15 Temmuz 2020 Çarşamba

Pandemi veya corona virüs nedeniyle engellilerin idari izinli sayılması (Korona ve kronik hastalık)



Hepinizin bildiği üzere şuan dünyada pandemi dönemi içindeyiz.Dünyada heryerde olduğu  ülkemizde de pandemiyle baş edebilmek için çeşitli önlemler alındı.Korona virüsten en çok etkilenen kesim olan kronik rahatsızlığı bulunan engelliler ve yaşlılar için devletimiz çeşitli önlemler aldı.Kamuda ve özel sektörde çalışan engelli bireyler için kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için Cumhurbaşkanlığı tarafından çeşitli genelge yayımlandı.


1.Genelgede şu ifadeler yer aldı

16 mart 2020 itibariyle Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, yönetici pozisyonundakiler hariç 60 yaş ve üzerinde olanların 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayılacaktır

 

2.Genelgede şu ifadeler yer aldı

 

31 Mart 2020 itibariyle  Daha önce COVID-19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler; yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dâhilinde idari izinli sayılabileceklerdir.

 

Yayımlanan tüm genelgelerde idari izinli sayılması gereken gruplar şu şekilde yer aldı:

 

Hamilelerin

Yasal süt izni kullananların

Yönetici pozisyonunda olanlar hariç 60 yaş üzerinde olan personellerin

Bağışıklı sorunu olanların

Kanser hastalarının

Kronik solunum yolu hastalarının

Obezite ve diabet hastalarının

Kalp damar hastalarının

Organ nakli olanların

Kronik hastalığa sahip olan kişilerin idari izinli sayılmaları uygun görülmüştür



 

En son yayımlanan 29 mayıs 2020 tarihli cumhurbaşkanlığı genelgesinde  şu uyarılar yer aldı:

1- Yayımlanan Genelge ile özellikle esnek çalışma hususlarını düzenleyen 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yürürlükten kaldırıldı.

Yeni genelgeye göre sadece;
1- Yönetici kadro ve pozisyonlarında çalışanlar hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde olanlar (Sağlık Bakanlığı ve MİT'te çalışanlar hariç)
2- Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı olanlar,
idari izinli sayılacaktır.

İdari izinli sayılanlar bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak. Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılamayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar göreve çağrılabilecektir.

2- Diğer taraftan, İdari İşler Başkanı metin Kıratlı tarafından yayımlanan yeni yazıyla da 13/3/2020 tarih ve 12362 sayılı yazı yürürlükten kaldırılmıştır. Söz konusu bu yazıda "hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli çalışanlar, yöneticiler hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar, kronik hastalığı olanların idari izinli sayılması öngörülmüştü.

3- Ayrıca, 13 Mart 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve kamu görevlilerinin yurtdışına çıkışlarını izne bağlayan Genelge de yürürlükten kaldırıldı.

 

Sağlık Bakanlığının belirlediği dezevantajlı grupların, (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) dışında İdari izne ilişkin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı yazısında yer alan ve idari izin kullanabilecek bir diğer grup ise kronik hastalığı olan kamu görevlileridir.


Kronik hastalıklar süreğen karakterli, uzun ve yavaş seyirli, bireyin yasam kalitesini olumsuz etkileyen, tedavisi ileri uzmanlık gerektiren, komplikasyonları ölümcül seyredilebilen veya sakatlığa yol açabilen, izleme ve tedavileri yüksek maliyetli hastalıklardır.


Bu hastalıkların listesine Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yer alan listeden (EK-1/A) ulaşılabilir. Söz konusu listede kronik viral hepatitler de yer almaktadır.


Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yer alan liste şu şekildedir:

 

Eğer hastalığınız bu listede yer alan kronik süreğen hastalıklardan biriyse enabızda ekranın en altında sol tarafta bulunan covid19 risk raporu sekmesine tıklayarak şuan ekranda görünen raporu çıkarıp özel sektörde iseniz işyeri hekiminize kamu sektöründe iseniz müdür yardımcınıza onaylatarak personel işlerine vermeniz gerekiyor.Eğer e nabızdan alacağınız raporda riskli gruplar arasındaysanız aksi belirtilmedikçe yani yeni genelge yayınlanana kadar idari izinli sayılıyorsunuz

Tüm kamu kuruluşlarında bulunan bu belgeye sahip kişiler izinli sayılmaktadır bunun iki istisnası var mit ve sağlık çalışanları hariç olmakla birlikte buralarda da idari amirler risk raporunuzu onaylarlarsa yine izinli sayılabiliyorsunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder