27 Temmuz 2020 Pazartesi

Engelli biri engelsiz birine aşık olabilir mi evlenebilir mi ?

Engelli biri engelsiz birine aşık olabilir mi


Engelli birine aşık olmanın zorlukları

Normal biri engelliye aşık olabilir mi ?

Dini açıdan engelli biriyle evlenme

Engelli biriyle evlenmenin  sosyal çevre baskısı

Engelli biri engelli olmayan biriyle evlenebilir mi ?

Tabi ki olabilir burada ki en büyük kıstas karşı tarafın durumudur.Yani bu ilişkiyi karşı taraf kaldırabiliyor mu, ileride hayal kırıklığı veya usanma duygularına kapılır mı ? Cicim ayları bittikten sonra hayatın gerçekleri ile yüzleşildiği zaman hala duyarlı kalabiliyor mu asıl sorulması gereken sorular bunlardır.

Engellilik tanımı yapılırken dikkat edilmesi diğer konu da şudur.Evlenecek olan engellinin engeli nedir.Örneğin tip 1 diabet te engel oranı almaktadır iki ayağı olmayan kişi de.Görece olarak hafif psikolojik sorunları olan kişi de engelli olabilir şeker veya tansiyon  hastası de engelli olabilir veyahut herhangi bir uzvu olmayan da. Hayatına sorunsuz bir şekilde devam edebilecek bir engele sahipse kişi eşine fazla sorun çıkartmayacaktır ama fiziksel veya zihinsel olarak  büyük bir engeli olan kişi eşine ilerleyen dönemler de bıkkınlık,usanma gibi duyguları getirebilir çünkü insanoğlu doğası gereği buna yatkındır.Herkes mutlu ve huzurlu bir hayat ister zamanla bunları elde edemezse ilk dönemlerde ki fikirleri değişebilir duyguları değişime uygulayabilir.Bundan dolayı ilişkilerin başlangıcı ve başlangıçta ki heyecan engelli bireyleri de normal eş adaylarını da yanıltmamalıdır.


Bu kişiler, yukarıda da bahsettiğim gibi bir engelli ile bir engelsizin bir arada olmasını doğal karşılamamaktadırlar. Onlara göre, günlük hayatın zorluğundan tutun da, çocuk sahibi olmaya kadar pek çok problem bu çılgın çifti beklemektedir. Bu çifti bekleyen bir başka şey ise, kaçınılmaz ayrılıktır. Çünkü engelsiz birey günün birinde bu duruma daha fazla dayanamayacaktır.

 

Oysaki iki engellinin birlikteliği kulağa ne kadar da hoş gelmektedir. Hele bir de engel türleri farklıysa… Tadından yenmez vallahi. Biri diğerine göz olur, öteki de el- ayak, yaşar giderler kör topal. Kimseye de bulaşmamış olurlar. Böylece bir engelli ile bir engelsizin birleşiminden doğabilecek engelli çocuk, en başından ortadan kaldırılmış olur.

Engelsiz bir kadının, engelli bir erkekle; engelsiz bir erkeğin de engelli bir kadınla birlikte oluşunu anlamaya çalışırken, topluca etiketliyorlar insanları. Görünürde bir engel yoksa eğer, görünmeyene dair senaryolar yazıyorlar hemen. Bu “anormal” birlikteliği açıklayacak bir “eksiklik” uyduruveriyorlar. Örneğin engelli taraf erkekse, kadının “zaten” bakire olmadığını ve sırf bu yüzden bir engelliyle evlenmeye razı olduğunu konuşmaya başlıyorlar. Aynı bakış açısıyla, erkeklerin de cinsel güçlerine veya akıl sağlıklarına uzanıyor diller. “Ne mutlu dedikodu malzemesi olana!” Daha edepli olanlar, yatak odalarına girmeden de olaya açıklık getirebiliyorlar. Engelsiz olanın daha az eğitim görmüş olması, ekonomik anlamda imkânlarının daha kısıtlı olması veya yaşı ilerlemiş olması, bir engelli ile bir engelsizin birlikteliğini açıklayabilen tatmin edici açıklamalar haline gelebiliyor. Açıklama, soru ya da yakıştırma ne kadar farklı olursa olsun, hepsi bir ortak paydada toplanabiliyor; bu birlikteliğin açıklanması gereken, tuhaf ve yanlış olduğu ortak paydası.


Normal şartlar da aşk da evlilik de çok iyidir güzeldir,hayatınızı iyisiyle kötüsüyle paylaşacağınız  bir insanın varoluşu yüklerinizi hafifletir ama engelli bir bireyin hayatı maalesef normal şartlar altında sürememektedir. HAYAT ACIMASIZ VE GERÇEKLER BİÇİMSİZDİR bunu unutmamak 1.kuraldır.

Engelli bir bireyin engelsiz bir bireyle evliliğinde en önemli kıstas aslında  engelsiz bireyin gelecekteki kaygıları usanma şekli değil yakınları tarafından göreceği sosyal baskı ve mobingtir.Örnek vermek gerekirse  engelsiz bir kadın engelli bir erkekle ilişki yaşayıp ailesine onunla evlenmek istediğini söylediği zaman ilk darbeyi ailesinden alır ve çekirdek aile tarafından büyük bir baskı çemberiyle çevrenilir.Biz seni bunun için mi büyüttük,sen hayatın boyunca acı ve keder mi yaşamak istiyorsun,el alemin engellisine ömür boyu sen mi bakıcaksın,çocukların da ya engelli doğarsa,bu dünyanın kerizi sen misin kendin gibi dengini bulsana,biliyoruz ona acıyorsun ama bu olacak iş değil sorulara maruz kalır.

Evlilik fikri ailende çıkıp sülaleye ve komşulara yayıldıkça sorunda suya atılan bir taşın oluşturduğu dalga gibi gittikçe büyürde büyür.Sülalede ki bireyler tarafından aileye gerek yüz yüze gerekse telefonda baskı yapılır engelli birey adeta canavarmış gibi suçluymuş gibi aile suçlanır ve evlenecek olan engelsiz bireyin büyük bir hata yaptığı ve bu hatadan dönmesi istenir.Engelli birey erkekse normal olan kişi kadınsa  kadının bakire olmadığı menfaat için engelli bireyle birlikte olduğu toplum  tarafından en sık düşünülen ve dile getirilen yobaz düşüncelerdir maalesef.

Toplum yapımız bu olduğu için bu evlenecek olan kişilerin tüm bu tarz düşüncelere açık olmaları ve bunları bertaraf etmeleri gerekecektir.Sosyal baskı dışında kızların istekleri,arkadaşları,sosyal medyada paylaşım için yaşama düşünceleri,hayalleri de gelecek de karşılaşılabilecek sorunlardandır.Anadolu da engelli bir erkekle engelsiz bir bayanın evlendirilme durumları da sıkça rastlanılan bir durumdur.Engelli erkeğin ailesi hayatı boyunca erkeğe bakacak bir hizmetçi gibi normal bir bayanı yüklü başlık parasıyla alıp geyşa gibi kullanma amacı güderler.


Hayat mahsun Kırmızıgülün mucize filmlerindeki engelli aziz ve güzeller güzeli mizgininin hikayelerine benzemez.Eğer işin içinde çok yüklü bir para yoksa engelli bir bireyin bir mizgin bulup evlenmesi çok zordur.

Engelli bir bireyin engelsiz bir bireyle evlenmesinin dinen hiçbir sakıncası yoktur hatta hayırda bir yarıştır bu.Allahın engelli kullarını normal görmek onlara aşk beslemek ve onlarla evlenmek istemek Allahın hoşuna da gidebilir bunun için dinen hiçbir sakıncası olmadığı gibi kesinlikle çokca yararı da olduğu aşikardır çünkü Allah merhamet edene merhamet eder.

Engelli birey evlilik için karşı tarafı ikna eder ailesini ve sosyal çevresini ikna eder binbir türlü sorunu aşar evlenirse bu sefer de kafasında acaba mutluluk bir gün biter mi veya mutluluğu mu sonlandıracak bir şey olur mu diye kendi kafasında kurmaya ve düşünmeye başlar.Hayatı boyunca engelli bireyin yaşadığı handikaplarla gelecek arasında bağdaşım kurar engelli birey.Yaşananlar yaşanacakların teminatıdır gözüyle bakar.İlk bir yılda kayda değer bir sorunla karşılaşmazsa bu tehditkar düşünceler yavaşça beynini terk eder.

Engelli kişi aşık olurken de evlenirken de dikkat etmelidir.İnsan aşık olacağı zaman mantığını bir kenara bırakır ve mantıklı düşünemez.Bu durum engelli kişiler de bir kat daha fazladır.Gelecek hakkında plan yaparken engelli şahıs mütevazi ve gerçekçi olmak zorundadır.Günümüz koşullarında insanların karşı taraftan beklentileri çok büyükken engelli bir kişiyle hayallerine ve umduklarına ulaşmaları aşırı zordur ki ulaşamadıklarında da olası ayrılık veya kavgalar engelli kişiyi daha çok depresyona sokabilir hayattan soğutabilir.Engelli şahsın makul hayaller kurması olabilecek aşkın veya evliliğin peşinden gitmesi hem kendi hem ailesi hem de geleceği açısından çok daha pozitif bir hareket olacaktır.


Günümüzde engelli-engelsiz evliliği yapan ve çok mutlu olan bir çok insan vardrı,siz de böyle bir ilişki yaşıyorsanız ve mustakbel eş adayınıza güveniyorsanız  mutlu hayallere adım atabilir tevekkül edebilirsiniz sonuçta hayatımıza dair her şey kader denen ince çizgidir ama aklınızda küçük bir soru işareti bile varsa ona göre hareket etmelisiniz çünkü engelli bireylerin tekrar hayat kurmaları da engelsiz bireylere göre çok zordur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 Yılında Engellilere Verilen TÜM İNDİRİMLER & MADDİ YARDIMLAR & HAK...

2024 yılında engellilere verilen tüm haklar indirimler faydalar maddi yardımlar ve maaşlar