kadar yakınları ve engelli kişinin noterde onaylattıgı çalıştırdıggı kişi kullanabilir.

 

Ortopedik engelli şahıs özel tertibatlı sıfır otomobili aldıgında bayi çekici ile birlikte otomobili projeye gönderir Tsi’ye Tsi de onay alınca otomobil tekrar bayiye gönderilir.Vergi dairesinde de gerekli işmlemelr yapıldıktan sonra ruhsat çıkar ve otomobili alabilirsiniz.

 

 

Özel tertibatlı aracı 5 yıl sonra satabilirsiniz ama tertibatı söktürmeniz şartıyla.Ruhsattan özel tertibatlı araç ibaresinin kaldırılması gerekiyor.

Ötv indirimli alınan her aracın normal satışında mutlaka vergi dairesine gidilmesi gerekiyor muhafiyetin kaldırılması için.Muhafiyeti kaldırdığınız anda başka bir aracı ötvsiz alma hakkında sahip oluyorsunuz.

 

 

Spnradan engelli duruma düşen bireyde yani ortopedik engeli oluşan kişinin normal heliyeti varsa mutşaka ehliyetini değiştirip ehliyetine yeni kodları işletmesi gerekiyor.

Ortopedik sorunuzu varsa hastane heyetinden alacagınız oranın hiçbir önemi yktur.

Yeter ki kurul özel tertibatla araç kullanabileceğinizi görsün ve buna karar versin burada tek ve en önemli kıstas budur.

 

 

Örnek vermek gerekirse sağ elinizde 2 parmağınız yoksa % 25 engel oranı alırsınızbu oran engelli raporu için yeterli değildir ama otomatik araç kullanabildiğiniz için özel tertibatlı araç ibarenizi engelli raporunuza işlettirir ve ötv muhafiyetli araç alabilirsiniz böylece.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder