27 Kasım 2020 Cuma

Kanser hastaları nasıl engelli raporu alır ( Ötvsiz araç alabilirsiniz k...


Kanser tedavisi gören veya kanser hastalığı geçirmiş kişilerin engelli raporu alması

Eğer halihazır da kanser tedavisi görüyorsanız  kanserin yerine göre engel oranları değişiyor fakat meme kanserlerinin dışında genelde tedavisi devam eden kanser hastalarına sadece kanserden %80 oran veriliyor.Kanser metastaz yapmışsa yani vücutta dağılıp başka organlarda da komplikasyon yapmışsa engel oranınız %90’ın üzerine çıkıyor bu da ötvsiz araç alabilme oranını karşıladığınız anlamına geliyor.%90 ve üzeri rapor almak önemli çünkü diğer engelli haklarından yararlandığınız gibi ötvsiz de araç alabiliyorsunuz bu sayede.Raporunuzla siz kullanmasanız dahi aileden birine %45 ila %100 arasında değişen ötv indirimli araç alabilirsiniz.

Diyelim ki kanser tedavisi gördünüz ve sağlığınıza kavuştunuz bu durumda %20 engel oranı alırsınız bu da tek başına bir işe yaramıyor yani engelli indirimlerinden yararlanamıyorsunuz vücudunuzda başka bir problem varsa %40’a tamamlamanız gerek gerekli haklardan yararlanmak için.

 

Kanser hastalarının engelli raporlarıyla ötvsiz araç almaları 4 şekilde oluyor

 

1.si Tedavileri devam eden kanserleri mevcutsa %80 oran almaları ve başka bir hastalığı olmaları ( Diyabet,tansiyon,astım,uyku apnesi,guatr,göz ve kulak problemleri,bel fıtığı,herhangi bi fiziki sorun veya psikolojik sorun gibi ) .Bu hastalıklardan biri de varsa kanser oranına bu hastalıklardan birinden alacağınız oran da eklenir ve gerekli %90 oranını alıp ötvsiz araç alabilirsiniz.

2.si Devam eden kanser hastalığınız varsa ve kanser vücudunuzda yayılmışsa yani metastaz olmuşsa ve komplikasyona yol açmışsa otomatikman %90 rapor alırsınız ve ötvsiz araç alma hakkına sahip olursunuz.

3.sü Devam eden kanser tedavisi sırasında herhangi bir organınız alınıp sizi ortopedik olarak sınırlandıysa yine ötvsiz araç alabiliyorsunuz.

4.sü Diyelim ki kanser tedavisi gördünüz iyileştiniz fakat kanser vücudunuz da ortopedik bir soruna yol açtı.Örnek vermek gerekirse lenf kanserlerinde meme kanserlerinde bazen el kol kısıtlamaları meydana gelir.Ortopedik sorun varsa oran şartı aranmaksızın ötvsiz otomobil alabilyorsunuz ( Bu aracı sadece kendiniz kullanabilirsiniz çünkü özel aksamlı araç olarak geçer ve otomatik vites olmak zorundadır)

 

 

Kanserden dolayı %40 ve üzeri engelli raporu aldığınız zaman ne olur,haklarınız nelerdir ve hangi indirimlerden yararlanırsınız ?

Hastalık esnasında devletten yararlanabileceğiniz olanaklar var bunlardan bir tanesi malül aylığı. Bu aylık 12-24 ay boyunca ödenebiliyor, fakat sağlık raporunda %60 ve üzeri malüliyet varsa ömür boyu malül aylığı bağlanmakta.

Malül aylığı bağlanabilmesi için bazı şartlar var;

·          Hastalığın teşhisinin talep edilmeden 1 yıl içinde koyulmuş olması,

·          En az 10 yıldır çalışıyor olmak ve 1800 gün prim ödeme günü olması

Malüliyet aylığınının bağlanmasını gerektiren kanser türleri aşağıdaki gibi;

Baş ve Boyunun yumuşak dokusu, Cilt, Lenfoma, Lösemi, Multipl Myelom, Tükürük Bezleri, Troid Bezleri, Meme, Sinir Sistemi, Akciğer ,Mide ,İnce ve Kalın Bağırsak, Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas , böbrek, mesane, genital yollar, prostat , testis, penis

 

Vergi İndirimi İle Erken emekli olabilirsiniz

Bu raporla birlikte, eğer yine 10 yıl çalışma ve 1800 gün prim ödeme şartlarını gerçekleştirdiyseniz  erken emeklilik için de başvuru yapabiliyorsunuz. Sağlık Kurulu Maluliyet raporunuzla size en yakın vergi dairesine vergi indirimi için başvurduktan sonra SGK müdürlüklerinden herhangi birine müracaat etmeniz yeterli.

Sağlık kurulu raporunuzda maluliyet oranınız %80 ve üzeri ise 1. derece,%60-79 arasında ise 2. derece, %40-59 arası ise 3. derece engelli sayılıyorsunuz.

Vergi indirimi ile emeklilik başvurusu sırasında ;

Ø   bir işyerinde çalışıyor olmak,

Ø   sağlık kurulundan en az %40 engelli raporu almak,

Ø   vergi dairesinden vergi muafiyetine hak kazanmış olmak şartlarını da yerine getirmek gerekiyor.

 

%40 ve üzeri engelli raporu almış kişilerin faydalanabileceği diğer haklar ve indirimler

 

-Yukarda belirrtiğimiz gibi malulen emekli olabilirsiniz veya erken emekli olabilirsiniz.Hali hazırda çalışansanız 15 yılınızı doldurmuşsanız erken emekli olabilirsiniz.Eğer engel oranınız düşükse 18 yıllık sigorta sürenizle emekli olabilirsiniz.

 

-Gelir vergisi indiriminden yararlanırsınız.2021 yılı itibariyle bu rakam özel sektörde ayda 38 kamu da 45 tl dir.Yani maaşınıza eklenecek tutarlar bunlardır.

 

-Gümrükten ötvsiz otomobilden engelli aracına,yedek parçaya kadar birçok alet edavat getirebilirsiniz.

 

-Ulaştırma dairesine başvurarak ücretsiz ulaşım kartı alabilirsiniz ve toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebilir şehirlerarası otobüslerden %30 uçaklardan %25 indirimli faydalanabilrisiniz.

 

-Devlet demir yolları,hızlı tren bazı şehiriçi vapurlardan ücretsiz yararlanırsınız.

-Devlet tiyatroları ,müze ve ören yerleri,kamp yerleri ve spor müsabakalarına ücretsiz girersiniz.

 

-Gsm operatörlerinin engelli kampanyalarından yararlanabilirsiniz.TTnet evde inetrneti %25 indirimli alırsınız.Digiturkü %20 indirimli seyredebilirsiniz.

Toki evlerinde engelli vatandaşlarımıza kura çekimlerine öncelik tanınmaktadır

 

-Eğer sigortanız yoksa engelli maaşı veya muhtaç maaşına başvuraiblirsiniz ki ben burada kesinlikle muhtaç maaşına başvurmanızı tavsiye ederim çünkü sadece ikisinden birine başvurabilirsiniz.Muhtaç maaşı engelli maaşından 250 tl daha fazla.Bu maaş için vakıflar bölge müdürlüğüne başvuruyorsunuz 1 ay sonra maaş almaya başlıyorsunuz prosedürleri de fazla değil hatta fazla engelli başvurmadığı için vakıfların kasasında çok para biriktiğini ve maaş vermek için sgksız engelli aradıklarını bizzat müdüründen duymuştum.

 

-engelli birey ev vergisi vermez

-kredi yurtlar kurumunda öncelik sırası her zaman engelli öğrencilerdedir

-engelli birey ekpss sınavına girerek çok rahat bir şekilde devlet memuru olabilir çünkü ekpss kpss den çok daha kolay memur alım sınavıdır ve az kiş katıldıgı için şansınız da çok yüksektir.

-ekpss ye girmeseniz dahi kura ile memur olma şansınız da mevcut.

 

-tüm bunların yanı sıra engelli kartınızda refakatçi ile birlikte yazısı varsa yanınızda ki bir refakatçi de sizin gibi ulaşım olanaklarından yararlanabiliyor.

 

 

Allah şifa versin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder